Naar inhoud
zwangerschap en zorgverzekering

Zwanger! En je verzekering dan?

De test is positief: je bent zwanger! Gefeliciteerd! Lees hier alles over wat je moet regelen. En hoe het zit met je verzekering als je een kindje krijgt.
1 november 2023

Regelen tijdens de zwangerschap

Na die positieve zwangerschapstest, komt er een hoop op je af. Er moet van alles geregeld worden. Een verloskundige, kraamhulp, misschien zelfs de kinderopvang al. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan hoef je ons niet te laten weten dat je zwanger bent.

Verloskundige

De eerste zorgverlener die je tegenkomt tijdens je zwangerschap is waarschijnlijk de verloskundige. Hij of zij checkt bijvoorbeeld of alles goed gaat met je baby en hoe lang je al zwanger bent. Daarnaast vul je tijdens de intake een uitgebreide lijst met vragen in over je medische situatie. Het is dus handig om van tevoren vast te checken of er in jouw familie bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen voorkomen.

Je krijgt de verloskundige volledig vergoed vanuit de basisverzekering. En je betaalt hiervoor geen eigen risico. Kies je voor een verloskundige waar wij een contract mee hebben? Dan krijg je de afspraken dus volledig vergoed en betaal je hier niets voor. Kies je voor een verloskundige zonder contract? Dan moet je soms zelf wat bijbetalen.

Huisarts

Je bent niet verplicht om je huisarts te laten weten dat je zwanger bent. Wel is het verstandig om dit te doen. Het wordt dan in je dossier gezet. Zo kan je huisarts en eventuele andere zorgverleners er rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij het voorschrijven van medicijnen of andere adviezen. Soms geeft de verloskundige je zwangerschap door aan de huisarts, dit kun je altijd even navragen.

Kraamzorg

Tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap zoek je kraamzorg uit. Vraag tijdens het intakegesprek hoe het zit met een eventuele wachtlijst. Dit verschilt soms per kraamzorgorganisatie. De kraamhulp staat je bij tijdens de bevalling en helpt je in de kraamweek. Hij of zij verzorgt jou en je baby. En geeft praktische tips over alles wat met je baby te maken heeft. Ook met vragen over borstvoeding kun je bij hem of haar terecht.

Je krijgt standaard tussen de 24 en 80 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. De 1e dag is de dag van de bevalling. Meestal krijg je 49 uur als je borstvoeding geeft en 45 uur als je flesvoeding geeft. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar je betaalt wel een eigen bijdrage. Lees hier meer over de vergoeding voor kraamzorg.

Meer over vergoedingen tijdens je zwangerschap

Wat krijg je vergoed als je bevalt in het ziekenhuis zonder medische indicatie? Wat is je eigen bijdrage voor kraamzorg? En wat zit in het medische kraampakket? Wij hebben de antwoorden.

Medisch kraampakket

Koop je kraampakket voor je 6 maanden zwanger bent. Zo heb je alle spullen die nodig zijn voor de bevalling en kraamtijd op tijd in huis. Meer over het kraampakket

Vergoeding voor kraamzorg

Je betaalt een eigen bijdrage voor kraamzorg, dat is wettelijk bepaald. Hoeveel betaal je? En hoeveel dagen kraamzorg krijg je eigenlijk? Meer over kraamzorg vergoeding

Vergoeding voor bevalling

Soms krijg je bepaalde kosten voor je bevalling vergoed. Maar in andere gevallen moet je ze zelf betalen. We vertellen je precies hoe het zit. Meer over bevalling vergoeding

Eigen bijdrage betalen

De eigen bijdrage wordt vaak verward met het eigen risico. Maar dit is zeker niet hetzelfde. Bekijk de verschillen en de interactieve video! Meer over de eigen bijdrage

Drinkvoeding bij koemelk­allergie

Als je baby allergisch is voor koemelk kun je een vergoeding krijgen voor speciale voeding. Zoals Nutrilon Pepti bijvoorbeeld. Meer over voeding bij koemelk­allergie

NIPT-test vergoeding

Een NIPT-test is een bloedonderzoek om een chromosoom­afwijking te kunnen ontdekken bij je baby. Soms kun je een vergoeding krijgen. Meer over NIPT-test vergoeding

Regelen na de bevalling

Je hebt een kindje gekregen, gefeliciteerd! Hopelijk is alles goed gegaan. Is de eerste chaos rondom de geboorte weggetrokken? Dan is het belangrijk om wat dingen te regelen voor je verzekering.

Geboorteaangifte doen

Binnen 3 dagen na de bevalling moet je bij de gemeente aangeven dat je een kindje hebt gekregen. Dit heet geboorteaangifte doen. De ambtenaar van de burgerlijke stand geeft je dan een geboorteakte. Doe je te laat aangifte van de geboorte van je kind? Dan kun je hiervoor een boete krijgen. De aangifte moet gedaan worden door de vader of moeder van het kind. Lukt dat niet? Dan kan iemand die bij de bevalling aanwezig is het bijvoorbeeld ook doen. Op de website van de rijksoverheid lees je meer over geboorteaangifte doen.

Zorgverzekering aanpassen

Het is belangrijk dat je ons binnen 4 maanden laat weten dat je een baby gekregen of geadopteerd hebt. We schrijven je kindje dan in vanaf de geboorte. Meld je hem of haar later dan 4 maanden aan? Dan geldt de inschrijving niet vanaf de geboorte, maar vanaf dat moment. Eventuele zorgkosten die je voor die tijd gehad hebt, worden dan niet vergoed.

Goed om te weten: kinderen zijn tot ze 18 jaar worden automatisch meeverzekerd met jou. Ze hebben dezelfde basisverzekering en dezelfde aanvullende verzekering als jij. Dit kost je niets extra’s.

Andere verstandige verzekeringen

Naast je zorgverzekering, zijn er andere verzekeringen waarbij het slim is om te laten weten dat je een kind gekregen hebt. Verander de gezinssamenstelling, zodat jij en je kindje goed verzekerd zijn. Of sluit een nieuwe verzekering af. Zo weet je dat je alles goed geregeld hebt.

 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Het duurt misschien nog even, maar wat als de kleine leert fietsen? En tijdens dat proces zo tegen de dure auto van de buurman oprijdt? Dan kun je maar beter een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Dat scheelt je een hoop geld én gedoe.
 • All risk inboedelverzekering
  Voor als je kind per ongeluk een dure vaas omstoot. Of zijn broodje jam met de verkeerde kant op de bank laat vallen. Met een All risk inboedelverzekering ben je ook verzekerd bij schade die je kind per ongeluk veroorzaakt.
 • Autoverzekering
  Schoolreisjes, sportwedstrijden, familiedagen; er zijn flink wat uitjes waarbij je ineens anderen in de auto hebt zitten. Zeker met kinderen. Misschien is een inzittendenverzekering dan een verstandige aanvulling op je autoverzekering.
 • Doorlopende reisverzekering
  Je wilt samen nieuwe plekken ontdekken, in binnen- en buitenland. Dan is het wel fijn om verzekerd te zijn als je bijvoorbeeld plotseling medische hulp nodig hebt. Daar heb je een reisverzekering voor. Heb je zelf al een doorlopende reisverzekering? Pas je gezinssamenstelling aan en de kleine is automatisch meeverzekerd.
 • Rechtsbijstandverzekering
  Met een kind zijn er nou eenmaal extra situaties waarin je juridische hulp nodig kunt hebben. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je een vergoeding voor juridische hulp en advies bij een conflict.
 • Uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering
  Je wilt er natuurlijk niet over nadenken. Toch is het verstandig om een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor je kind. Vaak is hij of zij gratis meeverzekerd, laat dus aan je verzekeraar weten dat je een baby gekregen hebt.

Veelgestelde vragen

Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van 1 van hun ouders. Heeft je kind zorg nodig? Dan betaal je hiervoor geen eigen risico. Dus ook niet het vrijwillige deel.

In 2024 betaal je voor kraamzorg een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage van € 5,10 per uur. Voor een bevalling in het ziekenhuis krijg je een vergoeding van een vast bedrag tot € 246,- voor het gebruik van een verloskamer. Alles boven de € 246- betaal je zelf.  

Dat doe je snel en makkelijk via MijnFBTO.

Je kunt de zorgkosten van meeverzekerde kinderen tot 12 jaar bekijken in Zorggebruik. Inloggen doe je met DigiD. Kinderen vanaf 12 jaar loggen met hun eigen DigiD in om hun zorgkosten te bekijken. Anderen mogen die informatie niet zien. Dat heeft te maken met de privacywetgeving van de overheid.

Iedereen boven de 18 betaalt in Nederland zijn of haar eerste zorgkosten die vallen onder de basisverzekering zelf. Dit is het verplicht eigen risico. Dat is door de overheid bepaald om de zorgkosten laag te houden. Je kunt daarnaast nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je loopt dan een hoger risico en betaalt een lagere zorgpremie.

Handige informatie als je een kindje krijgt

Er komt veel op je af als je zwanger bent. Van vreemde klachten tot voedingsadvies en een gigantische babyuitzetlijst. We hebben handige tips en informatie voor je om wegwijs te worden.