
Eigen risico in de zorg, hoe zit dat?
12 november 2022Maak je gebruik van zorg? Dan betaal je soms een eigen risico. Hoeveel? En wat heeft je zorgpremie ermee te maken?
Lees het artikel overIeder jaar verandert de zorgpremie. Dus ook in 2023. Maar waarom is dat eigenlijk? Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald? En hoe zit het met de zorgpremie van de FBTO Zorgverzekering in 2023? Je leest er alles over op deze pagina. Liever direct weten hoeveel je volgend jaar betaalt voor de basisverzekering en de aanvullende modules? Bereken dan je premie.
We willen je graag uitleggen waarop deze zorgpremie gebaseerd is. Voor we dat kunnen doen, is het goed om te weten hoe de premie in elkaar steekt. De totale basispremie voor de zorgverzekering bestaat uit 2 delen: de rekenpremie en de opslagpremie.
Laten we daar gelijk wat dieper op induiken. De reserves van een zorgverzekeraar. Wettelijk gezien moet iedere zorgverzekeraar reserves aanhouden om financiële tegenvallers op te vangen. Zo kunnen zorgkosten betaald worden als er extra veel kosten zijn. Bijvoorbeeld bij een epidemie. FBTO maakt een schatting van de zorgkosten. Achteraf wordt gekeken of de kosten hoger of lager waren dan de schatting. Dat bepaalt of er winst of verlies is.
Winst gaat naar de reserves. Verlies wordt uit de reserves betaald. Hebben we te veel reserves, bijvoorbeeld omdat er winst is gemaakt? Dan kan de premie omlaag. Hebben we te weinig reserves, bijvoorbeeld omdat de wettelijke regels een hoger bedrag vragen? Dan gaat de premie omhoog. Bekijk de toelichting premieopbouw basisverzekering (pdf).
De premie is de afgelopen jaren flink gestegen. Maar die stijging is niet voor niets. De zorgkosten stijgen namelijk ook. We worden allemaal steeds ouder en leven vaak ongezonder. Dat kost geld. Toch is de premie de afgelopen jaren in verhouding niet zoveel mee gestegen. Dit komt omdat veel verzekeraars hun eigen vermogen hebben gebruikt om de premiestijging relatief laag te houden.
Je kunt ervoor kiezen om je zorgpremie te verlagen. Dit doe je door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je kunt kiezen voor € 200,- of € 500,-. Bedenk wel goed of een vrijwillig eigen risico iets voor jou is. Mocht je toch zorgkosten maken, dan betaal je namelijk ook meer. Lees hier alles over het vrijwillig eigen risico.
De premie die je bovenaan deze pagina vindt, geldt voor iedereen. Een zorgverzekeraar mag namelijk geen onderscheid maken tussen haar klanten. Mannen betalen even veel als vrouwen, net als iemand van 30 en iemand van 70. En iemand die chronisch ziek is betaalt hetzelfde als iemand die gezond is. Goed om te weten: FBTO stelt nooit medische vragen voor je een zorgverzekering krijgt. Iedereen is welkom.
Er is 1 groep mensen die geen zorgpremie betaalt: kinderen onder de 18 jaar. Zij hebben wel een zorgverzekering, maar worden bijgeschreven op de zorgpolis van 1 van hun ouders. Je betaalt dus geen extra premie als je een kind onder de 18 jaar hebt. Wordt je zoon of dochter 18 jaar? Dan gaat hij of zij wel zorgpremie betalen. Hoe dat zit, lees je op de pagina over zorgverzekering vanaf 18 jaar.
Bij de meeste zorgverzekeraars kun je ervoor kiezen om je zorgpremie per maand of per jaar te betalen. Maandelijks is de meest gekozen optie. Maar is per jaar betalen voor jou geen probleem? Bij FBTO krijg je 1% korting op je volledige premie als je ervoor kiest om je zorgverzekering jaarlijks te betalen.
Ben je benieuwd naar jouw zorgpremie in 2023? Logisch! Bereken je premie binnen 2 minuten. Kies welke van de verschillende modules op jou van toepassing zijn. Zo stel je zelf de verzekering samen die bij je past. En je betaalt alleen voor wat je kiest. Op het moment dat voor jou handig is. Bijvoorbeeld als je salaris net gestort is. Of wanneer alle andere rekeningen ook afgeschreven worden. Wel zo fijn.
Door de coronacrisis stijgen de zorgkosten. En dat heeft invloed op de premie die je betaalt voor je zorgverzekering. Maar de zorgpremie is door de coronacrisis niet zoveel gestegen als het kabinet eerder in 2020 verwachtte. Dat komt omdat veel zorg in 2020 is uitgesteld.