Naar inhoud
zorgverzekering vergelijken waar moet je op letten

Zorgverzekering vergelijken: de tips

Basis, Basis Plus of Basis Vrij? Alleen een basisverzekering of ook aanvullend? Met deze tips maak je de juiste keuze voor je zorg­verzekering.
Het einde van het jaar is weer in zicht. En dat betekent niet alleen tijd voor vallende blaadjes, regenbuien en een dikke trui. Het is weer tijd om een zorgverzekering te kiezen! Dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Kies je bijvoorbeeld alleen voor een basisverzekering of ga je je ook aanvullend verzekeren? We geven je graag wat tips over het vergelijken van je zorgverzekering.

Basis zorgverzekering vergelijken

Woon of werk je Nederland? Dan is het wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Wat er precies verzekerd is vanuit de basisverzekering, wordt bepaald door de overheid. De basisverzekering dekt vooral de kosten van zorg die medisch noodzakelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huisartsbezoeken, geneesmiddelen en specialistische zorg in het ziekenhuis.

De dekking van de basisverzekering is voor iedereen en bij elke zorgverzekeraar gelijk. Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken hoef je hier dus niet op te letten. Dat scheelt vast.

Zorgverzekering tot 18 jaar

Kinderen zijn tot en met 18 jaar gratis meeverzekerd. Hebben jij en je partner een kind onder de 18 jaar? Dan kun je zelf kiezen bij wie hij of zij is meeverzekerd. Tip: kies voor degene met de meest uitgebreide verzekering. Jullie kind kan profiteren van dezelfde aanvullende verzekeringen. Lees hier meer over de zorgverzekering als je 18 jaar wordt.

Basis, Basis Plus of Basis Vrij?

Veel zorgverzekeraars gebruiken de termen 'naturapolis' en 'combinatiepolis'. Bij FBTO heb je 3 keuzes als het gaat om je basisverzekering. Dit delen we op deze manier in:

  • Basis, een naturapolis met selectiviteit op hulpmiddelen
  • Basis Plus, een naturapolis
  • Basis Vrij, een combinatiepolis

Wat voor jou de beste keuze is, hangt onder meer af van de zorgverlener waar je naartoe wilt. Kies je voor een Basis of Basis Plus? Dan krijg je 100% van de zorgkosten vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Bij zorgverleners zonder contract krijg je met Basis maximaal 65% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed. Met Basis Plus is dit maximaal 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief.

Kies je voor Basis Vrij? Dan krijg je meestal 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Er zijn twee uitzonderingen:

  • Verpleging en verzorging in eigen omgeving (wijkverpleging). Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerd tarief.
  • GGZ. Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Basis is de zorgpolis met de scherpste premie. Je hebt dan keuze uit minder aanvullende modules dan bij Basis Plus. En je regelt alles zelf online. In ruil voor een lagere premie dus.

Vrijwillig eigen risico

Het volgende punt waarop je zorgverzekeringen kunt vergelijken is het eigen risico. Iedereen boven de 18 jaar betaalt een verplicht eigen risico. De overheid bepaalt de hoogte van dit bedrag. In 2023 en 2024 is dat € 385,- per jaar. Naast dit verplichte bedrag, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt je eigen risico dan met € 200,- of € 500,- per jaar. In ruil hiervoor betaal je een lagere zorgpremie. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je verwacht weinig zorgkosten te maken.

Handig: betaal je liever je zorgnota's in delen? Dat kan. Je regelt het makkelijk zelf via je Zorggebruik. Meer weten? Of direct regelen? Ga dan naar de pagina Zorgkosten in delen betalen.

Aanvullend verzekeren

Goed, bepaalde zorg wordt dus vergoed vanuit de basisverzekering. Maar dit geldt niet voor alle zorg. Verwacht je bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut of de tandarts te gaan? Of wil je gebruik maken van een bepaalde cursus? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Dit geldt ook voor sommige zorg die je van tevoren niet kunt voorspellen, maar waar je je wel voor de zekerheid voor wilt verzekeren. Bijvoorbeeld schade aan je tanden als gevolg van een ongeval.

De meeste zorgverzekeraars hebben hiervoor een aanvullende zorgverzekering die je kunt vergelijken. Bij FBTO kies je uit losse aanvullende modules. Zo kun je precies de aanvullende zorgverzekering samenstellen die het beste bij jou past.

Zorgpremie berekenen

En dan het laatste punt waarop een zorgverzekering vergelijken handig is: de zorgpremie. Hoeveel je betaalt, hangt natuurlijk af van de keuzes die je hebt gemaakt. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat jouw zorgpremie is in 2024. Afsluiten kan daarna ook direct online. Wel zo makkelijk!

Misschien vind je dit ook interessant...