Naar inhoud

Wat vergoedt een basisverzekering?

Met de basisverzekering van de FBTO Zorgverzekering krijg je zorg die medisch noodzakelijk is. Als je in Nederland woont of werkt ben je wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten.

Je heb bij FBTO een basisverzekering voor € 116,95 per maand in 2020. En met het vrijwillig eigen risico van € 500,- betaal je € 94,95 in 2020. Kinderen tot 18 jaar verzeker je gratis mee. Goed om te weten: FBTO stelt je geen medische vragen. We accepteren iedereen.

FBTO Zorgverzekering

 • Basispremie 2020 is € 116,95 per maand
 • Kies uit 11 aanvullende modules
 • Betaal alleen wat je kiest

Wat vergoedt een basisverzekering?

De basisverzekering betaalt zorg die medisch noodzakelijk is. De overheid beslist welke zorg verzekerd is. Dit is dus bij alle zorgverzekeraars gelijk. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor:

 • geneeskundige kosten van bijvoorbeeld zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen
 • ziekenhuisverblijf
 • geneesmiddelen
 • kraamzorg
 • ziekenvervoer
 • medisch noodzakelijke zorg in Nederland en het buitenland

In de vergoedingenzoeker vind je alle vergoedingen. Of bekijk de polisvoorwaarden (pdf).

Je betaalt eigen risico

Met de basisverzekering betaal je de eerste medische kosten zelf. Dat heet verplicht eigen risico. In 2020 is dat € 385,-. Lees meer over het eigen risico.

Vrije keuze zorgverlener

Met de FBTO basisverzekering kies je uit alleen een basisverzekering (naturapolis) of je kiest ervoor je basisverzekering uit te breiden met de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis). Dat doe je direct als je de zorgverzekering afsluit. Elk jaar in december kun je je zorgverzekering aanpassen in MijnFBTO. De verandering gaat dan in op 1 januari van het jaar erop.

Voor de basisverzekering met een vergoeding voor gecontracteerde zorg (naturapolis) betaal je € 116,95 per maand in 2020. De premie voor de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis) is € 122,50 per maand in 2020.

Kies zelf je aanvullende modules

Bij FBTO kun je de basisverzekering aanvullen met aanvullende modules. Daarmee verzeker je de kosten die de basisverzekering niet of niet helemaal betaalt. Zoals orthodontie of zorg in het buitenland. Bij FBTO heb je geen uitgebreide aanvullende pakketten. Zo stel je de zorgverzekering samen die bij je past. De meeste modules kies je samen met je basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot 31 december. Staat een module aan? Dan kun je die het hele jaar gebruiken. Sommige modules kun je het hele jaar door aanzetten.

Vergoedingen FBTO Zorgverzekering

Op zoek naar de vergoeding voor de tandarts? Of hoeveel je vergoed krijgt voor de fysiotherapeut? Bekijk onze vergoedingenzoeker.

Soms krijg je geen vergoeding

Soms krijg je geen vergoeding met je FBTO Zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je expres informatie hebt gegeven die niet klopt. Of als je belangrijke informatie niet aan ons doorgeeft. In onze polisvoorwaarden (pdf) zie je precies wat je wel en niet vergoed krijgt.

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een basisverzekering (naturapolis)? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je 75% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.

Heb je een basisverzekering met de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis)? Dan krijg je altijd 100% vergoed van het wettelijke of marktconforme tarief.

Nee, je eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Lees meer over je eigen risico.

Bij FBTO geldt geen wachttijd. Dat betekent dat je niet hoeft te wachten voordat je de nota’s vergoed krijgt. De vergoeding die je krijgt moet natuurlijk wel verzekerd zijn door de basisverzekering of aanvullende module(s) die je aan hebt staan.

Let op! Krijg je de vergoeding uit een aanvullende module? Kijk dan naar de ingangsdatum van de module. Bij declaraties kijken we naar de behandeldatum en niet naar de datum van de nota.

Je sluit altijd een contract af dat loopt tot en met 31 december. Meestal loopt het contract van 1 januari tot en met 31 december. Je kunt alleen per 1 januari overstappen. Dat is door de overheid bepaald.

Soms kun je wel wisselen van verzekeraar:

 • Als je gaat scheiden en je bent niet de hoofdverzekerde
 • Als je een nieuwe baan krijgt. Je had vanuit je oude baan een zorgverzekering via een collectief van de werkgever en bij je nieuwe baan ook
 • Als je 18 wordt. Dan moet je je zelf verzekeren
 • Als wij de polisvoorwaarden in jouw nadeel veranderen. Behalve als dit een verandering is volgens artikel 11 tot en met 14 van de Zorgverzekeringswet
 • Als je in Nederland belasting gaat betalen en je in het buitenland woont
 • Als je een militaire ambtenaar bent en uit dienst gaat
 • Als je uit het buitenland komt en in Nederland gaat wonen. Vanaf het moment dat je verplicht bent een verzekering af te sluiten heb je vier maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Sluit je de zorgverzekering te laat af? Dan krijg je een boete. Dat is in de wet zo geregeld
 • Als je onverzekerd was, maar wel een verzekering moest hebben

Documenten

Lees alles over de zorgverzekering in de polisvoorwaarden. Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument.

Misschien vind je dit ook interessant...