Naar inhoud
eigen risico zorg

Eigen risico in de zorg, hoe zit dat?

Maak je gebruik van zorg? Dan betaal je soms een eigen risico. Hoeveel? En wat heeft je zorgpremie ermee te maken?
13 november 2023
Het bestaat al jarenlang, maar toch blijft het elk jaar weer even lastig: het eigen risico in de zorg. Een belangrijk onderdeel van je zorgverzekering. Maar hoe zit dat ook alweer precies? We snappen dat je hier niet elke dag mee bezig bent. Daarom helpen we je graag op weg door antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen.

Hoe werkt het eigen risico bij je zorgverzekering?

Ben je 18 jaar of ouder? En maak je gebruik van zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dan betaal je vaak een eigen risico. Dat betekent dat je de eerste medische kosten die je maakt vanuit de basisverzekering zelf betaalt tot je (verplicht) eigen risico op is. In 2024 is dit € 385,-. Net als in 2023. Dit bedrag is door de overheid bepaald en geldt per persoon, per kalenderjaar. Ieder jaar betaal je het dus opnieuw als je gebruikmaakt van verzekerde zorg uit de basisverzekering.

Wanneer moet je eigen risico betalen?

Alleen bij zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Bijvoorbeeld als je naar het ziekenhuis moet of medicijnen nodig hebt. Gebruik je zorg die vergoed wordt vanuit een aanvullende zorgverzekering? Zoals de tandarts of fysiotherapeut? Dan betaal je geen eigen risico.

Waarom bestaat het eigen risico?

Het eigen risico is ingevoerd door de overheid om de zorgpremie lager te houden, doordat je het 1e deel van de zorgkosten zelf betaalt. Daarnaast hopen ze dat Nederlanders zich door deze maatregel bewuster worden van de kosten voor zorg.

Eigen risico: zo zit dat

In deze video vertellen we je alles over het eigen risico. Liever lezen? De blog gaat verder onder de video. 

Wat is het verschil tussen verplicht en vrijwillig?

Het verplichte eigen risico is vastgesteld door de overheid en geldt voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Daarnaast kun je zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Hoe hoog dit vrijwillige bedrag is, bepaal je zelf. Dit komt bovenop het verplichte bedrag van € 385,-. Je kunt bij FBTO kiezen voor € 200,- of € 500,- vrijwillig eigen risico per jaar.

Wat heeft het eigen risico te maken met korting op de zorgpremie?

Hoe hoger het vrijwillige bedrag, hoe lager de premie voor je zorgverzekering. Maar als je vervolgens zorg gebruikt uit de basisverzekering, betaal je dit hogere bedrag dus wel. Denk daarom goed na hoeveel zorg je het aankomende jaar verwacht te gebruiken.

Betaal je meer eigen risico als je een hogere leeftijd hebt?

Nee, je leeftijd heeft niets te maken met de hoogte van het bedrag. Iedereen betaalt evenveel, dat is wettelijk bepaald. Alleen als je onder de 18 jaar bent, betaal je geen eigen risico. 

Hoe werkt het betalen?

Dat ligt eraan hoe we de rekening ontvangen. Meestal stuurt de zorgverlener die direct naar ons. En betalen we direct aan de zorgverlener. Je ontvangt vervolgens een automatische incasso van ons om het eigen risico te betalen. Betaal je liever direct zelf? Dat kan ook. In de FBTO Zorg app of in Zorggebruik kun je betalen via iDeal. Als je zelf eerst de rekening betaalt, dan houden we dit bedrag in op de vergoeding die je nog van ons krijgt.

Tip: betaal je liever de rekening van je eigen risico in delen? Dat kan! Je kunt je nota’s standaard in termijnen betalen. Dit kost je niks extra. En je regelt het heel gemakkelijk zelf via Zorggebruik. Meer weten? Of direct regelen? Ga dan naar de pagina Zorgkosten in delen betalen

Kan ik eigen risico terugkrijgen?

In sommige gevallen kun je het eigen risico terugkrijgen. Namelijk als je een laag inkomen en weinig spaargeld hebt. Hier zitten wel verschillende voorwaarden aan. Of je hier recht op hebt, kun je checken bij de gemeente waar je woont. Vroeger bestond een regeling voor chronische ziekten. Ook dan kon je een deel van het eigen risico terugkrijgen. Maar deze regeling bestaat inmiddels niet meer.

Is het eigen risico hetzelfde als de eigen bijdrage?

Nee, dat is niet hetzelfde. Voor sommige medische zorg betaal je naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg je eigen bijdrage betaalt en hoeveel dit is. Soms moet je bijvoorbeeld een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Een eigen bijdrage voor zorg of een geneesmiddel betaal je altijd vóór je het eigen risico betaalt.

Wil je meer weten? Lees dan meer over het eigen risico. Of bereken direct je premie om te bepalen hoeveel je kunt besparen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 0,-? Dan ben je al verzekerd vanaf € 131,95.

Misschien vind je dit ook interessant...