Naar inhoud
dubbele zorgpremie

Dubbele zorgpremie in januari? Zo zit dat

Je betaalt liever geen dubbele zorgpremie in januari. Toch kan dat gebeuren bij (niet op tijd) overstappen.  
1 december 2021
Straks in januari. Als het heerlijk avondje weer achter de rug is, we de gezellige kerstperiode hebben gehad en ook oud en nieuw is overleefd. Wil je dan dat er in januari een dubbele zorgpremie wordt afgeschreven? Nee, dat past niet binnen je budget! Waarom wordt de zorgpremie 2 keer afgeschreven? En hoe kun je dat voorkomen? Lees snel verder.

Overstappen & dubbele zorgpremie

Laten we beginnen bij het begin: geen zorgen, je betaalt geen dubbele premie in januari. Waarom het dan wel 2 keer is afgeschreven? Dat komt waarschijnlijk doordat je eind december bent overgestapt naar een andere zorgverzekering.

De laatste 2 weken van december

Die dubbele premie heeft 2 verschillende oorzaken. Dat zit namelijk zo. De meeste mensen beslissen vaak op het laatste moment van het jaar dat ze overstappen van zorgverzekering. Daarom is het de laatste 2 weken van december vaak erg druk bij zorgverzekeraars. In die drukke periode komt het wel eens voor dat je oude verzekeraar je opzegging nog niet heeft verwerkt. De kans is dan groot dan je oude én nieuwe zorgverzekeraar de zorgpremie in januari van je rekening afschrijven.

Je betaalt de premie vooraf

Ook kan het zijn dat jouw opzegging wél direct verwerkt is, maar dat de incasso’s toen al de deur uit waren. Betaal je de premie voor je zorgverzekering per maand? Dan betaal je namelijk vooraf. Dit betekent dat je de zorgpremie voor januari betaalt in december. Het incasseren van deze premie doen de meeste zorgverzekeraars ongeveer halverwege de maand. Stap je daarna nog over? Dan is de incasso dus al verstuurd en deze kan niet meer teruggehaald worden.

Je krijgt de premie van je oude verzekeraar weer terug

Nogmaals: geen zorgen, je krijgt de premie terug van je oude verzekeraar. Sterker nog, vaak gebeurt dat al binnen een paar dagen. Je kunt in Nederland namelijk nooit dubbel verzekerd zijn. De oude verzekeraar heeft dus geen recht om premie af te schrijven. Je hoeft hier zelf verder niks voor te doen, het geld wordt automatisch teruggeboekt naar je rekening.

2 keer premie in januari

Goed, je hebt de premie van je oude zorgverzekeraar teruggestort gekregen op je rekening. Fijn! Maar een paar dagen later zie je dat je nieuwe zorgverzekeraar alwéér een premie heeft afgeschreven. Nu betaal je alsnog 2 keer de premie in januari. Dat klopt inderdaad wel. En ook dat heeft te maken met het vooruit betalen van de premie.

De maandelijkse zorgpremie voor januari zou eigenlijk afgeschreven moeten worden in december. Maar toen was je nog niet overgestapt. Je hebt op dat moment dus niet betaalt voor januari. Maar je bent in januari al wel verzekerd bij je nieuwe zorgverzekeraar. Die rekening krijg je dus nog in januari. En omdat je vooraf betaalt, betaal je in januari ook voor februari. Het klopt dus dat je 2 keer premie betaalt als je overgestapt bent van zorgverzekeraar.

Hoe zit dat met die zorgpremie?

Goed, je betaalt in januari dus 2 keer. Dat is duidelijk. Je weet inmiddels vast ook hoeveel je betaalt. Maar waar is dat bedrag op gebaseerd? Waarom betaal je voor de ene zorgverzekering meer dan voor de andere? En hoe kan het toch dat de premie bijna ieder jaar stijgt? Lees hier alles over de zorgpremie.

Wil je er op tijd bij zijn en snel overstappen? Bereken je premie bij FBTO binnen 2 minuten. Afsluiten doe je direct online. Wel zo makkelijk.

Misschien vind je dit ook interessant...