Naar inhoud

Combinatiepolis zorgverzekering

Bij FBTO stel je zelf je zorgverzekering samen. Je kiest uit 1 combinatiepolis: Basis Vrij. En 2 naturapolissen: Basis en Basis Plus. Maar wat is een combinatiepolis? Wij leggen het je uit.

Wat is een combinatiepolis?

Met een combinatiepolis ben je verzekerd voor zorg uit de basisverzekering. Jij kiest naar welke zorgverlener je gaat. Het maakt niet uit of ze wel of geen contract met ons hebben. Hieronder zie je wat je vergoed krijgt:

 • Je zorgverlener heeft een contract met ons
  Je krijgt 100% vergoed.
 • Je zorgverlener heeft géén contract met ons
  Je krijgt meestal maximaal 100% vergoed tot het marktconforme of wettelijke tarief als je zorgverlener geen afspraken met ons heeft. Het marktconforme tarief is wat passend is op de Nederlandse markt voor een bepaalde behandeling. Er zijn 2 uitzonderingen: krijg je zorg via Wijkverpleging of GGZ? En heeft de zorgverlener geen contract met ons? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Voor de meeste vergoedingen uit de basisverzekering heb je een eigen risico. Check het in het vergoedingenoverzicht. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je precies wat wel en niet verzekerd is.

Wil je een goedkopere zorgverzekering?

Kies dan voor 1 van onze 2 naturapolissen: Basis of Basis Plus. Je krijgt met een naturapolis minder vergoed als je naar een zorgverlener zonder contract gaat. Maar deze zorgverzekering is wel goedkoper! Meer over de naturapolis.

Wat is het verschil tussen combinatie en natura?

Het verschil tussen een combinatiepolis en een naturapolis zit hem in de vergoeding. Bij zowel de naturapolissen als de combinatiepolis krijg je 100% vergoeding als je naar een zorgverlener gaat die een contract heeft met FBTO.

Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je met de combinatiepolis Basis Vrij meestal 100% van het marktconforme of wettelijke tarief vergoed. Bij een naturapolis is dat anders. Bij FBTO krijg je met Basis 65% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed. Bij Basis Plus is dit 75%. Meer weten over de verschillen? We leggen het je uit in onze blog over combinatie of natura basisverzekering.

Bij welke zorgverleners kun je terecht?

Met de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij kies je zelf je zorgverlener. Wij maken ieder jaar met veel zorgverleners afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en prijs van zorg. Benieuwd met wie wij een contract hebben? Ga naar de FBTO Zorgzoeker.

Ook als we geen contract hebben met je zorgverlener (m.u.v. Wijkverpleging en GGZ) krijg je alle kosten vergoed. Dit doen we tot het marktconforme of wettelijke tarief. Dit betekent dat wij onredelijk hoge bedragen niet helemaal vergoeden. De tarieven hebben we in een handig overzicht gezet. Bekijk dan de tarieven voor 2024.

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. En of je een eigen risico hebt.

Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Hoeveel je dan vergoed krijgt, ligt aan de basisverzekering die je hebt:

 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij? Dan krijg je 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Er zijn twee uitzonderingen:
  • Verpleging en verzorging in eigen omgeving (wijkverpleging). Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.
  • GGZ. Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.

Soms is wettelijk vastgesteld hoeveel bepaalde zorg mag kosten. Een zorgverlener mag dan geen hogere prijs rekenen. Dat is het wettelijke tarief. Is er geen wettelijk tarief? Dan wordt met een marktconform tarief gerekend. Dit is het tarief dat in de Nederlandse markt passend is voor een bepaalde behandeling. Dit betekent dat we onredelijk hoge bedragen niet helemaal vergoeden. Of wat landelijk een gemiddelde prijs is.

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo vergelijk je heel gemakkelijk verschillende verzekeringen.