Naar inhoud

Basis Vrij (combinatiepolis)

Stel de zorgverzekering samen die bij je past. Want bij FBTO heb jij je zorg in eigen hand. Zelf je zorgverlener kiezen en meestal 100% vergoed krijgen? Kies dan voor FBTO Basis Vrij (combinatiepolis) bij het afsluiten van je zorgverzekering.

 • Een premie van € 141,95
 • Je kunt in 2023 gewoon naar alle ziekenhuizen
 • Keuze uit 6 aanvullende modules

Vergoeding bij Basis Vrij

Bekijk de video voor meer informatie over Basis Vrij.

Wat is een combinatiepolis?

Basis Vrij is een combinatiepolis. Je bent verzekerd voor zorg uit de basisverzekering. Hieronder zie je wat je vergoed krijgt als je naar een zorgverlener met of zonder contract met ons gaat:

 • Contract met ons
  Je krijgt 100% vergoed als je zorgverlener afspraken met ons heeft
 • Géén contract met ons
  Je krijgt meestal maximaal 100% vergoed tot het marktconforme of wettelijke tarief als je zorgverlener geen afspraken met ons heeft. Het marktconforme tarief is wat passend is op de Nederlandse markt voor een bepaalde behandeling. Er zijn twee uitzonderingen: krijg je zorg via Wijkverpleging of GGZ? En heeft de zorgverlener geen contract met ons? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.

In de polisvoorwaarden (pdf) lees je precies wat wel en niet verzekerd is.

Basisverzekering met lagere premie

Kijk dan eens bij onze naturapolissen Basis of Basis Plus. Of bekijk alle verschillen tussen Basis, Basis Vrij en Basis Plus.

Bij welke zorgverleners kun je terecht?

Met Basis Vrij kies je zelf je zorgverlener. Wij maken iedere jaar met veel zorgverleners afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en prijs van zorg. Benieuwd met wie wij een contract hebben? Ga naar de FBTO Zorgzoeker.

Ook als we geen contract hebben met je zorgverlener krijg je meestal 100%* vergoed. Dit doen we tot het marktconforme of wettelijke tarief. Dit betekent dat wij onredelijk hoge bedragen niet helemaal vergoeden. De tarieven hebben we in een handig overzicht gezet. Bekijk dan de tarieven voor 2023

* Er zijn twee uitzonderingen: krijg je zorg via Wijkverpleging of GGZ? En heeft de zorgverlener geen contract met ons? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.

Kies de modules voor je zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt niet alles. Voor vergoeding van extra zorg kies je uit onze aanvullende modules bij het afsluiten van je zorgverzekering.
* De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.

Extra zorg nodig tijdens het jaar?

Toch extra zorg verzekeren? Dat kan! Tijdens het jaar kun je op elk moment en bij alle basisverzekeringen deze aanvullende modules aanzetten:

* De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.
Bekijk ook het informatiedocument. Of bekijk vergelijkbare basisverzekeringen van Achmea.

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Hoeveel je dan vergoed krijgt, ligt aan de basisverzekering die je hebt:

 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij? Dan krijg je 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Er zijn twee uitzonderingen:
 • Verpleging en verzorging in eigen omgeving (wijkverpleging). Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.
 • GGZ. Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed. 

We betalen de volgende nota’s:

 • We krijgen de originele nota (geen herinnering).
 • De nota is niet ouder dan 36 maanden na de behandeldatum en/of de datum waarop de zorg is geleverd. Dat is de datum waarop je bijvoorbeeld medicijnen of hulpmiddelen hebt gekregen.
 • Is de nota ouder dan 12 maanden? Dan krijg je soms een lagere vergoeding (zie hiervoor artikel 17 Waarmee moet u rekening houden bij vergoeding van medische kosten? van de Algemene voorwaarden).

Je kunt je nota’s het beste zo snel mogelijk naar ons sturen. Dat kan online via MijnFBTO. Je kunt je nota’s inscannen. Of je maakt er een foto van. Die kun je daarna uploaden op MijnFBTO. Of gebruik de declaratie app!

Hebben we je nota gekregen? Dan betalen we deze meestal binnen 3 werkdagen.

Je apotheek bepaalt samen met je huisarts of specialist welk medicijn het beste bij je past. Wil je weten wat je vergoed krijgt voor je geneesmiddelen? Kijk dan op medicijnkosten.nl.

Een huisarts mag ieder kwartaal geld aan ons vragen. Dit mag hij doen voor alle patiënten die bij hem staan ingeschreven. Dat noemen we inschrijfgeld. Het maakt niet uit of je wel of niet bij de huisarts bent geweest. We verrekenen deze kosten niet met je eigen risico.

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo kun je heel gemakkelijk de verzekeringen vergelijken.