Naar inhoud

Vergoeding uit de basisverzekering

Met de basisverzekering van de FBTO Zorgverzekering krijg je zorg die medisch noodzakelijk is. Als je in Nederland woont of werkt, ben je wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten.

Bij FBTO kies je zelf je basisverzekering. Zo heb jij je zorg in eigen hand. Kies uit Basis, Basis Plus en Basis Vrij. Je hebt al een basisverzekering voor € 126,95 per maand in 2023. En met een vrijwillig eigen risico van € 500,- betaal je € 111,95 in 2023. Een jaarpremie heb je vanaf € 1523,40. Kinderen tot 18 jaar verzeker je mee zonder extra kosten. 

FBTO Zorgverzekering

 • Basis 2023: € 126,95 per maand
 • Kies uit maximaal 6 aanvullende modules
 • Betaal alleen wat je kiest

Wat vergoedt een basisverzekering?

De basisverzekering betaalt zorg die medisch noodzakelijk is. De overheid beslist welke zorg verzekerd is. Dit is dus bij alle zorgverzekeraars gelijk. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor:

 • zorgkosten van bijvoorbeeld huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen
 • ziekenhuisverblijf
 • geneesmiddelen
 • kraamzorg
 • ziekenvervoer
 • medisch noodzakelijke zorg in Nederland en het buitenland

In de vergoedingenzoeker vind je alle vergoedingen. Of bekijk de polisvoorwaarden.

Je betaalt eigen risico

Met de basisverzekering betaal je de eerste medische kosten zelf. Dat heet verplicht eigen risico. In 2023 is dat € 385,-. Lees meer over het eigen risico.

Basis, Basis Plus of Basis Vrij

De FBTO Zorgverzekering heeft 3 verschillende basisverzekeringen: 

 • Basis: onze voordelige naturapolis. Je betaalt € 126,95 per maand in 2023.
 • Basis Plus: onze naturapolis met ruime keuze aanvullende zorg. Je betaalt € 138,95 per maand in 2023.
 • Basis Vrij: onze combinatiepolis met een nóg ruimere keuze van je zorgverleners. Je betaalt € 141,95 per maand in 2023.

Wil je meer weten? Vergelijk dan onze zorgverzekeringen. Elk jaar vanaf 12 november kun je de zorgverzekering aanpassen in MijnFBTO. De verandering gaat dan in op 1 januari van het jaar erop. Of bekijk de vergelijkbare basisverzekering (pdf) van Achmea. 

Kies zelf je aanvullende modules

Bij FBTO kun je de basisverzekering uitbreiden met aanvullende modules. Daarmee verzeker je de kosten die de basisverzekering niet of niet helemaal betaalt. Zoals orthodontie of zorg in het buitenland. Bij FBTO heb je geen uitgebreide aanvullende pakketten. Zo heb jij je zorg in eigen hand. De meeste modules kies je tegelijk met je basisverzekering. Je bent dan het hele jaar verzekerd. Goed om te weten: FBTO stelt geen medische vragen bij een aanvullende zorgverzekering. We accepteren iedereen. 

Deze modules kies je bij alle basisverzekeringen

* De premie is afhankelijk van je leeftijd.

Deze modules kies je bij Basis Plus of Basis Vrij

* De premie is afhankelijk van je leeftijd.

Extra zorg nodig tijdens het jaar?

Dat kan!  Zet tijdens het jaar de onderstaande aanvullende modules aan voor je basisverzekering. Dit kan op elk moment.

* De premie is afhankelijk van je leeftijd.

Vergoedingen FBTO Zorgverzekering

Op zoek naar de vergoeding voor de tandarts? Of hoeveel je vergoed krijgt voor de fysiotherapeut? Bekijk onze vergoedingenzoeker.

Soms krijg je geen vergoeding

Soms krijg je geen vergoeding met je FBTO Zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je expres informatie hebt gegeven die niet klopt. Of als je belangrijke informatie niet aan ons doorgeeft. In onze polisvoorwaarden zie je precies wat je wel en niet vergoed krijgt.

Veelgestelde vragen

Vaak ben je al verzekerd tegen ziektekosten in je eigen land. Soms moet je wel een verzekering in Nederland afsluiten. Of dat moet, hangt af van een paar dingen:

 • Waar je vandaan komt.
 • Of je naast je studie werkt of stage loopt.

Check de website van de Sociale Verzekeringsbank of je je in Nederland moet verzekeren. Goed om te weten: heb je geen recht op een zorgverzekering in Nederland? Dan kun je geen zorgverzekering aanvragen.

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Hoeveel je dan vergoed krijgt, ligt aan de basisverzekering die je hebt:

 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij? Dan krijg je 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Er zijn twee uitzonderingen:
  • Verpleging en verzorging in eigen omgeving (wijkverpleging). Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.
  • GGZ. Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.

Nee, FBTO wil dat iedereen dezelfde zorgpremie betaalt. Een collectiviteitskorting past daar niet bij. Daarom geven we al jaren geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering. Per 1 januari 2021 hebben we ook de kortingen op aanvullende modules helemaal afgebouwd.

Bij FBTO geldt geen wachttijd. Dat betekent dat je niet hoeft te wachten voordat je de nota’s vergoed krijgt. De vergoeding die je krijgt moet natuurlijk wel verzekerd zijn door de basisverzekering of aanvullende module(s) die je aan hebt staan.

Let op! Krijg je de vergoeding uit een aanvullende module? Kijk dan naar de ingangsdatum van de module. Bij declaraties kijken we naar de behandeldatum en niet naar de datum van de nota.

Je sluit altijd een contract af dat loopt tot en met 31 december. Meestal loopt het contract van 1 januari tot en met 31 december. Je kunt alleen per 1 januari overstappen. Dat is door de overheid bepaald.

Soms kun je wel wisselen van verzekeraar:

 • Als je gaat scheiden en je bent niet de hoofdverzekerde
 • Als je een nieuwe baan krijgt. Je had vanuit je oude baan een zorgverzekering via een collectief van de werkgever en bij je nieuwe baan ook
 • Als je 18 wordt. Dan moet je jezelf verzekeren
 • Als wij de polisvoorwaarden in jouw nadeel veranderen. Behalve als dit een verandering is volgens artikel 11 tot en met 14 van de Zorgverzekeringswet
 • Als je in Nederland belasting gaat betalen en je in het buitenland woont
 • Als je een militaire ambtenaar bent en uit dienst gaat
 • Als je uit het buitenland komt en in Nederland gaat wonen. Vanaf het moment dat je verplicht bent een verzekering af te sluiten heb je vier maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Sluit je de zorgverzekering te laat af? Dan krijg je een boete. Dat is in de wet zo geregeld
 • Als je onverzekerd was, maar wel een verzekering moest hebben

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo vergelijk je heel gemakkelijk verschillende verzekeringen.

Misschien vind je dit ook interessant...