Naar inhoud

De zorgpremie: alles wat je wilt weten

Ieder jaar verandert de zorgpremie. Dus ook in 2024. Maar waarom is dat eigenlijk? Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald? En hoe zit het met de zorgpremie van de FBTO Zorgverzekering in 2024?

Je leest er alles over op deze pagina. Liever direct weten hoeveel je volgend jaar betaalt voor de basisverzekering en de aanvullende modules? Bereken dan je premie.

Onze zorgpremies in 2024

 • Basis: onze voordelige naturapolis. Je betaalt € 131,95 per maand.
 • Basis Plus: onze naturapolis met ruime keuze van gecontracteerde zorgverleners. Je betaalt € 147,45 per maand.
 • Basis Vrij: onze combinatiepolis met meestal vrije keuze van je zorgverleners. Mét of zonder contract. Je betaalt € 153,95 per maand.

De basispremie bestaat uit 2 delen

We willen je graag uitleggen waarop deze zorgpremie gebaseerd is. Voor we dat kunnen doen, is het goed om te weten hoe de premie in elkaar steekt. De totale basispremie voor de zorgverzekering bestaat uit 2 delen: de rekenpremie en de opslagpremie.

 • De rekenpremie
  De rekenpremie is de inschatting van de premie voor de basisverzekering door de overheid. Het is een vast bedrag dat voor iedere verzekeraar hetzelfde is. De rekenpremie wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekend gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In 2024 is de rekenpremie € 1708,- per jaar.
 • De opslagpremie
  Deze premie wordt door de verzekeraar bepaald. Door de opslagpremie verschilt de definitieve premie per verzekeraar. De opslagpremie bestaat onder andere uit bedrijfskosten, het verschil tussen de landelijke inschatting van zorgkosten en verwachte zorgkosten, de reserves die nodig zijn en financiële eisen waar een verzekeraar zich volgens de wet aan moet houden.

De reserves van een zorgverzekeraar

Laten we daar gelijk wat dieper op induiken. De reserves van een zorgverzekeraar. Wettelijk gezien moet iedere zorgverzekeraar reserves aanhouden om financiële tegenvallers op te vangen. Zo kunnen zorgkosten betaald worden als er extra veel kosten zijn. Bijvoorbeeld bij een epidemie. FBTO maakt een schatting van de zorgkosten. Achteraf wordt gekeken of de kosten hoger of lager waren dan de schatting. Dat bepaalt of er winst of verlies is.

Winst gaat naar de reserves. Verlies wordt uit de reserves betaald. Hebben we te veel reserves, bijvoorbeeld omdat er winst is gemaakt? Dan kan de premie omlaag. Hebben we te weinig reserves, bijvoorbeeld omdat de wettelijke regels een hoger bedrag vragen? Dan gaat de premie omhoog. Bekijk de toelichting premieopbouw basisverzekering (pdf).

Waarom stijgt de zorgpremie?

De zorgpremie van 2024 gaat omhoog, omdat de zorgkosten stijgen. Dit komt bijvoorbeeld doordat:

 • we meer zorg gebruiken. Omdat we ouder worden en ziekten steeds beter te behandelen zijn
 • materialen voor behandelingen duurder worden
 • de lonen in de zorg zijn gestegen

We snappen dat je niet zit te wachten op een premiestijging. Zeker in deze tijd, nu alles duurder wordt. Verzekeren blijft voor een groot deel iets van ons allemaal. Van alle klanten samen. De premiestijging is daarom nodig om in de toekomst alle zorgkosten te kunnen blijven vergoeden.

Zorgpremie verlagen door eigen risico

Je kunt ervoor kiezen om je zorgpremie te verlagen. Dit doe je door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt kiezen voor € 200,- of € 500,-. Bedenk wel goed of een vrijwillig eigen risico iets voor jou is. Mocht je toch zorgkosten maken, dan betaal je namelijk ook meer. Lees hier alles over het vrijwillig eigen risico.

Verschillende premies per doelgroep

De premie die je bovenaan deze pagina vindt, geldt voor iedereen. Een zorgverzekeraar mag namelijk geen onderscheid maken tussen haar klanten. Mannen betalen even veel als vrouwen, net als iemand van 30 en iemand van 70. En iemand die chronisch ziek is, betaalt hetzelfde als iemand die gezond is. Goed om te weten: FBTO stelt nooit medische vragen voor je een zorgverzekering krijgt. Iedereen is welkom.

Zorgverzekering onder 18 jaar

Er is 1 groep mensen die geen zorgpremie betaalt: kinderen onder de 18 jaar. Zij hebben wel een zorgverzekering, maar worden bijgeschreven op de zorgpolis van 1 van hun ouders. Je betaalt dus geen extra premie als je een kind onder de 18 jaar hebt. Wordt je zoon of dochter 18 jaar? Dan gaat hij of zij wel zorgpremie betalen. Hoe dat zit, lees je op de pagina over zorgverzekering vanaf 18 jaar.

Jaarbetaling en je zorgpremie

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je ervoor kiezen om je zorgpremie per maand of per jaar te betalen. Maandelijks is de meest gekozen optie. Maar is per jaar betalen voor jou geen probleem? Bij FBTO krijg je 1% korting op je volledige premie als je ervoor kiest om je zorgverzekering jaarlijks te betalen.

Zorgpremie berekenen

Ben je benieuwd naar jouw zorgpremie in 2024? Logisch! Bereken je premie binnen 2 minuten. Kies welke van de verschillende modules op jou van toepassing zijn. Zo stel je zelf de verzekering samen die bij je past. En je betaalt alleen voor wat je kiest. Op het moment dat voor jou handig is. Bijvoorbeeld als je salaris net gestort is. Of wanneer alle andere rekeningen ook afgeschreven worden. Wel zo fijn.

Veelgestelde vragen

Nee, je betaalt altijd vooraf. Wel kies je bij ons zelf op welke dag van de maand je de premie wilt betalen. Als je salaris net binnen is bijvoorbeeld. Of juist halverwege de maand. Je kunt kiezen uit 5 betaalmomenten.

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Maar als je weinig inkomen hebt, kun je die misschien lastig betalen. Je kunt dan zorgtoeslag aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Meer hierover lees je op de pagina over zorgtoeslag.

Als de rekening die je moet betalen hoger is dan € 25,- dan kan dat. Is de rekening die je moet betalen lager dan dat bedrag? Dan betaal je wel in 1 keer.

Dat is vervelend. Bij onze zorgverzekering kun je je zorgkosten en eigen risico in delen betalen. Wil je meer weten over een betalingsregeling voor andere verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Bel ons op (058) 234 57 65. We zijn er op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur.

Meer lezen over de zorgverzekering

Naast de zorgpremie, moet je met meer dingen rekening houden bij het kiezen van een zorgverzekering. Wil je misschien overstappen? Kijk dan eens naar onze blogs, vol tips en informatie.