Naar inhoud

Vergoeding zorgverleners zonder contract

Met je zorgverzekering van FBTO kies je je eigen zorgverlener. FBTO heeft met veel zorgverleners afspraken gemaakt in een contract.

Er zijn ook zorgverleners met wie we geen afspraken hebben gemaakt. Dat noemen we niet-gecontracteerde zorg. Bekijk wat de vergoedingen zijn bij niet-gecontracteerde zorg.

Je kiest zelf je basisverzekering

Wil je naar een zorgverlener waarmee we geen contract hebben? Dat kan natuurlijk! Hoeveel vergoeding je krijgt, hangt af van je gekozen basisverzekering. En of je een eigen risico hebt.

Je hebt de FBTO Zorgverzekering Basis of Basis Plus

Je hebt gekozen voor een van onze naturapolissen. Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Dit krijg je vergoed:

Je krijgt een percentage vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.

Je hebt een FBTO Zorgverzekering Basis Vrij

Je hebt gekozen voor Basis Vrij, de combinatiepolis. Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je 100% van het wettelijke of het marktconforme tarief. Dat is het tarief dat in vergelijking met andere zorgverleners in Nederland redelijk is. Een onredelijk hoog bedrag vergoeden we dus niet.

Er zijn twee uitzonderingen: krijg je zorg via Wijkverpleging of GGZ? En heeft de zorgverlener geen contract met ons? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Tarieven niet-gecontracteerde zorg 2024

In de vergoedingenlijst zie je welke maximale tarieven wij vergoeden voor niet-gecontracteerde zorg.

Vergoedingen FBTO Zorgverzekering

Wil je weten wat je FBTO Zorgverzekering precies vergoedt vanuit de basisverzekering of aanvullende modules? Bekijk dan de vergoedingenzoeker. Hierin staat ook of je een eigen risico of eigen bijdrage moet betalen.

Ben je al onder behandeling?

Ben je onder behandeling bij een zorgverlener? Bijvoorbeeld omdat je langdurig ziek bent (bijvoorbeeld diabetes of COPD). En is je zorgverlener niet meer gecontracteerd vanaf 1 januari? Dan mag je de behandeling nog wel afmaken. Je krijgt alsnog de behandeling vergoed. Tijdens de behandeling wordt gekeken of je onder behandeling van de arts in het ziekenhuis blijft. Of dat je eigen huisarts de behandeling overneemt.

Als de (huis)arts je doorverwijst

Soms verwijst je (huis)arts je door naar een medisch specialist of andere zorgverlener. Je krijgt advies van je (huis)arts. Maar ook dan mag je altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Bekijk daarom:

  • Of de behandeling door de basisverzekering of door een aanvullende module wordt vergoed.
  • Of de zorgverlener waarnaar de (huis)arts je verwijst een contract met ons heeft. Heeft de zorgverlener geen contract met ons? Check dan de polis van je basisverzekering hoe je verzekerd bent. Zo weet je of je zelf moet (bij)betalen.

Heb je hulpmiddelen nodig?

Zoals een rolstoel of een in hoogste verstelbaar bed? Meestal regelt de zorgverlener dat voor je. Maar is dat niet zo? Bestel je hulpmiddelen makkelijk en veilig online bij een medische speciaalzaak. Vraag het aan met dit formulier. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact op met FBTO Zorgbemiddeling. Je kunt de collega's van FBTO Zorgbemiddeling bellen op (058) 297 74 56. Ze zijn er van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Goed om te weten: de zorgverlener waar we geen contract mee hebben moet aan bepaalde regels voldoen. Deze regels vind je in het Reglement Hulpmiddelen van je basisverzekering: