Naar inhoud

Overstappen zorgver­zekering: hoe gaat dat?

Is overstappen van zorgverzekeraar veel te veel gedoe? Dat valt hartstikke mee! Het is makkelijker dan je denkt.
16 december 2020

Het is verstandig om ieder jaar je zorgverzekering  onder de loep te nemen. Past je verzekering nog wel bij je huidige situatie? En – ook niet onbelangrijk – ben je ergens anders niet goedkoper uit? Om dat te bepalen begin je met het vergelijken van zorgverzekeraars. Dan blijkt dat je inderdaad het beste kunt overstappen van zorgverzekering. Maar hoe gaat dat? Wat een gedoe! Of niet?

Overstappen van zorgverzekering is makkelijker dan je denkt

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het overstappen van zorgverzekering zelf is niet zo moeilijk. Zeker niet als je het voor 1 januari doet. Je meldt je aan bij je nieuwe zorgverzekeraar. Hier krijg je per e-mail of brief een bevestiging van.

Je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude zorgverzekering voor je op. Hier hoef je zelf dus niets aan te doen. Na je overstap heb je nog 14 dagen de tijd om te bedenken en toch bij je oude verzekeraar te blijven.

Tussentijds overstappen

In principe sluit je een zorgverzekering af voor 1 jaar. Je kiest je verzekering dus per 1 januari. Zeg je gedurende het jaar op of stap je over, bijvoorbeeld in juni? Dan ben je pas vanaf 1 januari verzekerd bij je nieuwe verzekeraar. Tot die tijd verandert er niets. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op die situatie. Bijvoorbeeld:

  • Als je 18 jaar wordt
  • Gaat scheiden
  • Uit militaire dienst komt
  • Je verzekeraar de polisvoorwaarden tussentijds verandert

Zit je in 1 van deze situaties? Dan kun je je aanmelden bij een nieuwe verzekeraar. Je verzekering loopt dan tot 31 december.

Waarom overstappen?

Er zijn verschillende redenen om over te stappen van zorgverzekering. De 2 meest voorkomende zijn:

  • Je bent ergens anders goedkoper uit
    Ieder jaar veranderen zorgverzekeraars hun zorgpremie . Dit maken ze in november bekend. Op dat moment kun je dus checken of je ergens anders een lagere premie betaalt.
  • Je situatie is veranderd of gaat veranderen
    Misschien heb je een blessure waarvoor je fysiotherapie nodig hebt. Of verwacht je dat je tandartsbezoek meer is dan alleen een klein gaatje. Je hebt dan een uitgebreidere verzekering of juist een minder uitgebreide dekking nodig. Misschien kun je dan beter overstappen van zorgverzekering. Het kan natuurlijk ook zijn dat je minder kosten verwacht. Als je inmiddels hersteld bent van die blessure bijvoorbeeld.

Bij welke zorgverleners kun je terecht?

Een ander punt om jaarlijks weer even te checken: bij welke zorgverleners kun je terecht? De meeste zorgverzekeraars vernieuwen elk jaar de contracten met zorgverleners. Dit betekent dat ze ieder jaar opnieuw in onderhandeling moeten. Het kan dus best zijn dat jouw verzekeraar nu een contract heeft met de fysiotherapeut 2 straten verderop, en volgend jaar niet meer. Ook dit is dus goed om even te checken voor je wel of niet overstapt. 

Tot wanneer kun je overstappen?

Je kunt per 1 januari overstappen van zorgverzekering. Maar omdat het de laatste week vaak erg druk is bij zorgverzekeraars, is het verstandig om dit al eerder te regelen. Je voorkomt zo bijvoorbeeld dat de zorgpremie 2 keer wordt afgeschreven in januari. Je kunt je oude zorgverzekering opzeggen tot en met 31 december. Je hebt dan nog tot en met 31 januari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Aanvullend verzekeren in januari

Weet je nog niet precies welke aanvullende verzekeringen je moet kiezen? Sluit dan een FBTO Zorgverzekering af voor 1 januari. Je kunt dan de hele maand januari nog je aanvullende modules kiezen of veranderen. Wel zo makkelijk. Dan heb je in december de tijd om je in de feestvreugde te storten.

Benieuwd wat dat kost? Bereken je premie binnen 2 minuten. En sluit volledig online af. Goed om te weten: heeft FBTO geen wachttijden voor je vergoedingen, we stellen geen medische vragen en accepteren iedereen. Dat scheelt tijd. Zo heb je je zorgverzekering snel geregeld. Tijd voor champagne!

Misschien vind je dit ook interessant...