Naar inhoud
Man kijkt op de bank op de laptop

Collectiviteits­korting zorgverzekering

De collectiviteitskorting op je basis zorgverzekering is sinds 2023 afgeschaft. Is dat erg? Zo’n korting is namelijk niet altijd voordelig.
6 november 2023
“We bieden je een goed salaris, 25 vakantiedagen én een zorgverzekering met collectiviteitskorting.” De ene vacature ziet er nog beter uit dan de andere. En korting op je zorgpremie? Daar zijn we als Nederlanders dol op. Maar let op: een collectieve zorgverzekering is niet altijd voordeliger. We leggen je uit hoe het zit door de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering sluit je af met een groep mensen tegelijk. Dat zijn bijvoorbeeld je collega’s. Maar ook sommige sportclubs, verenigingen, beroepsgroepen of gemeenten bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Doordat veel mensen dezelfde verzekering kiezen, krijg je collectiviteitskorting als groep. Je betaalt dan een lagere premie voor je verzekering.

Hoeveel korting op mijn zorgverzekering krijg ik?

Goede vraag, dat verschilt namelijk behoorlijk. Dat komt omdat de korting afhankelijk is van verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Welke zorgverzekering je kiest
  • Via welke instelling, vereniging of welk bedrijf je de korting krijgt
  • Wat de overheid besluit

Kan ik collectiviteitskorting krijgen bij FBTO?

Nee. Bij FBTO krijg je geen collectiviteitskorting. Dat was al zo voordat de collectiviteitskorting op de basis zorgverzekering is afgeschaft in 2023. Door te werken met collectiviteitskorting krijg je verschillende groepen met en zonder korting. Bij FBTO staan we voor een premie die voor iedereen hetzelfde is. Zo betaal je een eerlijke prijs.

Waarom is de collectiviteitskorting afgeschaft?

Dat heeft met dat laatste punt te maken: dat is een besluit van de overheid. In 2018 werd bekend dat een collectieve zorgverzekering niet altijd voordeliger is en dat er soms misbruik van gemaakt wordt. Daarom heeft de overheid de korting beperkt.

Tot 2020 was de maximale collectiviteitskorting die je kreeg op de zorgverzekering 10%. Vanaf 2020 kreeg je maximaal 5%. Alleen voor de basisverzekering gold een maximumpercentage. Want naast je basisverzekering kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Het kortingspercentage op de aanvullende verzekering bepaalt de zorgverzekeraar zelf.

Sinds 2023 is de collectiviteitskorting op de basisverzekering definitief afgeschaft. Zorgverzekeraars mogen dan alleen nog een korting aanbieden op aanvullende verzekeringen.

Is een collectieve zorgverzekering altijd voordeliger?

Nee, zeker niet. Korting op je zorgverzekering via bijvoorbeeld je werkgever klinkt natuurlijk goed. Want je betaalt minder dan wanneer je in je eentje een zorgverzekering afsluit. Toch? Nou, niet altijd. Zo kun je via je werkgever vaak maar bij 1 zorgverzekeraar terecht. Je krijgt dus geen zorgverzekering op maat.

Voor de basisverzekering is dat niet zo’n probleem, want die is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Maar bij de aanvullende verzekeringen vind je verschillen. Misschien ben je via je werkgever bijvoorbeeld verzekerd voor zorg in het buitenland terwijl je dat niet nodig hebt. Dat is zonde voor je portemonnee.

Bij FBTO krijg je geen collectiviteitskorting, maar heb je wel keuze uit verschillende modules. Zo kun je zelf de aanvullende verzekering samenstellen die bij je past.

Hoe weet ik of een collectieve zorgverzekering voordelig is?

Daar kom je alleen achter door elk jaar opnieuw te vergelijken. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen voordat je je keuze maakt. Is de collectieve zorgverzekering van je werkgever precies de verzekering die je zoekt? Mooi. Past een andere zorgverzekering beter bij je? Kies dan niet automatisch voor de collectiviteit van je werkgever.

Hoe kies ik een zorgverzekering op maat?

Bij FBTO kun je je zorgverzekering zelf samenstellen. Je kiest eerst een basisverzekering. Daarna vul je die aan met de aanvullende verzekeringen die jij nodig hebt. Met fysiotherapie bijvoorbeeld. Of zorg in het buitenland. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat je dan betaalt. Zo heb een zorgverzekering die precies bij je past. En betaal je alleen voor wat je kiest.

Misschien vind je dit ook interessant...