Naar inhoud

Vrijwillig eigen risico

In Nederland kennen we twee verschillende soorten eigen risico: verplicht en vrijwillig. Het verplichte deel geldt voor iedereen, dit wordt wettelijk bepaald. Als je een zorgverzekering hebt, dan heb je al eens mee te maken gehad. Het vrijwillig eigen risico kies je zelf. Hoe hoger het risico, hoe minder premie je betaalt.

Hoogte vrijwillig eigen risico

Het verplicht eigen risico is in 2020, net als in 2019 en 2018, € 385,-. Dit bedrag is dus hetzelfde voor iedereen en verschilt niet per zorgverzekeraar. De hoogte van het vrijwillig eigen risico bepaal je zelf. Het kan per zorgverzekeraar verschillen uit welke bedragen je kunt kiezen. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je voor een vrijwillig bedrag kiezen. Bij FBTO heb je 2 keuzes, namelijk:

 • € 200,-
  De korting die je per jaar krijgt op de basisverzekering is dan € 105,60. Per maand is dit € 8,80.
 • € 500,-
  De korting die je per jaar krijgt op de basisverzekering is dan € 264,-. Per maand is dit € 22,-.

Betalen in termijnen

Het kan natuurlijk zijn dat je onverwacht toch zorgkosten maakt. Heb je een hoog eigen risico gekozen? Dan betaal je op dat moment ook meer. Bekijk dit rekenvoorbeeld maar eens:

Je hebt gekozen voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-. Dit betekent dat je in totaal € 385,- + € 500,- = € 885,- eigen risico hebt. Dit levert je een premiekorting van € 264,- per jaar op. Dat voordeel heb je dus.

Heb je toch meer zorgkosten dan € 385,-? Dan betaal je dus wel meer. Daarom kun je bij FBTO het verplicht én vrijwillig eigen risico in termijnen betalen. Dat is uniek. Dit kan bij een bedrag van € 50,- of meer. Wil je betalen in termijnen? Dan geef je dat gemakkelijk door met de link in de e-mail die je van ons krijgt. Je kunt het bedrag niet vooraf betalen aan het begin van het jaar.

Vrijwillig eigen risico aanpassen

Je verplicht eigen risico wordt wettelijk bepaalt en staat dus vast. Deze kun je niet aanpassen. De hoogte van het vrijwillig eigen risico bepaal je zelf. Je krijgt 1 keer per jaar de kans om de hoogte van het bedrag te veranderen. Deze keuze gaat dan in per 1 januari van het jaar erop en blijft staat voor de rest van het kalenderjaar. Je kunt het bedrag dus niet gedurende het jaar weer aanpassen.

Soms betaal je geen eigen risico

Goed om te weten voordat je een keuze maakt: je betaalt niet altijd een eigen risico. Bijvoorbeeld als je zorg gebruikt die wordt vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Daarnaast betaal je niet bij:

 • Zorg door je huisarts
 • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Hulpmiddelen die je leent
 • Nacontroles van de donor na een orgaandonatie van een nier of lever
 • Gebruik maakt van verpleging en verzorging zonder verblijf, bijvoorbeeld wijkverpleging
 • Gebruik maakt van kraamzorg en verloskundige hulp. Je hebt bijvoorbeeld wel eigen risico bij laboratoriumonderzoek en een vlokkentest

Verplicht en vrijwillig eigen risico. Hoe zit dat?

Als je een zorgverzekering afsluit, vliegen de termen je om de oren. Verplicht en vrijwillig eigen risico, eigen bijdrage. Het is allemaal iets anders. In deze interactieve video leggen we je uit hoe het precies zit. Kies zelf waar je meer over wilt weten. Liever lezen? Op deze pagina’s vertellen we je meer over het eigen risico en de eigen bijdrage.

Zo betaal je je eigen risico

 • De zorgverlener stuurt de nota naar ons.
  Wij betalen de nota helemaal aan de zorgverlener.
  Jij betaalt je eigen risico aan ons. Dat doe je op dezelfde manier als je je premie betaalt.
 • Jij stuurt de nota naar ons:
  Wij betalen de nota aan je terug.
  Het eigen risico houden we in op dit bedrag.

Korting op je zorgpremie

Kies je voor een vrijwillig eigen risico? Dan krijg je korting op je zorgpremie. Wat dit precies voor jou betekent? Bereken je zorgpremie. Dat kost je maar 2 minuten. En je kunt direct je zorgverzekering online afsluiten als je dat wilt. Wel zo handig!