Naar inhoud

De zorgpremie: alles wat je wilt weten

Ieder jaar verandert de zorgpremie. Dus ook in 2021. Maar waarom is dat eigenlijk? Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald? En hoe zit het met de zorgpremie van de FBTO Zorgverzekering in 2021? Je leest er alles over op deze pagina. Liever direct weten hoeveel je volgend jaar betaalt voor de basisverzekering en de aanvullende modules? Bereken dan je premie. 

De zorgpremie in 2021

Wat is het belangrijkste om te weten rondom de zorgpremie? De hoogte ervan natuurlijk! Op 12 november 2020 maken we bekend wat in 2021 de premie wordt voor de FBTO Zorgverzekering.

In 2020 heb je een FBTO Zorgverzekering (naturapolis) voor € 116,95 per maand. Kies je voor de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis)? Dan betaal je € 5,55 extra.

De basispremie bestaat uit 2 delen

We willen je graag uitleggen waarop deze zorgpremie gebaseerd is. Voor we dat kunnen doen, is het goed om te weten hoe de premie in elkaar steekt. De totale basispremie voor de zorgverzekering bestaat uit 2 delen: de rekenpremie en de opslagpremie.

  • De rekenpremie
    De rekenpremie is de inschatting van de premie voor de basisverzekering door de overheid. Het is een vast bedrag dat voor iedere verzekeraar hetzelfde is. De rekenpremie wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekend gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In 2020 is de rekenpremie € 1.373,- per jaar.
  • De opslagpremie
    Deze premie wordt door de verzekeraar bepaald. Door de opslagpremie verschilt de definitieve premie per verzekeraar. De opslagpremie bestaat onder andere uit bedrijfskosten, het verschil tussen de landelijke inschatting van zorgkosten en verwachte zorgkosten, de reserves die nodig zijn en financiële eisen waar een verzekeraar zich volgens de wet aan moet houden.

De reserves van een zorgverzekeraar

Laten we daar gelijk wat dieper op induiken. De reserves van een zorgverzekeraar. Wettelijk gezien moet iedere zorgverzekeraar reserves aanhouden om financiële tegenvallers op te vangen. Zo kunnen zorgkosten betaald worden als er extra veel kosten zijn. Bijvoorbeeld bij een epidemie. FBTO maakt een schatting van de zorgkosten. Achteraf wordt gekeken of de kosten hoger of lager waren dan de schatting. Dat bepaalt of er winst of verlies is.

Winst gaat naar de reserves. Verlies wordt uit de reserves betaald. Hebben we te veel reserves, bijvoorbeeld omdat er winst is gemaakt? Dan kan de premie omlaag. Hebben we te weinig reserves, bijvoorbeeld omdat de wettelijke regels een hoger bedrag vragen? Dan gaat de premie omhoog. Bekijk de toelichting premieopbouw basisverzekering 2020 (pdf).

Waarom stijgt de zorgpremie?

De premie is de afgelopen jaren flink gestegen. Van gemiddeld € 92,- in 2014 tot € 118,58 in 2019. Maar die stijging is niet voor niets. De zorgkosten stijgen namelijk ook. We worden allemaal steeds ouder en leven vaak ongezonder. Dat kost geld. Toch is de premie de afgelopen jaren in verhouding niet zoveel mee gestegen. Dit komt omdat veel verzekeraars hun eigen vermogen hebben gebruikt om de premiestijging relatief laag te houden.

Zorgpremie verlagen door eigen risico

Je kunt ervoor kiezen om je zorgpremie te verlagen. Dit doe je door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je hebt dan 2 keuzes:

  • € 200,- vrijwillig eigen risico. Je krijgt dan € 8,80 korting op je maandelijkse premie.
  • € 500,- vrijwillig eigen risico. Je krijgt dan € 22,- korting op je maandelijkse premie.

Dat scheelt dus nogal. Bedenk wel goed of een vrijwillig eigen risico iets voor jou is. Mocht je toch zorgkosten maken, dan betaal je namelijk ook meer. Lees hier alles over het vrijwillig eigen risico.

Verschillende premies per doelgroep

De premie die je bovenaan deze pagina vindt, geldt voor iedereen. Een zorgverzekeraar mag namelijk geen onderscheid maken tussen haar klanten. Mannen betalen even veel als vrouwen, net als iemand van 30 en iemand van 70. En iemand die chronisch ziek is betaalt hetzelfde als iemand die gezond is. Goed om te weten: FBTO stelt nooit medische vragen voor je een zorgverzekering krijgt. Iedereen is welkom.

Zorgverzekering onder 18 jaar

Er is 1 groep mensen die geen zorgpremie betaalt: kinderen onder de 18 jaar. Zij hebben wel een zorgverzekering, maar worden bijgeschreven op de zorgpolis van 1 van hun ouders. Je betaalt dus geen extra premie als je een kind onder de 18 jaar hebt. Wordt je zoon of dochter 18 jaar? Dan gaat hij of zij wel zorgpremie betalen. Hoe dat zit, lees je op de pagina over zorgverzekering vanaf 18 jaar.

Zorgpremie berekenen

Ben je benieuwd naar jouw zorgpremie in 2020? Logisch! Bereken je premie binnen 2 minuten. Kies welke van de 11 verschillende modules op jou van toepassing zijn. Zo stel je zelf de verzekering samen die bij je past. En je betaalt alleen voor wat je kiest. Op het moment dat voor jou handig is. Bijvoorbeeld als je salaris net gestort is. Of wanneer alle andere rekeningen ook afgeschreven worden. Wel zo fijn.

Veelgestelde vragen

De meeste zorgverzekeraars maken ieder jaar in november bekend hoeveel je het jaar erop voor je zorgverzekering moet betalen. De zorgpremie voor 2021 wordt uiterlijk 12 november 2020 bekend gemaakt. Als het zover is, lees je op deze pagina natuurlijk wat de premie voor de FBTO Zorgverzekering wordt.

Het kabinet verwacht dat de zorgpremie in 2021 met enkele euro's per maand stijgt. Door de coronacrisis werd eerder uitgegaan van een grotere stijging. De verwachting is dat het uiteindelijk meevalt, omdat veel andere zorg in 2020 is uitgesteld. Uiterlijk 12 november weet u wat de premie van zorgverzekering voor 2021 is.


Iedereen die ouder is dan 18 jaar betaalt zorgpremie in Nederland. Alleen kinderen tot 18 jaar betalen geen zorgpremie. Zij zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van 1 van de ouders en betalen geen premie voor de basisverzekering en aanvullende modules.

Nee, je betaalt altijd vooraf. Wel kies je bij ons zelf op welke dag van de maand je de premie wilt betalen. Als je salaris net binnen is bijvoorbeeld. Of juist halverwege de maand. Je kunt kiezen uit 5 betaalmomenten.

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Maar als je weinig inkomen hebt, kun je die misschien lastig betalen. Je kunt dan zorgtoeslag aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Meer hierover lees je op de pagina over zorgtoeslag.

Meer lezen over de zorgverzekering

Naast de zorgpremie, is er meer om rekening mee te houden bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. Wil je misschien overstappen? Kijk dan eens naar onze blogs, vol interessante tips en informatie.