Naar inhoud

De beste zorg­verzekering kiezen: 3 stappen

Kies je natura of restitutie? Heb je extra's nodig? En hoeveel eigen risico? Je zorgverzekering kiezen doe je zo.
15 november 2019

Keuzes, keuzes, keuzes... Elke dag moet je kiezen! Van je outfit tot wat je vanavond gaat eten. En aan het einde van het jaar komt er nog 1 bij: de keuze voor een zorgverzekering. Daarom leggen we kort uit welke 3 stappen je moet zetten bij het kiezen van een zorgverzekering.

Stap 1: de basis zorgverzekering kiezen

Je begint met het kiezen van je basisverzekering. Kies je voor de naturapolis? Dan krijg je 100% vergoed bij zorgverleners waarmee je verzekeraar een contract heeft. Wil je naar een zorgverlener waarmee we geen contract hebben? Dat kan natuurlijk. Dan krijg je 75% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Goed om dat even te checken voor je een zorgverzekering afsluit dus. 

Wil je zeker weten dat je bij je favoriete zorgverlener een vergoeding krijgt? Dan is de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutieverzekering) iets voor je. Je krijgt dan 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed. Of je verzekeraar nu een contract heeft of niet. Goed om te weten: voor de restitutiepolis betaal je bij FBTO in 2021 € 128,50 per maand. Met een vrijwillig eigen risico van € 500,- is dat € 103,50. Dat scheelt!

Stap 2: aanvullend verzekeren

Met de basisverzekering krijg je zorg die medisch noodzakelijk is. Maar wil je ook een verzekering voor andere zorg die niet uit de basisverzekering wordt vergoed? Zoals bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapie? Dan kun je je extra verzekeren met een aanvullende verzekering. 

Bij de meeste verzekeraars kies je voor 1 aanvullend pakket, waar bijvoorbeeld zowel fysiotherapie als anticonceptie binnen vallen. Bij FBTO kies je uit 11 verschillende modules. Zo betaal je alleen voor wat je nodig hebt. Wel voor alternatieve geneeswijzen, maar niet voor de fysiotherapeut bijvoorbeeld.

Stap 3: vrijwillig eigen risico

Iedereen heeft een wettelijk verplicht eigen risico. In 2021 is dit € 385,-. Net als in 2020. Dit betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf betaalt. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je kiezen voor een extra eigen risico. Dit is het vrijwillig eigen risico.

Je kunt kiezen voor € 200,- of € 500,- vrijwillig eigen risico per jaar. In ruil voor een hoger vrijwillig eigen risico, betaal je een lagere zorgpremie.

  • € 200,- vrijwillig eigen risico
    € 8,80 korting per maand op de basisverzekering (naturapolis)
    € 10,- korting per maand op de basisverzekering met Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis)

  • € 500,- vrijwillig eigen risico
    € 22,- korting per maand op de basisverzekering (naturapolis)
    € 25,- korting per maand op de basisverzekering met Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis)

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk niet alleen de basispremie bij verschillende verzekeraars. Maar kijk ook welke aanvullende zorg je nodig hebt en hoeveel. Zo kun je bij FBTO kiezen voor een vergoeding van 75% voor tandartskosten. Of tussen een vergoeding van € 200,- of € 350,- voor fysiotherapie. Handig, als je weet dat je maar een paar behandelingen nodig hebt.

Zorgverzekering kiezen

We hopen dat we je nu een beetje op weg geholpen hebben. En dat je de zorgverzekering kiest die bij je past. Benieuwd naar hoeveel een FBTO Zorgverzekering je per maand kost? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten!

Misschien vind je dit ook interessant...