Naar inhoud

Zorgverzekering vergelijken: de tips

Natura of restitutie? Alleen basis of ook aanvullend? Met deze tips maak je de juiste keuze voor je zorgverzekering.
12 oktober 2020

Het einde van het jaar is weer in zicht. En dat betekent niet alleen tijd voor vallende blaadjes, regenbuien en een dikke trui. Het is weer tijd om een zorgverzekering te kiezen! Dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Kies je bijvoorbeeld alleen voor een basisverzekering of ga je je ook aanvullend verzekeren? We geven je graag wat tips over het vergelijken van je zorgverzekering.

Basis zorgverzekering vergelijken

Woon of werk je Nederland? Dan is het wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Wat er precies verzekerd is vanuit de basisverzekering, wordt bepaald door de overheid. De basisverzekering dekt vooral de kosten van zorg die medisch noodzakelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huisartsbezoeken, geneesmiddelen en specialistische zorg in het ziekenhuis.

De dekking van de basisverzekering is voor iedereen en bij elke zorgverzekeraar gelijk. Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken hoef je hier dus niet op te letten. Dat scheelt vast.

Zorgverzekering tot 18 jaar

Kinderen zijn tot en met 18 jaar gratis meeverzekerd. Hebben jij en je partner een kind onder de 18 jaar? Dan kun je zelf kiezen bij wie hij of zij is meeverzekerd. Tip: kies voor degene met de meest uitgebreide verzekering. Jullie kind kan profiteren van dezelfde aanvullende verzekeringen. Lees hier meer over de zorgverzekering als je 18 jaar wordt.

Natura of restitutiepolis?

Bij FBTO kun je kiezen tussen een basisverzekering (naturapolis) of een basisverzekering met de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis). Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van de zorgverlener waar je naartoe wilt. Dat zit zo: als je kiest voor de basisverzekering, krijg je 100% van de zorgkosten vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. FBTO heeft een zeer ruime keuze uit zorgverleners met een contract. Bij zorgverleners zonder contract krijg je 75% vergoed.

Kies je voor de optie Vrije keuze zorgverlener, dan krijg je altijd 100% van de zorgkosten vergoed. Ook als je naar een zorgverlener gaat waarmee we geen contract hebben. De maandelijkse zorgpremie die je betaalt is dan wel hoger.

Vrijwillig eigen risico

Het volgende punt waarop je zorgverzekeringen kunt vergelijken is het eigen risico. Iedereen boven de 18 jaar betaalt een verplicht eigen risico. De overheid bepaalt de hoogte van dit bedrag. In 2020 en 2021 is dat € 385,- per jaar. Naast dit verplichte bedrag, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt je eigen risico dan met € 200,- of € 500,- per jaar. In ruil hiervoor betaal je een lagere zorgpremie. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je verwacht weinig zorgkosten te maken.

Handig: heb je gekozen voor een hoog vrijwillig eigen risico en maak je onverwacht toch hoge zorgkosten? Dan kun je deze vanaf € 50,- bij FBTO in termijnen betalen.

Aanvullend verzekeren

Goed, bepaalde zorg wordt dus vergoed vanuit de basisverzekering. Maar dit geldt niet voor alle zorg. Verwacht je bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut of de tandarts te gaan? Of wil je gebruik maken van een bepaalde cursus? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Dit geldt ook voor sommige zorg die je van tevoren niet kunt voorspellen, maar waar je je wel voor de zekerheid voor wilt verzekeren. Bijvoorbeeld schade aan je tanden als gevolg van een ongeval.

De meeste zorgverzekeraars hebben hiervoor een aanvullende zorgverzekering die je kunt vergelijken. Bij FBTO kies je uit losse aanvullende modules. Zo kun je precies de aanvullende zorgverzekering samenstellen die het beste bij jou past.

De zorgpremie in 2021

En dan het laatste punt waarop een zorgverzekering vergelijken handig is: de zorgpremie. De zorgpremie voor 2021 wordt op 12 november 2020 bekend gemaakt. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de premie alert. Je krijgt dan op die dag een e-mail met de nieuwe premie van de FBTO Zorgverzekering.

Weten hoeveel je nu betaalt? Bereken je premie  en sluit binnen 2 minuten online je zorgverzekering af. Handig!

Misschien vind je dit ook interessant...