Naar inhoud

Vergoeding uit de basisverzekering

Met de basisverzekering van de FBTO Zorgverzekering krijg je zorg die medisch noodzakelijk is. Als je in Nederland woont of werkt ben je wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten.

Bij FBTO kies je zelf je basisverzekering. Zo heb jij je zorg in eigen hand. Kies uit Basis, Basis Plus en Basis Vrij. Je hebt al een basisverzekering voor € 110,95 per maand in 2022. En met het vrijwillig eigen risico van € 500,- betaal je € 88,95 in 2022. Een jaarpremie heb je vanaf € 1331,40. Kinderen tot 18 jaar verzeker je zonder extra kosten mee. 

FBTO Zorgverzekering

 • Basis 2022: € 110,95 per maand
 • Kies uit 1 van onze 4 of 6 aanvullende modules
 • Betaal alleen wat je kiest

Wat vergoedt een basisverzekering?

De basisverzekering betaalt zorg die medisch noodzakelijk is. De overheid beslist welke zorg verzekerd is. Dit is dus bij alle zorgverzekeraars gelijk. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor:

 • geneeskundige kosten van bijvoorbeeld zorg door huisartsen, ziekenhuizen, medisch specialisten en verloskundigen
 • ziekenhuisverblijf
 • geneesmiddelen
 • kraamzorg
 • ziekenvervoer
 • medisch noodzakelijke zorg in Nederland en het buitenland

In de vergoedingenzoeker vind je alle vergoedingen. Of bekijk de polisvoorwaarden.

Je betaalt eigen risico

Met de basisverzekering betaal je de eerste medische kosten zelf. Dat heet verplicht eigen risico. In 2022 is dat € 385,-. Lees meer over het eigen risico.

Basis, Basis Plus of Basis Vrij

Met de FBTO Zorgverzekering kun je kiezen uit 3 verschillende basisverzekeringen:

 • Basis: onze voordelige naturapolis. Je betaalt € 110,95 per maand in 2022.
 • Basis Plus: onze naturapolis met ruime keuze aanvullende zorg. Je betaalt € 125,95 per maand in 2022.
 • Basis Vrij: onze restitutiepolis met altijd vrije keuze van je zorgverleners. Je betaalt € 132,95 per maand in 2022.

Wil je meer weten? Vergelijk dan onze zorgverzekeringen. Elk jaar vanaf 12 november kun je de zorgverzekering aanpassen in MijnFBTO. De verandering gaat dan in op 1 januari van het jaar erop.

Kies zelf je aanvullende modules

Bij FBTO kun je de basisverzekering aanvullen met aanvullende modules. Daarmee verzeker je de kosten die de basisverzekering niet of niet helemaal betaalt. Zoals orthodontie of zorg in het buitenland. Bij FBTO heb je geen uitgebreide aanvullende pakketten. Zo heb jij je zorg in eigen hand. De meeste modules kies je tegelijk met je basisverzekering. Je bent dan het hele jaar verzekerd. Goed om te weten: FBTO stelt geen medische vragen bij een aanvullende zorgverzekering. We accepteren iedereen. 

Deze modules kies je bij alle basisverzekeringen

* De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.

Deze modules kies je bij Basis Plus of Basis Vrij

* De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.

Extra zorg nodig tijdens het jaar?

Toch extra zorg verzekeren? Dat kan! Tijdens het jaar kun je op elk moment en bij alle basisverzekeringen deze aanvullende modules aanzetten:

* De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.
Bekijk ook het informatiedocument. Of bekijk vergelijkbare basisverzekeringen van Achmea.

Vergoedingen FBTO Zorgverzekering

Op zoek naar de vergoeding voor de tandarts? Of hoeveel je vergoed krijgt voor de fysiotherapeut? Bekijk onze vergoedingenzoeker.

Soms krijg je geen vergoeding

Soms krijg je geen vergoeding met je FBTO Zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je expres informatie hebt gegeven die niet klopt. Of als je belangrijke informatie niet aan ons doorgeeft. In onze polisvoorwaarden (pdf) zie je precies wat je wel en niet vergoed krijgt.

Veelgestelde vragen

Vaak ben je al verzekerd tegen ziektekosten in je eigen land. Soms moet je wel een verzekering in Nederland afsluiten. Of dat moet, hangt af van een paar dingen:

 • Waar je vandaan komt.
 • Of je naast je studie werkt of stage loopt.

Check de website van de Sociale Verzekeringsbank of je je in Nederland moet verzekeren. Goed om te weten: heb je geen recht op een zorgverzekering in Nederland? Dan kun je geen zorgverzekering aanvragen.

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Hoeveel je dan vergoed krijgt, ligt aan de basisverzekering die je hebt:

 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners vergoed.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij? Dan krijg je altijd maximaal 100% vergoed van het wettelijke of marktconforme tarief.

Nee, FBTO wil dat iedereen dezelfde zorgpremie betaalt. Een collectiviteitskorting past daar niet bij. Daarom geven we al jaren geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering. Per 1 januari 2021 hebben we ook de kortingen op aanvullende modules helemaal afgebouwd.

Bij FBTO geldt geen wachttijd. Dat betekent dat je niet hoeft te wachten voordat je de nota’s vergoed krijgt. De vergoeding die je krijgt moet natuurlijk wel verzekerd zijn door de basisverzekering of aanvullende module(s) die je aan hebt staan.

Let op! Krijg je de vergoeding uit een aanvullende module? Kijk dan naar de ingangsdatum van de module. Bij declaraties kijken we naar de behandeldatum en niet naar de datum van de nota.

Je sluit altijd een contract af dat loopt tot en met 31 december. Meestal loopt het contract van 1 januari tot en met 31 december. Je kunt alleen per 1 januari overstappen. Dat is door de overheid bepaald.

Soms kun je wel wisselen van verzekeraar:

 • Als je gaat scheiden en je bent niet de hoofdverzekerde
 • Als je een nieuwe baan krijgt. Je had vanuit je oude baan een zorgverzekering via een collectief van de werkgever en bij je nieuwe baan ook
 • Als je 18 wordt. Dan moet je je zelf verzekeren
 • Als wij de polisvoorwaarden in jouw nadeel veranderen. Behalve als dit een verandering is volgens artikel 11 tot en met 14 van de Zorgverzekeringswet
 • Als je in Nederland belasting gaat betalen en je in het buitenland woont
 • Als je een militaire ambtenaar bent en uit dienst gaat
 • Als je uit het buitenland komt en in Nederland gaat wonen. Vanaf het moment dat je verplicht bent een verzekering af te sluiten heb je vier maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Sluit je de zorgverzekering te laat af? Dan krijg je een boete. Dat is in de wet zo geregeld
 • Als je onverzekerd was, maar wel een verzekering moest hebben

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo kun je heel gemakkelijk de verzekeringen vergelijken.

Misschien vind je dit ook interessant...