Naar inhoud

Zorgtoeslag

Een basis zorgverzekering is verplicht in Nederland. Maar niet iedereen kan dit betalen. Daarom kun je bij de overheid zorgtoeslag aanvragen. Of je zorgtoeslag krijgt en hoeveel, is afhankelijk van je inkomen.

Voorwaarden zorgtoeslag

Om zorgtoeslag te ontvangen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je:

  • 18 jaar of ouder zijn
  • De Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben
  • Een zorgverzekering hebben in Nederland
  • Een inkomen hebben dat lager is dan de grens die de Dienst Toeslagen hiervoor aangeeft

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partner? Dan heb je een toeslagpartner. Hij of zij moet aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Hoogte van je inkomen

Waarschijnlijk weet je wel hoeveel je verdient of hoe hoog je inkomen is. Toch kan het zijn dat de Dienst Toeslagen met een ander bedrag op de proppen komt. Hoe dit kan? Ze rekenen met een toetsingsinkomen. Dit is je totale inkomen over een heel jaar, zónder eventuele aftrekposten. Aftrekposten zijn bijvoorbeeld:

  • Hypotheekrente
  • Kosten voor woon-werkverkeer
  • Alimentatie
  • Studiekosten

Zorgtoeslag aanvragen

Denk je recht te hebben op zorgtoeslag? Dan moet je deze zelf aanvragen. Doe je dit niet? Dan ontvang je ook niets. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via de website van de Dienst Toeslagen. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen. Op de website van de Dienst Toeslagen kun je een proefberekening doen.

Je inkomen verandert

Als je meer gaat verdienen, zorg er dan voor dat je dit binnen 4 weken aangeeft bij de Dienst Toeslagen. Een hoger inkomen betekent namelijk vaak dat je minder zorgtoeslag krijgt. Als je niet op tijd aangeeft dat je meer gaat verdienen, dan krijg je een te hoge toeslag. Die zul je op een later moment dan moeten terugbetalen.

Kosten zorgverzekering

Wil je nou weten hoeveel je precies betaalt voor je zorgverzekering? Bereken je premie, je weet dan binnen 2 minuten waar je aan toe bent. Wel zo handig!

Veelgestelde vragen

Ja, ook als student kun je zorgtoeslag aanvragen. Hoeveel zorgtoeslag je precies krijgt, kun je berekenen op de website van de Dienst Toeslagen.

Of je zorgtoeslag krijgt, hangt af van onder andere je leeftijd en inkomen. Op de website van de Dienst Toeslagen kun je checken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Nee, de Dienst Toeslagen maakt de zorgtoeslag niet rechtstreeks naar ons over. Je krijgt de zorgtoeslag altijd op je eigen rekening.

Dat gebeurt iedere maand op de 20e. Valt dat in het weekend of op een feestdag? Dan krijg je de zorgtoeslag uitbetaald op de eerstvolgende werkdag.

Dat kan. Zorgtoeslag kun je aanvragen tot en met 1 september van het komende jaar. Zorgtoeslag van 2023 kun je bijvoorbeeld aanvragen tot en met 1 september 2024. Op de website van de Dienst Toeslagen lees je daar meer over.