Naar inhoud

Basisverzekering Basis Vrij

Basis Vrij is onze zorgverzekering met een vrije keuze uit bijna alle zorgverleners. Kies zelf je zorgverlener en krijg meestal 100% vergoed. Zo heb jij je zorg in eigen hand.

 • Een premie van € 153,95
 • Met handige online zorgtools
 • En Blijmakers waar je blij van wordt 😊

Vergoeding bij Basis Vrij

Bekijk de video voor meer informatie over Basis Vrij.

Wat vergoedt de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij?

Basis Vrij is een combinatiepolis. Je bepaalt zelf naar welke zorgverlener je gaat. Je krijgt meestal al je kosten vergoed. Mét of zonder contract.

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van wie je de zorg krijgt. Bij Basis Vrij zit dat zo:

 • Je zorgverlener heeft een contract met ons
  Je krijgt 100% vergoed.
 • Je zorgverlener heeft géén contract met ons
  Ook dan krijg je meestal maximaal 100% vergoed. Dit doen we tot het marktconforme of wettelijke tarief. Dit betekent dat wij onredelijke hoge bedragen niet helemaal vergoeden. Er zijn 2 uitzonderingen:Wijkverpleging en GGZ. Deze kosten vergoeden we tot 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Goed om te weten, voor de meeste vergoedingen uit de basisverzekering heb je een eigen risico. Check het in het vergoedingenoverzicht. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je precies wat wel en niet verzekerd is.

Wil je een basisverzekering met lagere premie?

Kijk dan eens bij Basis of Basis Plus. Of bekijk alle verschillen tussen Basis, Basis Vrij en Basis Plus.

Bij welke zorgverleners kun je terecht?

Met de FBTO Zorgverzekering Basis Plus heb je een ruime keuze aan gecontracteerde zorgverleners bij jou in de buurt. Benieuwd bij wie je terecht kunt? Check de zorgzoeker.

Wil je extra vergoedingen naast je basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt niet alles. Voor vergoeding van extra zorg kies je uit onze aanvullende modules bij het afsluiten van je zorgverzekering.

* De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.

Extra zorg nodig tijdens het jaar?

Dat kan! Zet de onderstaande aanvullende modules aan. Dit kan op elk moment. Ze gaan in op de 1e van de volgende maand.

* De premie is afhankelijk van je leeftijd.

Veelgestelde vragen

Bij een combinatiepolis maakt het meestal niet uit naar welke zorgverlener je gaat. Je krijgt dan vaak maximaal 100% vergoed van het wettelijke of marktconforme tarief. Ook als je naar je favoriete fysiotherapeut of de diëtist op de hoek gaat, waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Er zijn twee uitzonderingen: krijg je zorg via Wijkverpleging of GGZ? En heeft de zorgverlener geen contract met ons? Dan krijg je maximaal 75% vergoed. In dat geval vergoeden we 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Houd er wel rekening mee dat er voor de meeste vergoedingen een verplicht eigen risico geldt.

Goed om te weten: vraagt de zorgverlener waar je naartoe gaat een veel hogere vergoeding dan wat gebruikelijk is bij zorgverleners die vergelijkbaar zijn? Dan krijg je niet zo’n hoge vergoeding. Daar is dus het marktconforme tarief voor.

Soms is wettelijk vastgesteld hoeveel bepaalde zorg mag kosten. Een zorgverlener mag dan geen hogere prijs rekenen. Dat is het wettelijke tarief. Is er geen wettelijk tarief? Dan wordt met een marktconform tarief gerekend. Dit is het tarief dat in de Nederlandse markt passend is voor een bepaalde behandeling. Dit betekent dat we onredelijk hoge bedragen niet helemaal vergoeden. Of wat landelijk een gemiddelde prijs is.

Jazeker. Betaal je de premie voor de FBTO Zorgverzekering per maand? Dan kies je zelf een dag in de maand waarop we de premie van je rekening afschrijven. Je kunt kiezen uit:

 • 1e van de maand
 • 15e van de maand
 • 21e van de maand
 • 24e van de maand
 • 27e van de maand

Komt het niet uit om je eigen bijdrage of eigen risico in 1 keer te betalen? Geen probleem. Je kunt je nota’s in delen betalen. Dit kost je niks extra. Je regelt het heel gemakkelijk zelf via Zorggebruik.

Overstappen is simpel. 😊 Als je voor 1 januari 2024 een zorgverzekering bij ons afsluit, zeggen wij automatisch je oude verzekering op. Dus geen papierwinkel voor jou! Ook als je medische klachten hebt kun je gewoon overstappen. Zorgverzekeraars mogen namelijk niemand weigeren voor een basisverzekering.

Goed om te weten, wil je een aanvullende verzekering? Dan mag een verzekeraar wel naar je gezondheid vragen. FBTO doet dit trouwens niet, we verzekeren iedereen!

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo vergelijk je heel gemakkelijk verschillende verzekeringen.