Naar inhoud

Collectiviteits­korting zorgverzekering

De collectiviteitskorting wordt minder in 2020. Is dat erg? Zo’n verzekering is namelijk niet altijd voordeliger.
24 september 2019

“We bieden je een goed salaris, 25 vakantiedagen én een zorgverzekering  met collectiviteitskorting.” De ene vacature ziet er nog beter uit dan de andere. En korting op je zorgpremie? Daar zijn we als Nederlanders dol op. Maar let op: een collectieve zorgverzekering is niet altijd voordeliger. We leggen je uit waarom niet.

Collectieve zorgverzekering? Korting op je premie

Een collectieve zorgverzekering sluit je af met een groep mensen tegelijk. Dat zijn bijvoorbeeld je collega’s. Maar ook sommige sportclubs, verenigingen of gemeenten bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Doordat veel mensen dezelfde verzekering kiezen, krijg je collectiviteitskorting als groep.

Vanaf 2020 krijg je minder collectiviteitskorting

Tot 2020 is de maximale collectiviteitskorting die je kunt krijgen op ze zorgverzekering 10%. Vanaf 2020 krijg je maximaal nog 5% collectiviteitskorting. Dit heeft de minister bepaald. Het is onderdeel van de veranderingen in de zorgverzekering voor 2020. Alleen voor de basisverzekering geldt een maximumpercentage. Want naast je basisverzekering kun je aanvullende verzekeringen afsluiten. Het kortingspercentage op de aanvullende verzekering bepaalt de zorgverzekeraar zelf.

Korting betekent niet altijd voordeel

Korting op je zorgverzekering via je werkgever klinkt natuurlijk goed. Want je betaalt minder dan wanneer je in je eentje een zorgverzekering afsluit. Toch? Nou, niet altijd. Zo kun je via je werkgever vaak maar bij 1 zorgverzekeraar terecht. Je krijgt dus geen verzekering op maat .

Voor de basisverzekering is dat niet zo’n probleem, want die is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Maar bij de aanvullende verzekeringen vind je verschillen. Misschien ben je via je werkgever bijvoorbeeld verzekerd voor zorg in het buitenland terwijl je dat niet nodig hebt. Dat is zonde voor je portemonnee. Bij FBTO krijg je geen collectiviteitskorting, maar heb je wel keuze uit verschillende modules. Zo kun je zelf de aanvullende verzekering samenstellen die bij je past.

Vergelijk elk jaar je zorgverzekering

Hoe weet je of de collectiviteit voordelig is voor je? Test het elk jaar opnieuw. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen voordat je je keuze maakt. Is de collectieve zorgverzekering van je werkgever precies de verzekering die je zoekt? Mooi. Past een andere zorgverzekering beter bij je? Kies dan niet automatisch voor de collectiviteit van je werkgever. Lees waar je op kunt letten als je zorgverzekeringen vergelijkt.

Misschien vind je dit ook interessant...