Naar inhoud

Overstappen van zorgverzekering

1 keer per jaar mag je overstappen van zorgverzekering. Dat doe je voor 31 december. Stap je over naar de FBTO Zorgverzekering? Dan zeggen we je oude verzekering voor je op.

Overstappen van zorgverzekering

Vanaf half november zijn de premies van alle zorgverzekeraars bekend. Je kunt dan beginnen met het vergelijken van zorgverzekeringen. Besluit je om over te stappen van zorgverzekering? Doe dat dan uiterlijk voor 31 december. Je oude zorgverzekering wordt dan automatisch opgezegd. Daar hoef je zelf niks voor te doen.

Kies je ervoor om aan het eind van het jaar over te stappen? Houd er dan rekening mee dat je oude verzekeraar de premie nog wel kan afschrijven, omdat dit al in de administratie staat. Dit bedrag krijg je natuurlijk terug.

Veelgestelde vragen

Nee, maar het overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan soms voordeliger zijn. Bekijk ook of je persoonlijke situatie veranderd is. Dit kan invloed hebben op de keuzes die je maakt als je gaat overstappen van zorgverzekering.

Je kunt tot en met 31 december overstappen van zorgverzekering. Je oude verzekering wordt dan automatisch opgezegd.

Dat kan alleen als je zelf je oude zorgverzekering hebt opgezegd voor 1 januari. Je hebt dan tot en met 1 februari de tijd om over te stappen van zorgverzekering.

In sommige gevallen kun je na januari nog overstappen:

  • Je gaat scheiden en je bent niet de hoofdverzekerde
  • Je wordt 18. Dan moet je jezelf verzekeren
  • Je werkt in het buitenland, bijvoorbeeld expat
  • Je verhuist terug naar Nederland
  • Je komt uit militaire dienst
  • We veranderen de polisvoorwaarden in jouw nadeel. Behalve als dit een verandering is volgens artikel 11 van de Algemene Voorwaarden van de FBTO Zorgverzekering.

Heb je voor 1 januari een zorgverzekering aangevraagd bij een andere verzekeraar? En besluit je voor 1 januari dat je toch liever bij FBTO verzekerd wil zijn? Dan kunnen wij de eerder gesloten verzekering niet meer voor je opzeggen. Dat moet je zelf doen. Doe je dat uiterlijk 31 december? Dan kun je alsnog de FBTO Zorgverzekering afsluiten.

Is het al 1 januari geweest en heb je ergens anders een zorgverzekering afsloten? En wil je tóch bij FBTO verzekerd zijn? Je kunt dan je verzekering opzeggen binnen 14 dagen nadat je je polisblad van de andere zorgverzekeraar hebt gekregen.

Meer lezen over overstappen

Overweeg je om over te stappen van zorgverzekering? Maar weet je niet waar je op moet letten? We helpen je graag op weg met handige tips en artikelen.