Naar inhoud
welke zorgverzekering kiezen

De beste zorg­verzekering kiezen: 3 stappen

Kies je een natura- of combinatiepolis? Heb je extra's nodig? En hoeveel eigen risico? Je zorgverzekering kiezen doe je zo.
3 november 2023
Keuzes, keuzes, keuzes... Elke dag moet je kiezen! Van je outfit tot wat je vanavond gaat eten. En aan het einde van het jaar komt er nog 1 bij: de keuze voor een zorgverzekering. Daarom leggen we kort uit welke 3 stappen je moet zetten bij het kiezen van een zorgverzekering.

Stap 1: de basis zorgverzekering kiezen

Je begint met het kiezen van je basisverzekering. Kies je voor de naturapolis? Dan krijg je 100% vergoed bij zorgverleners waarmee je verzekeraar een contract heeft. Wil je naar een zorgverlener waarmee we geen contract hebben? Dat kan natuurlijk. Kies je voor Basis? Dan krijg je tot maximaal 65% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Bij Basis Plus krijg je in dat geval tot maximaal 75% vergoed. Goed om dat even te checken voor je een zorgverzekering afsluit dus. 

Wil je zeker weten dat je bij je favoriete zorgverlener een vergoeding krijgt? Dan is een combinatiepolis iets voor je. Je krijgt dan 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed. Of je verzekeraar nu een contract heeft of niet. Er zijn twee uitzonderingen: krijg je zorg via wijkverpleging of GGZ? En heeft de zorgverlener geen contract met ons? Dan krijg je maximaal 75%  van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief vergoed.

Stap 2: aanvullend verzekeren

Met de basisverzekering krijg je zorg die medisch noodzakelijk is. Maar wil je ook een verzekering voor andere zorg die niet uit de basisverzekering wordt vergoed? Zoals bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapie? Dan kun je je extra verzekeren met een aanvullende verzekering.

Bij de meeste verzekeraars kies je voor 1 aanvullend pakket, waar bijvoorbeeld zowel fysiotherapie als anticonceptie binnen vallen. Bij FBTO kies je uit 6 verschillende modules. Zo betaal je alleen voor wat je nodig hebt. Wel voor anticonceptie, maar niet voor de fysiotherapeut bijvoorbeeld.

Stap 3: vrijwillig eigen risico

Iedereen heeft een wettelijk verplicht eigen risico. In 2024 is dit € 385,-. Net als in 2023. Dit betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf betaalt. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je kiezen voor een extra eigen risico. Dit is het vrijwillig eigen risicoJe kunt kiezen voor € 200,- of € 500,- vrijwillig eigen risico per jaar. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan betaal je lagere premie voor je zorgverzekering.

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk niet alleen de basispremie bij verschillende verzekeraars. Maar kijk ook welke aanvullende zorg je nodig hebt en hoeveel. Zo kun je bij FBTO kiezen voor een vergoeding van 75% voor tandartskosten. Of tussen een vergoeding van € 200,- of € 350,- voor fysiotherapie. Handig, als je weet dat je maar een paar behandelingen nodig hebt.

Zorgverzekering kiezen

We hopen dat we je nu een beetje op weg geholpen hebben. En dat je de zorgverzekering kiest die bij je past. Benieuwd naar hoeveel een FBTO Zorgverzekering je per maand kost? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten!

Misschien vind je dit ook interessant...