Naar inhoud

18 jaar? Kies je zorgverzekering!

Hoera! Eindelijk volwassen. Genoeg reden voor een feestje, want je krijgt ineens veel meer vrijheid. Zo mag je vanaf nu zelfstandig autorijden en stemmen bij verkiezingen. En ook je eigen zorgverzekering regel je vanaf 18 jaar zelf. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering vanaf 18 jaar? En welke zorgverzekering kies je?

Kosten zorgverzekering als 18-jarige

Het leven is al duur genoeg, dan wil je natuurlijk niet te veel betalen voor je zorgverzekering. In 2020 betaal je voor de naturapolis bij FBTO € 116,95. Kies je daarnaast voor aanvullende modules? Zoals bijvoorbeeld de tandarts of zorg in het buitenland? Dan wordt de premie die je per maand betaalt wat hoger. Hoeveel precies? Dat bereken je gemakkelijk.

Zorgverzekering kiezen vanaf 18 jaar: doe je zo

Als kind sta je bij een van je ouders op de polis, dat betekent vaak dat je dezelfde verzekering als je vader of moeder hebt. Wel zo makkelijk. Als je 18 jaar wordt, verandert dat. Ook als je nog thuiswonend bent. Dan kies je je eigen zorgverzekering. En keuzes heb je. De belangrijkste zijn:

 • Een natura- of restitutiepolis
  Klinkt ingewikkeld, maar dat valt mee. Een naturapolis is de basisverzekering. Je krijgt dan 100% vergoed bij zorgverleners waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Ga je naar een zorgverlener zonder contract met je zorgverzekeraar? Dan krijg je 70% vergoed. Kies je voor een restitutiepolis? Bij FBTO is dit de optie Vrije keus zorgverlener. Je krijgt dan altijd 100% vergoed bij elke zorgverlener. Voor een restitutiepolis betaal je ook wat meer.
 • Aanvullende verzekeringen
  Naast de basisverzekering, kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld als je naar de fysiotherapeut of tandarts wil. Dit is niet verzekerd in je basisverzekering en krijg je dus ook niet vergoed. Je hebt daar een aanvullende verzekering voor nodig. 

Vergoedingen vanaf 18 jaar

Goed om te weten: de vergoedingen die je krijgt voor bepaalde zorg veranderen als je 18 wordt. Daarom zijn er nog een aantal dingen om op te letten, namelijk:

 • Tandartskosten worden tot je 18e vergoed uit de basisverzekering. Als je 18 jaar wordt kun je je hiervoor apart verzekeren. Bij FBTO kan dat met de module Tand
 •  Tot je 18e kon je een vergoeding voor fysiotherapie uit de basisverzekering krijgen. Wil je na je 18e goed verzekerd zijn voor fysiotherapie? Dan kies je voor de module Spieren & Gewrichten. Heb je weinig fysiotherapie nodig? Bijvoorbeeld door een kleine sportblessure? Dan heb je soms aan een paar behandelingen al voldoende. Kies dan voor € 200,- vergoeding.
 •  Soms kun je zorgtoeslag krijgen van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je premie betalen.

Sluit makkelijk online je zorgverzekering af

Lijkt het je allemaal behoorlijk ingewikkeld, zo’n zorgverzekering als 18-jarige? Dat valt best mee hoor. Je regelt het makkelijk en volledig online. Volg het stappenplan:

 1. Kies een basisverzekering: de naturapolis of de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis).
 2. Kies of je een vrijwillig eigen risico wilt. Met de basisverzekering betaal je vanaf je 18e verjaardag de eerste zorgkosten zelf. Dat heet je verplicht eigen risico. Bovenop je verplicht eigen risico kun je ook een vrijwillig eigen risico kiezen. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt voor je basisverzekering. Met een hoger eigen risico betaal je dus wel meer zorgkosten zelf.
 3. Wil je je aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of de tandarts? Dat doe je met 11 verschillende aanvullende modules waar je uit kunt kiezen. Je betaalt alleen voor de modules die je kiest.
 4. Doe dit uiterlijk een maand na je 18e verjaardag.
 5. Zorgnota’s declareren? Dat doe je met onze declaratieapp!

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een basisverzekering (naturapolis)? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je 75% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.

Heb je een basisverzekering met de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis)? Dan krijg je altijd 100% vergoed van het wettelijke of marktconforme tarief.

Wordt je kind 18? En is hij/zij bij jou op de polis meeverzekerd? Dan krijgt hij/zij van ons een brief. Daarin doen we een aanbod voor een eigen verzekering. Wil hij/zij nog iets veranderen? Zoals een aanvullende module aanzetten. Dan kan dat. De verzekering gaat vervolgens in per de 1e van de maand na zijn/haar 18e verjaardag.

Een voorbeeld:
Je zoon wordt op 20 juli 18 jaar. Dan gaat de verzekering in op 1 augustus. Is je zoon of dochter 18 jaar? Dan kan hij ook zorgtoeslag aanvragen. Dat kan bij de Belastingdienst. Bel met: 0800 - 0543 of kijk op: toeslagen.nl.

Je kunt de zorgkosten van meeverzekerde kinderen tot 12 jaar bekijken in Zorggebruik. Inloggen doe je met DigiD. Kinderen vanaf 12 jaar loggen met hun eigen DigiD in om hun zorgkosten te bekijken. Anderen mogen die informatie niet zien. Dat heeft te maken met de privacywetgeving van de overheid.

Nee, je kunt je bij FBTO niet verzekeren voor een beugel als je boven de 18 jaar bent. De vergoeding voor een beugel uit de module Gezichtszorg & Orthodontie geldt alleen voor kinderen onder de 18 jaar.

Misschien vind je dit ook interessant...