Naar inhoud

Vrijwillig eigen risico

In Nederland kennen we 2 verschillende soorten eigen risico: verplicht en vrijwillig.

 • Het verplichte deel geldt voor iedereen, dit wordt wettelijk bepaald. Als je een zorgverzekering hebt, dan heb je al eens mee te maken gehad.
 • Het vrijwillig eigen risico kies je zelf. Hoe hoger het risico, hoe minder premie je betaalt.

Hoogte vrijwillig eigen risico kiezen

Het verplicht eigen risico is € 385,- in 2024. Dit bedrag is dus hetzelfde voor iedereen en verschilt niet per zorgverzekeraar. De hoogte van het vrijwillig eigen risico bepaal je zelf. Het kan per zorgverzekeraar verschillen uit welke bedragen je kunt kiezen. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je voor een vrijwillig bedrag kiezen. Bij FBTO heb je 2 keuzes, namelijk:

   Korting per maand
Vrijwillig eigen risico  Basis  Basis Plus  Basis Vrij 
 € 200,-  € 2,-  € 7,-  € 8,-
 € 500,-  € 5,-  € 17,50  € 20,-

 

Je eigen risico betalen in delen

Het kan natuurlijk zijn dat je onverwacht toch zorgkosten maakt. Heb je een hoog eigen risico gekozen? Dan betaal je op dat moment ook meer. Daarom kun je bij FBTO het verplicht en vrijwillig eigen risico in delen betalen. Dat is uniek. Dit kan bij een bedrag van € 25,- of meer. Je regelt het heel makkelijk zelf via Zorggebruik.

Je vrijwillig eigen risico aanpassen

Je verplicht eigen risico wordt wettelijk bepaalt en staat dus vast. Deze kun je niet aanpassen. De hoogte van het vrijwillig eigen risico bepaal je zelf. Je krijgt 1 keer per jaar de kans om de hoogte van het bedrag te veranderen. Deze keuze gaat dan in per 1 januari van het jaar erop en blijft staat voor de rest van het kalenderjaar. Je kunt het bedrag dus niet gedurende het jaar weer aanpassen.

Goed om te weten voordat je een keuze maakt

Je betaalt niet altijd een eigen risico. Bijvoorbeeld als je zorg gebruikt die wordt vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Bekijk de lijst wanneer je geen eigen risico betaalt.

Verplicht en vrijwillig. Hoe zit dat?

Het eigen risico bij je zorgverzekering is een wettelijk verplicht bedrag. Je kunt bij FBTO ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In de video leggen we uit hoe het zit.

Zo betaal je je eigen risico

 • De zorgverlener stuurt de nota naar ons.
  Wij betalen de nota helemaal aan de zorgverlener.
  Jij betaalt je eigen risico aan ons. Dat doe je op dezelfde manier als je je premie betaalt.
 • Jij stuurt de nota naar ons:
  Wij betalen de nota aan je terug.
  Het eigen risico houden we in op dit bedrag.

Lagere zorgpremie met vrijwillig eigen risico

Kies je voor een vrijwillig eigen risico? Dan krijg je korting op je zorgpremie. Wat dit precies voor jou betekent? Bereken je zorgpremie. Dat kost je maar 2 minuten. En je kunt direct je zorgverzekering online afsluiten als je dat wilt. Wel zo handig!

Veelgestelde vragen

Als de rekening die je moet betalen hoger is dan € 25,- dan kan dat. Is de rekening die je moet betalen lager dan dat bedrag? Dan betaal je wel in 1 keer.

Dat kun je het beste zelf bepalen. Een hoger vrijwillig eigen risico betekent dat je een lagere premie per maand betaalt. Het kan je dus geld besparen. Maar je loopt wel een risico. Heb je ineens toch veel zorgkosten dit jaar? Dan betaal je meer. Bedenk dus goed of je dat risico wilt lopen.

Nee. Je kiest het vrijwillig eigen risico tegelijk met het afsluiten van je zorgverzekering. Dat doe je dus voor 1 januari. Het bedrag dat je hebt gekozen geldt dan tot 31 december van dat jaar. Je kunt het vrijwillig eigen risico niet tussentijds verhogen of verlagen.

Niet voor alle zorg uit de basisverzekering betaal je een verplicht of vrijwillig eigen risico. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je bijvoorbeeld geen eigen risico. Let op: laat je bijvoorbeeld bloedonderzoek doen via de huisarts? Dan betaal je wel een (vrijwillig) eigen risico omdat bloedonderzoek valt onder ziekenhuiskosten.

Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van 1 van hun ouders. Heeft je kind zorg nodig? Dan betaal je hiervoor geen eigen risico. Dus ook niet het vrijwillige deel.

Meer over verplicht en vrijwillig eigen risico

Hoe zit het nou precies, met dat eigen risico? En waarom zou je voor een hoog bedrag kiezen? Je leest het in onze blogs!