Naar inhoud

Je zorg­verzekering: hier moet je op letten

Goed vergelijken loont. Kies je voor een basisverzekering? Verzeker je je aanvullend? Ontdek waar je op moet letten.
9 september 2019

Een zorgverzekering kiezen kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Wat wil je precies verzekeren? Wat denk je nodig te hebben? Kies je alleen voor een basisverzekering of ga je je ook aanvullend verzekeren? In deze blog lees je meer over het vergelijken van zorgverzekeringen. Zodat je weet waar je op kunt letten.

Zorgverzekering vergelijken? De basisverzekering is altijd gelijk

Woon of werk je Nederland? Dan is het wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. Wat er precies verzekerd is vanuit de basisverzekering, wordt bepaald door de overheid. Ook de wijzigingen in de basisverzekering die met Prinsjesdag bekend worden gemaakt, worden door de overheid bepaald. De dekking van de basisverzekering is voor iedereen en bij elke zorgverzekeraar gelijk. Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken hoef je hier dus niet op te letten.

Wat vergoedt de basisverzekering?

De basisverzekering dekt vooral de kosten van zorg die medisch noodzakelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huisartsbezoeken, geneesmiddelen en specialistische zorg in het ziekenhuis. Kinderen zijn tot en met 18 jaar gratis meeverzekerd. Daar betaal je dus nooit extra voor. Meer hierover, zie je in deze video op YouTube.

Basisverzekering met of zonder de optie Vrije keuze zorgverlener

Bij FBTO kun je kiezen tussen een basisverzekering (naturapolis) of een basisverzekering met de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis). Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van de zorgverlener waar je naartoe wilt. Dat zit zo: als je kiest voor de basisverzekering, krijg je 100% van de zorgkosten vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. FBTO heeft een zeer ruime keuze uit zorgverleners met een contract. Bij zorgverleners zonder contract krijg je 75% vergoed.

Kies je voor de optie Vrije keuze zorgverlener, dan krijg je altijd 100% van de zorgkosten vergoed. Ook als je naar een zorgverlener gaat waarmee we geen contract hebben. De maandelijkse zorgpremie die je betaalt is dan wel hoger. Lees meer over het verschil tussen de basisverzekering en de optie Vrije keuze zorgverlener.

Vrijwillig eigen risico? Korting op je premie!

Een volgend punt waarop je zorgverzekeringen kunt vergelijken is het eigen risico. Iedereen boven de 18 jaar betaalt een verplicht eigen risico. De overheid bepaalt de hoogte van dit bedrag. In 2019 is dat € 385,- per jaar. Naast dit verplichte bedrag, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt je eigen risico dan met een bepaald bedrag (maximaal € 500,- per jaar) in ruil voor een lagere zorgpremie. Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn als je verwacht weinig zorgkosten te maken.

Handig: heb je gekozen voor een hoog vrijwillig eigen risico en maak je onverwacht toch hoge zorgkosten? Dan kun je deze vanaf € 50,- bij FBTO in termijnen betalen. Dat scheelt weer!

Aanvullende modules voor extra zorg

Goed, bepaalde zorg wordt dus vergoed vanuit de basisverzekering. Maar dit geldt niet voor alle zorg. Verwacht je bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut of de tandarts te gaan? Of wil je gebruik maken van een online zelfhulpcursus? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Dit geldt ook voor sommige zorg die je van tevoren niet kunt voorspellen, maar waar je je wel voor de zekerheid voor wilt verzekeren. Bijvoorbeeld schade aan je tanden als gevolg van een ongeval.

De meeste zorgverzekeraars hebben hiervoor een aanvullende verzekering die je kunt vergelijken. FBTO niet. Bij ons kies je uit 11 verschillende modules, zodat je precies de zorgverzekering kunt samenstellen die het beste bij jou past. En je betaalt natuurlijk alleen voor wat je kiest. Klinkt interessant? Bereken direct je premie

Niet onbelangrijk! Hoe zit het eigenlijk met de klantenservice van je zorgverzekeraar?

Overdag druk, druk, druk. Maar je zit toch met een vraag. Snel een appje of een bericht via Messenger naar je verzekeraar. Of ’s avonds nog even contact, of op zaterdag. Kan dat bij je verzekeraar?

Goed om te weten: FBTO is er op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.30 uur. Via Facebook, Twitter, telefoon en e-mail. En heb je spoedeisende hulp nodig, dan zijn we er zelfs 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Zo neem je contact op met de meest klantgerichte verzekeraar ;-)

fbto-webcareteam Dit zijn ^Pieter ^Deb ^Arjan & ^Fook van het FBTO Webcareteam, klanten waarderen deze collega’s met een dikke 9!

Misschien vind je dit ook interessant...