Naar inhoud

18 jaar? Kies je eigen zorgverzekering!

Je bent 18 jaar, hoera! Eindelijk volwassen. Genoeg reden voor een feestje, want je krijgt ineens veel meer vrijheid. Zo mag je vanaf nu zelfstandig autorijden en stemmen bij verkiezingen. En ook je eigen zorgverzekering kies je vanaf 18 jaar zelf. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering vanaf 18 jaar? En welke zorgverzekering kies je?

Kosten zorgverzekering als 18-jarige

Laten we beginnen bij het belangrijkste, want wat kost een zorgverzekering als 18-jarige? In 2023 betaal je voor de basisverzekering Basis € 126,95. Kies je daarnaast voor aanvullende modules? Zoals bijvoorbeeld de tandarts of zorg in het buitenland? Dan wordt de premie die je per maand betaalt wat hoger. Hoeveel precies? Dat bereken je gemakkelijk via de button hierboven.

Waarom zelf een zorgverzekering afsluiten?

Het is toch 18 jaar goed gegaan zo? Waarom zou ik nu ineens zelf een verzekering afsluiten? Goed punt! Er zijn 2 redenen voor:

 1. Het is wettelijk verplicht om dan premie te betalen voor je zorgverzekering. Tot je 18 wordt, sta je bij 1 van je ouders op de polis. Zij betalen niets extra’s voor jou, dit is geregeld vanuit de overheid. Zodra je 18 wordt, betaal je wel voor je eigen zorgverzekering.
 2. Het kan je veel geld besparen. Kies je niet je eigen zorgverzekering? Dan krijg je automatisch dezelfde als je die van de ouder waar je bij opstaat. Misschien heeft hij of zij wel aanvullende modules waar jij niets aan hebt, zoals voor de tandarts of fysio. Daar betaal je wel voor, terwijl je ze niet gebruikt.

Word je 18 jaar? Dan kun je vanaf 3 maanden voor je 18e verjaardag een eigen zorgverzekering afsluiten. Je verzekering gaat dan in op de 1e van de volgende maand na je 18e verjaardag.

Wat als je niet je eigen zorgverzekering kiest?

Ook dat kan. Je blijft dan gewoon op de zorgpolis van de ouder staan waarop je voor je 18e stond. Het is dan wel verstandig om je eigen aanvullende modules te kiezen, zo betaal je niet voor dingen die je niet gebruikt. Dat kan vanaf 90 dagen voor je 18e verjaardag tot 30 dagen daarna. De zorgpremie die je betaalt, wordt opgeteld bij de premie van de hoofdverzekerde. Dit is de ouder waarbij je op de zorgpolis staat.

Wil je na een tijdje alsnog je eigen zorgverzekering? Dat kan. Je mag op ieder moment je zorgverzekering loskoppelen van die van je ouder. Je krijgt dan je eigen zorgverzekering. Wij zorgen ervoor dat de verzekering bij je ouder automatisch beëindigd wordt. Daar hoef je dus niets extra’s voor te doen.

Info voor vaders of moeders

In deze video zie je de meestgestelde vragen van ouders als hun kind 18 jaar wordt. Binnen 2 minuten zijn ze helemaal op de hoogte.

Zorgverzekering kiezen: een stappenplan

De keuze voor een zorgverzekering baseer je niet alleen op de premie. Natuurlijk wil je als jongere zo min mogelijk betalen, maar je wilt ook goed verzekerd zijn. Bij FBTO stel je zelf je aanvullende zorgverzekering samen, zodat hij precies bij je past. Dat gaat zo:

Stap 1: kies je Basis, Basis Vrij of Basis Plus?

Klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee. Kies je voor een combinatiepolis? Bij FBTO is dit de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij. Je krijgt dan bij alle ziekenhuizen en zorgverleners tot maximaal 100% van het marktconforme of wettelijke tarief vergoed (met uitzondering van GGZ en wijkverpleging*) . Voor een combinatiepolis betaal je wat meer.

FBTO Basis en Basis Plus zijn onze naturapolissen. Ga je naar een zorgverlener waarmee we een contract hebben? Dan krijg je 100% vergoed. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Check in de tabel hoeveel je vergoed krijgt.

* Krijg je zorg via wijkverpleging of GGZ? En heeft de zorgverlener geen contract met ons? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed.

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

Basis: sommige hulpmiddelen naar 1 leverancier

Goed om te weten: heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? En heb je hulpmiddelen nodig? Voor sommige hulpmiddelen hebben we voor Basis afspraken met 1 leverancier. Alleen als je bestelt bij die leverancier krijg je 100% vergoeding. Heb jij hulpmiddelen nodig? Bijvoorbeeld voor diabetes, visuele hulpmiddelen (zoals een blinden taststok), verpleging en verzorging (zoals een douchestoel) of mobiliteit (zoals krukken of een rolstoel)? Kijk dan goed in onze vergoedingenzoeker waar je terecht kunt als je de FBTO Zorgverzekering Basis hebt.

Je eigen risico is gelijk

Voor iedereen geldt in 2023 een verplicht eigen risico van € 385,-. Met een vrijwillig eigen risico kun je dit verhogen. Je betaalt dan een lagere premie.

Kies de verzekering die bij je past

FBTO Basis is de zorgverzekering van FBTO met de scherpste premie. Als je liever iets meer vergoeding wilt, kies je voor Basis Plus. En wil je altijd 100% vergoeding bij alle zorgverleners? Kies dan voor Basis Vrij.

Vergelijk onze basisverzekeringen

Checken welke basisverzekering van onze zorgverzekering het beste bij je past? Dan kun je onze zorgverzekeringen vergelijken.

Stap 2: aanvullend verzekeren

Goed om te weten: de vergoedingen die je krijgt voor bepaalde zorg veranderen als je 18 wordt. Daarom is het soms slim om naast de basisverzekering, te kiezen voor aanvullende verzekeringen. Vanaf je 18e wordt dit namelijk niet meer vergoed vanuit de basisverzekering:

 • Tandartskosten. Bij FBTO kun je je hier aanvullend voor verzekeren met de module Tand.
 • Fysiotherapie. Hiervoor heb je bij FBTO de module Spieren & Gewrichten nodig. Heb je weinig fysiotherapie nodig? Bijvoorbeeld door een kleine sportblessure? Dan heb je soms aan een paar behandelingen al voldoende. Kies dan voor € 200,- vergoeding.

Ga je na je 18e verjaardag dus naar de tandarts of fysiotherapeut? Dan krijg je hier geen vergoeding meer voor. Je moet je hier aanvullend voor verzekeren.

Stap 3: eigen risico kiezen

Kies of je een vrijwillig eigen risico wilt. Met de basisverzekering betaal je vanaf je 18e verjaardag de eerste zorgkosten zelf. Dat heet je verplicht eigen risico. Bovenop je verplicht eigen risico kun je ook een vrijwillig eigen risico kiezen. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt voor je basisverzekering. Met een hoger eigen risico betaal je dus wel meer zorgkosten zelf. Lees meer over het verplicht en vrijwillig eigen risico.

Stap 4: kies handige opties

Je hebt de zorgverzekering gekozen die het beste bij je past. Nu kun je hem nog verder aanpassen naar wat jij fijn vindt. Met de onderstaande opties.

Kies zelf je betaalmoment

Betaal de zorgpremie altijd op de 1e van de maand. Of wanneer de stufi binnenkomt bijvoorbeeld. Meer over betaalmomenten

Betaal in termijnen

Uniek: bij FBTO kun je je verplicht én vrijwillig eigen risico in termijnen betalen. Handig! Meer over betalen in termijnen

Mobiel declareren

Met de FBTO Zorg app kun je altijd je polis, zorgkosten en eigen risico bekijken. En snel en veilig je nota’s declareren. Meer over de FBTO Zorg app

Maak gebruik van e-health

Met de FBTO Zorgverzekering maak je gratis gebruik van e-health. De Dokter op Zak app bijvoorbeeld. Of online apotheek. Meer over e-health

Zorgtoeslag aanvragen

Zo. Nu heb jij je zorgverzekering als 18-jarige helemaal zelf samengesteld. Lekker bezig! O, nog 1 ding: als je 18 jaar bent kun je zorgtoeslag aanvragen! Je kunt dan vanuit de overheid een bijdrage voor de zorgpremie die je betaalt. Bekijk hier wanneer je recht hebt op zorgtoeslag.

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Hoeveel je dan vergoed krijgt, ligt aan de basisverzekering die je hebt:

 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij? Dan krijg je 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Er zijn twee uitzonderingen:
  • Verpleging en verzorging in eigen omgeving (wijkverpleging). Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.
  • GGZ. Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.

Wordt je kind 18? En is hij/zij bij jou op de polis meeverzekerd? Dan krijgt hij/zij van ons een brief. Daarin doen we een aanbod voor een eigen verzekering. Wil hij/zij nog iets veranderen? Zoals een aanvullende module aanzetten. Dan kan dat. De verzekering gaat vervolgens in per de 1e van de maand na zijn/haar 18e verjaardag.

Een voorbeeld:
Je zoon wordt op 20 juli 18 jaar. Dan gaat de verzekering in op 1 augustus. Is je zoon of dochter 18 jaar? Dan kan hij ook zorgtoeslag aanvragen. Dat kan bij de Belastingdienst. Bel met: 0800 - 0543 of kijk op: toeslagen.nl.

Je kunt de zorgkosten van meeverzekerde kinderen tot 12 jaar bekijken in Zorggebruik. Inloggen doe je met DigiD. Kinderen vanaf 12 jaar loggen met hun eigen DigiD in om hun zorgkosten te bekijken. Anderen mogen die informatie niet zien. Dat heeft te maken met de privacywetgeving van de overheid.

Nee, je kunt je bij FBTO niet verzekeren voor een beugel als je boven de 18 jaar bent. De vergoeding voor een beugel uit de module Gezichtszorg & Orthodontie geldt alleen voor kinderen onder de 18 jaar.

Dat hoeft niet. Of je nou thuis blijft wonen of uit huis gaat, je kunt ervoor kiezen om bij je ouders op de verzekering te blijven staan. Door je eigen verzekering of je eigen modules te kiezen, kun je wel voorkomen dat je te veel betaalt. Bijvoorbeeld omdat de ouder waarop je meeverzekerd was, meer aanvullende verzekeringen nodig heeft dan jij.

Meer over je zorgverzekering...

Of je nou 18 wordt of al 18 bent, het is altijd slim om je te verdiepen in je zorgverzekering. Bekijk onze blogs vol handige info en slimme tips maar eens.