Naar inhoud

Eigen risico in de zorg, hoe zit dat?

Je hebt soms een eigen risico voor zorg. Wat betekent dat? En hoeveel moet je zelf betalen?
12 mei 2019

Het bestaat al jarenlang, maar toch blijft het elk jaar weer even lastig: het eigen risico in de zorg. Want hoe zit dat ook alweer precies? We snappen dat je hier niet elke dag mee bezig bent. Daarom helpen we je graag op weg door antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen.

Hoe werkt het eigen risico in de zorg?

Ben je 18 jaar of ouder? En maak je gebruik van zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dan betaal je vaak een eigen risico. Dat betekent dat je alle medische kosten die je maakt vanuit de basisverzekering zelf betaalt tot je (verplicht) eigen risico op is. In 2019 is dit € 385,-. Dit bedrag is door de overheid bepaald en geldt per persoon, per kalenderjaar. Ieder jaar betaal je het dus opnieuw als je gebruikmaakt van verzekerde zorg uit de basisverzekering.

Wat is het verschil tussen het verplichte en vrijwillige eigen risico?

Het verplichte eigen risico is vastgesteld door de overheid en geldt voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Daarnaast kun je zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico.  Hoe hoog dit vrijwillige bedrag is, bepaal je zelf. Dit komt bovenop het verplichte bedrag van € 385,-.

Je kunt bij FBTO kiezen voor € 100,- tot en met € 500,- vrijwillig eigen risico per jaar. Kies je voor bijvoorbeeld € 100,-? Dan is je totale eigen risico € 485,-. Hoe hoger het vrijwillige bedrag, hoe lager de premie voor je zorgverzekering. Maar als je vervolgens zorg gebruikt uit de basisverzekering, betaal je dit hogere bedrag dus wel. Denk daarom goed na hoeveel zorg je het aankomende jaar verwacht te gebruiken.

Welke zorg valt niet onder het eigen risico?

Je betaalt dit alleen voor de basisverzekering. Maar voor sommige zorg betaal je geen eigen risico. Zorg die hier buiten valt, is bijvoorbeeld:

 • Zorg door je huisarts. Voor een bezoek aan je huisarts hoef je geen eigen risico te betalen. Je betaalt dit wel als je huisarts:
  • Je medicijnen voorschrijft
  • Een onderzoek laat doen in een laboratorium (bijvoorbeeld bloedonderzoek)
  • Een röntgenonderzoek laat doen
  • Je doorverwijst naar een specialist
 • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Hulpmiddelen die je leent
 • Kosten die vallen onder je aanvullende verzekering of modules
 • Verpleging en verzorging zonder verblijf, bijvoorbeeld wijkverpleging
 • Kraamzorg en verloskundige hulp, behalve voor laboratoriumonderzoek wanneer je moet bloedprikken of een vlokkentest
 • Ketenzorg bijvoorbeeld bij chronische ziekte via de huisarts
 • Reiskosten en nacontroles van nier- of leverdonoren
 • Medicatiebeoordeling. Dit zijn minstens 2 gesprekken over medicijnen die je al gebruikt. Dat is handig als je veel medicijnen tegelijk gebruikt. De apotheker vertelt bijvoorbeeld over het gebruik van de medicijnen. Of hij beoordeelt of de medicijnen die je gebruikt bij elkaar passen. Let op! Dit geldt alleen als de apotheker een contract heeft met FBTO. Deze gesprekken zijn niet hetzelfde als het gesprek wat je met je apotheker hebt als je voor het eerst een geneesmiddel moet gebruiken.

Tip: ongelukje gehad of voel je je ziek? Maar is het geen levensbedreigende situatie? Ga dan altijd eerst naar de huisarts of huisartsenpost. Zorgkosten van de huisarts of huisartsenpost valt namelijk niet onder je (verplicht) eigen risico. Ga je meteen naar de spoedeisende hulp? Dan betaal je dat wel.

Hoe werkt het betalen?

Dat ligt eraan hoe we de nota ontvangen. Meestal stuurt de zorgverlener de zorgnota direct naar ons. Deze betalen we ook direct aan de zorgverlener. Je ontvangt vervolgens een automatische incasso van ons om het eigen risico te betalen. Als je zelf eerst de nota hebt betaalt, dan houden we dit bedrag in op de vergoeding die je nog van ons ontvangt.

Tip: Bij FBTO kun je al vanaf € 50,- het verplicht én vrijwillig eigen risico in termijnen betalen. En dat is uniek in Nederland. Wil je dit? Dan geef je dat gemakkelijk aan met de link in de e-mail die je van ons krijgt.

Is het eigen risico hetzelfde als de eigen bijdrage?

Nee, dat is niet hetzelfde. Voor sommige medische zorg betaal je naast het eigen risico ook een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg je eigen bijdrage betaalt en hoeveel dit is. Je ziet dit in de lijst met Wettelijke eigen bijdragen (pdf). Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Een eigen bijdrage voor zorg of een geneesmiddel betaal je altijd vóór je het eigen risico betaalt.

Wil je meer weten? Lees dan meer over het eigen risico. Of ga direct naar je premie berekenen om te bepalen hoeveel je kunt besparen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Misschien vind je dit ook interessant...