Naar inhoud
Vrouw zit in vensterbank met koffie en telefoon om betaalmoment te kiezen

Jij bepaalt je betaalmoment voor je premie

Handig: kies zelf wanneer je zorgpremie betaalt. Dat kan op 5 momenten in de maand. Hoe doen Laura, Remi en Bert dat?
8 november 2022
Je hebt je geldzaken goed onder controle. Je weet wanneer je de vaste kosten betaalt en je past je andere uitgaven daarop aan. Dit kan ook andersom. Wanneer betaal je bijvoorbeeld voor de premie van je zorgverzekering? Dat bepaal je helemaal zelf. Lees hoe 4 klanten hun betaalmoment kozen.

“Mijn betaalmoment past bij wanneer ik salaris krijg”

Laura koos voor een incasso van haar zorgpremie op de 1e van de maand. “Voor mij is dat handig, want ik krijg m’n salaris altijd op de 28e. De kosten van m’n huur, zorg- en autoverzekering betaal ik kort daarna. Ik vind het fijn om de grote afschrijvingen allemaal in dezelfde week te hebben. Dan weet ik precies hoeveel ik de rest van de maand nog kan uitgeven.”

“Zo weet ik zeker dat er genoeg geld op m’n rekening staat”

Remi krijgt zijn loon halverwege de maand. Hij betaalt zijn zorgpremie het liefst op de 21e van de maand. “De precieze datum waarop ik mijn salaris krijg verschilt. Het schommelt zo’n beetje tussen de 15e en 18e van de maand. Als betaalmoment voor mijn zorgpremie koos ik daarom voor de 21e.. Zo weet ik zeker dat er genoeg geld op m’n rekening staat.”

“Ik veranderde mijn betaalmoment toen ik met pensioen ging”

Bert betaalde jarenlang zijn zorgpremie op de 15e van de maand. Toen hij van z’n oude dag mocht gaan genieten, veranderde zijn voorkeur. “Ik krijg m’n AOW vaak rond de 24e van de maand. Het komt me daarom veel beter uit om wat later in de maand m’n zorgpremie te betalen. Gelukkig kon ik de incassodatum makkelijk aanpassen.”

Video: kies je betaalmoment

Hoe werkt dat precies, je betaalmoment kiezen? En wat kun je eigenlijk kiezen? Bekijk de video!

Plan de afschrijving zoals je het zelf wilt

Wil je net als Bert je betaalmoment aanpassen? Bij FBTO kan dit elke maand. Regel het makkelijk en snel via MijnFBTO. Je kunt kiezen uit de:

  • 1e van de maand
  • 15e van de maand
  • 21e van de maand
  • 24e van de maand
  • 27e van de maand

Kies je voor de 1e van de maand? Dan betaal je voor dezelfde maand. Kies je voor een ander moment? Dan betaal je je zorgpremie altijd voor de volgende maand. Op 1 augustus betaal je bijvoorbeeld voor de maand augustus. Maar op 15 augustus is de afschrijving voor de maand september.

“De eerste 2 incasso’s kwamen snel achter elkaar”

Wisselen van zorgverzekering betekent soms dat je in de 1e maand extra uitgaven hebt. Martine zat in haar kerstvakantie klaar om de beste zorgverzekering voor het nieuwe jaar uit te zoeken. “Als student bespaar ik graag op de vaste kosten. Dat kan soms makkelijk door van zorgverzekering te wisselen. Dit jaar koos ik voor FBTO. Ik vond het ideaal om zelf mijn betaalmoment te kiezen. Dat werd de 27e van de maand, een paar dagen na m’n studiefinanciering.”

Martine stapte op 31 december over naar FBTO. De premie werd binnen 2 weken afgeschreven. In januari had Martine daarom 2 afschrijvingen. “10 januari werd m’n 1e premie afgeschreven. En op 27 januari betaalde ik voor februari. Dat was vrij kort achter elkaar. Gelukkig had ik in december niet al m’n geld opgemaakt aan kerstcadeaus, dus was het voor mij geen probleem.”

Meer keuzes bij je zorgverzekering

Je betaalmoment is niet het enige wat je kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook je eigen risico verhogen, zodat je korting krijgt op je premie. Of aanvullende verzekeringen afsluiten als die je nodig hebt. Zo stel je je eigen zorgverzekering samen en kun je besparen op de kosten. Lees hoe je in 7 stappen een voordelige zorgverzekering kiest. Of bereken direct je premie.

Misschien vind je dit ook interessant...