Naar inhoud

18 jaar? Kies je eigen zorgverzekering!

Je bent 18 jaar, hoera! Eindelijk volwassen. Genoeg reden voor een feestje, want je krijgt ineens veel meer vrijheid. Zelf autorijden, stemmen bij verkiezingen. En ook je eigen zorgverzekering kies je vanaf 18 jaar zelf. Maar waar moet je op letten? En welke zorgverzekering kies je?

Wat kost een zorgverzekering als je 18 bent? 

In 2024 betaal je voor de basisverzekering Basis € 131,95. Kies je daarnaast voor aanvullende modules? Zoals bijvoorbeeld de tandarts of zorg in het buitenland? Dan wordt de premie die je per maand betaalt wat hoger.

Welke keuze heb je?

Als je in Nederland woont of werkt ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Tot je 18e sta je bij 1 van je ouders op de polis. Je hoeft dan geen premie te betalen. Zodra je 18 bent, wordt dat anders. Dan betaal je wel premie. Maar je hebt wel een keuze:

 1. Je kan je eigen zorgverzekering afsluiten.
 2. Je kunt bij je ouders op de polis blijven staan.

1. Je eigen zorgverzekering afsluiten

Het kan je veel geld besparen. Kies je niet je eigen zorgverzekering? Dan krijg je automatisch dezelfde als je die van de ouder waar je bij opstaat. Misschien heeft hij of zij wel aanvullende modules waar jij niets aan hebt, zoals voor de tandarts of fysio. Daar betaal je wel voor, terwijl je ze niet gebruikt.

2. Je blijft bij je ouders verzekerd

Het is dan wel verstandig om je eigen aanvullende modules te kiezen, zo betaal je niet voor dingen die je niet gebruikt. Dat kan vanaf 2 maanden voor je 18e verjaardag tot en met de maand waarin je 18 wordt. De zorgpremie die je betaalt, wordt opgeteld bij de premie van de hoofdverzekerde. Dit is de ouder waarbij je op de zorgpolis staat.

Wil je na een tijdje alsnog je eigen zorgverzekering? Dat kan. Je mag op ieder moment je zorgverzekering loskoppelen van die van je ouder. Je krijgt dan je eigen zorgverzekering. Wij zorgen ervoor dat de verzekering bij je ouder automatisch beëindigd wordt. Daar hoef je dus niets extra’s voor te doen.

Maar hoe betaal je je zorgpremie als je weinig of geen inkomen hebt?

Veel jongeren hebben nog geen (hoog) inkomen. Daarom heb je vanaf 18 jaar recht op zorgtoeslag. Dit vraag je aan bij de Dienst Toeslagen. Wel doen hoor! Ook als je nog thuiswonend bent. Want daarmee betaal je het grootste deel van je zorgpremie.

Info voor vaders of moeders

In deze video zie je de meestgestelde vragen van ouders als hun kind 18 jaar wordt. Binnen 2 minuten zijn ze helemaal op de hoogte.

Zorgverzekering kiezen ingewikkeld? Dat valt mee😉

Dit zijn de stappen:

 1. Eerst kies je je basisverzekering
 2. Dan kies je je eigen risico
 3. Daarna maak je je zorgverzekering compleet met aanvullende modules

Alweer klaar! En weer tijd voor iets gezelligs...

Stap 1. Kies je basisverzekering

We hebben 3 basisverzekeringen. Hulp nodig bij het kiezen? Vergelijk ze.

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

Bekijk vergelijkbare basisverzekeringen (pdf) van Achmea.

Stap 2. Kies zelf je eigen risico

Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je een verplicht eigen risico van € 385,- Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je krijgt dan korting op je premie.

Stap 3. Maak je zorgverzekering compleet met jouw modules

Goed om te weten: de vergoedingen die je krijgt voor bepaalde zorg veranderen als je 18 wordt. Daarom is het soms slim om naast de basisverzekering, te kiezen voor aanvullende verzekeringen. Vanaf je 18e wordt dit namelijk niet meer vergoed vanuit de basisverzekering:

 • Tandartskosten. Bij FBTO kun je je hier aanvullend voor verzekeren met de module Tand.
 • Fysiotherapie. Hiervoor heb je bij FBTO de module Spieren & Gewrichten nodig. Heb je weinig fysiotherapie nodig? Bijvoorbeeld door een kleine sportblessure? Dan heb je soms aan een paar behandelingen al voldoende. Kies dan voor een vergoeding van € 100,- of € 200,- vergoeding.

Ga je na je 18e verjaardag dus naar de tandarts of fysiotherapeut? Dan krijg je hier geen vergoeding meer voor. Je moet je hier aanvullend voor verzekeren.

Handige opties

Je hebt de zorgverzekering gekozen die het beste bij je past. Nu kun je hem nog verder aanpassen naar wat jij fijn vindt. Met de onderstaande opties.

Kies zelf je betaalmoment

Betaal de zorgpremie altijd op de 1e van de maand. Of wanneer de stufi binnenkomt bijvoorbeeld. Meer over betaalmomenten

Zorgkosten in delen betalen

Uniek: bij FBTO kun je je eigen risico en eigen bijdrage in delen betalen. Handig! Meer over betalen in delen

Mobiel declareren

Met de FBTO Zorg app kun je altijd je polis, zorgkosten en eigen risico bekijken. En snel en veilig je nota’s declareren. Meer over de FBTO Zorg app

Maak gebruik van online zorgtools

Zoals de Dokter op Zak app. Of Skinvision. Gebruik de tools wanneer het jou uitkomt. Meer over online zorgtools

Zorgtoeslag aanvragen

Zo. Nu heb jij je zorgverzekering als 18-jarige helemaal zelf samengesteld. Lekker bezig! O, nog 1 ding: als je 18 jaar bent kun je zorgtoeslag aanvragen! Je kunt dan vanuit de overheid een bijdrage voor de zorgpremie die je betaalt. Bekijk hier wanneer je recht hebt op zorgtoeslag.

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. En of je een eigen risico hebt.

Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Hoeveel je dan vergoed krijgt, ligt aan de basisverzekering die je hebt:

 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij? Dan krijg je 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Er zijn twee uitzonderingen:
  • Verpleging en verzorging in eigen omgeving (wijkverpleging). Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.
  • GGZ. Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.

Wordt je kind 18? En is hij/zij bij jou op de polis meeverzekerd? Dan krijgt hij/zij van ons een brief. Daarin doen we een aanbod voor een eigen verzekering. Wil hij/zij nog iets veranderen? Zoals een aanvullende module aanzetten. Dan kan dat. De verzekering gaat vervolgens in per de 1e van de maand na zijn/haar 18e verjaardag.

Een voorbeeld:
Je zoon wordt op 20 juli 18 jaar. Dan gaat de verzekering in op 1 augustus. Is je zoon of dochter 18 jaar? Dan kan hij ook zorgtoeslag aanvragen. Dat kan bij de Dienst Toeslagen. Bel met: 0800 - 0543 of kijk op: toeslagen.nl.

Je kunt de zorgkosten van meeverzekerde kinderen tot 12 jaar bekijken in Zorggebruik. Inloggen doe je met DigiD. Kinderen vanaf 12 jaar loggen met hun eigen DigiD in om hun zorgkosten te bekijken. Anderen mogen die informatie niet zien. Dat heeft te maken met de privacywetgeving van de overheid.

Nee, je kunt je bij FBTO niet verzekeren voor een beugel als je boven de 18 jaar bent. De vergoeding voor een beugel uit de module Gezichtszorg & Orthodontie geldt alleen voor kinderen onder de 18 jaar.

Dat hoeft niet. Of je nou thuis blijft wonen of uit huis gaat, je kunt ervoor kiezen om bij je ouders op de verzekering te blijven staan. Door je eigen verzekering of je eigen modules te kiezen, kun je wel voorkomen dat je te veel betaalt. Bijvoorbeeld omdat de ouder waarop je meeverzekerd was, meer aanvullende verzekeringen nodig heeft dan jij.

Meer over je zorgverzekering...

Of je nou 18 wordt of al 18 bent, het is altijd slim om je te verdiepen in je zorgverzekering. Bekijk onze blogs vol handige info en slimme tips maar eens.