Naar inhoud
restitutie of natura basisverzekering

Combinatie- of naturapolis: het verschil

Kies je een zorgverzekering, dan kies je tussen een combinatie- of naturapolis. Maar wat is het verschil? En wat past bij jou?
11 november 2023
Zo langzamerhand komt het moment er weer aan: je gaat je verdiepen in je zorgverzekering. In november worden de zorgpremies bekend gemaakt. Hét moment om te kijken of je nog wel goed zit bij je huidige verzekeraar. Voor die tijd is het slim om je vast te verdiepen in je verzekering. In deze blog lees je alles over het verschil tussen de combinatie- en naturapolis. Dat klinkt ingewikkeld. Daarom beantwoorden we in deze blog veel gestelde vragen over de combinatie- en naturapolis.

Wat is een basisverzekering?

Daar begint het allemaal mee. Wanneer je een zorgverzekering gaat afsluiten, is de eerste vraag: welke basisverzekering kies je? In Nederland bepaalt de overheid welke zorg in de basisverzekering verzekerd is. Dit is dus bij alle zorgverzekeraars gelijk. Ook bij FBTO. Toch zijn er verschillende basisverzekeringen. Zo kun je dus kiezen tussen een natura- of combinatiepolis.

Wat is een naturapolis?

Met een naturapolis worden de zorgkosten die je maakt helemaal vergoed als je kiest voor een zorgverlener waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, betekent dit absoluut niet dat je als Amsterdammer alleen terecht kunt in een ziekenhuis in Alkmaar. Of dat je wonend in Harlingen naar een ziekenhuis in Groningen moet. Er is er altijd wel een ziekenhuis in de buurt waar je terecht kunt. Wil je toch naar een zorgverlener waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, terwijl je alleen de basisverzekering hebt? Dan krijg je niet 100% van het bedrag vergoed.

Bij FBTO kun je kiezen tussen 2 naturapolissen: Basis of Basis Plus. Kies je voor Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed als je naar een zorgverlener zonder contract gaat. In ruil daarvoor krijg je een hele scherpe premie van € 131,95 met alleen het verplichte eigen risico. Kies je voor Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief. De premie die je betaalt is dan ook iets hoger.

Wat is een combinatiepolis?

Bij een combinatiepolis maakt het meestal niet uit naar welke zorgverlener je gaat. Je krijgt dan vaak maximaal 100% vergoed van het wettelijke of marktconforme tarief. Ook als je naar je favoriete fysiotherapeut of de diëtist op de hoek gaat, waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft. Er zijn twee uitzonderingen: krijg je zorg via Wijkverpleging of GGZ? En heeft de zorgverlener geen contract met ons? Dan krijg je maximaal 75% vergoed.

Goed om te weten: vraagt de zorgverlener waar je naartoe gaat een veel hogere vergoeding dan wat gebruikelijk is bij zorgverleners die vergelijkbaar zijn? Dan krijg je niet zo’n hoge vergoeding. Daar is dus het marktconforme tarief voor. Bij FBTO is Basis Vrij de combinatiepolis.

Heeft FBTO een restitutiepolis?

Nee. Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om een restitutiepolis af te sluiten. Met onze combinatiepolis ben je bijna hetzelfde verzekerd als bij een restitutiepolis. Er zijn alleen twee verschillen: 

  • Verpleging en verzorging in eigen omgeving (wijkverpleging). Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijg je maximaal 75% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Bij een restitutiepolis was dit 100% van het wettelijke- of marktconforme tarief.
  • GGZ. Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijg je maximaal 75% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Bij een restitutiepolis was dit 100% van het wettelijke- of marktconforme tarief.

Kies je bij GGZ of Wijkverpleging voor een zorgverlener die wel een contract heeft met FBTO? Dan verandert er niets. Je krijgt dan gewoon 100% vergoed.  

Wat is een wettelijk of marktconform tarief?

Goede vraag, dat is namelijk een ingewikkelde. Soms is wettelijk vastgesteld hoeveel bepaalde zorg mag kosten. Een zorgverlener mag dan geen hogere prijs rekenen. Dat is het wettelijke tarief. Is er geen wettelijk bepaalde prijs? Dan wordt met een marktconform tarief gerekend. Dit is de prijs die gemiddeld wordt gerekend door de zorgverleners waarmee wel een contract is. Of wat landelijk een gemiddelde prijs is.

Wat zijn gecontracteerde zorgverleners?

Een zorgverzekeraar heeft met verschillende zorgverleners een contract. In dit contract staat bijvoorbeeld welke vergoeding gegeven wordt voor een bepaalde behandeling. Ieder jaar gaan zorgverzekeraars in onderhandeling met zorgverleners over dat contract. Het is dus slim om in december te checken of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener waar je graag naartoe gaat. Op basis daarvan kun je bijvoorbeeld je keuze voor combinatie of natura baseren.

3 basisverzekeringen, hoe zit dat?

Bij FBTO kies je tussen Basis, Basis Plus en Basis Vrij. 2 naturapolissen en 1 combinatiepolis. Wat is precies het verschil? Dat zie je in de video.

Dus het verschil tussen natura en combinatie is de vergoeding? 

Ja, het verschil tussen natura en combinatie zit hem in de vergoeding die je krijgt. Kies je een zorgverlener die geen contract heeft bij je zorgverzekeraar? Dan krijg je bij een naturapolis niet alle kosten vergoed, maar bij een combinatiepolis meestal wel. Namelijk 100% van het wettelijke of marktconforme tarief. Dit heeft natuurlijk wel invloed op de hoogte van je premie. Wil je alle zorgkosten vergoed krijgen en kies je voor een combinatiepolis? Dan betaal je een hogere premie.

Wat is beter, combinatie of natura?

We kunnen je helaas niet precies vertellen wat voor jou de beste keuze is. Dat hangt namelijk helemaal af van je wensen en situatie. Wil je toevallig naar die ene zorgverlener waar je zorgverzekeraar net geen contract mee heeft? En vind je het dan niet erg om een iets hogere premie te betalen? Dan is een combinatiepolis misschien verstandig. Wil je de laagste premie? En vind je het niet erg om dan bijvoorbeeld naar een andere fysio of tandarts te gaan? Dan kun je beter een naturapolis kiezen.

Wat is dan de goedkopere zorgverzekering?

Kies je voor de naturapolis Basis? Dan betaal je € 131,95 per maand. Dit is de goedkoopste zorgverzekering van FBTO. Een combinatiepolis geeft je meer keuzevrijheid. Daar betaal je dan ook wat meer voor. Wil je precies weten hoeveel jij per maand gaat betalen voor je zorgverzekering? Dat kan natuurlijk ook. Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Als je wilt kun je direct online afsluiten. Zonder dat je medische vragen hoeft te beantwoorden. Het opzeggen van de oude verzekering regelen wij uiterlijk 31 december 2023 voor je.

Misschien vind je dit ook interessant...