Naar inhoud

Geneesmiddelen­beleid FBTO

Vaak maken meerdere fabrikanten een geneesmiddel met precies dezelfde werking. Maar welk medicijn krijg ik dan mee bij de apotheek? Lees meer over ons geneesmiddelenbeleid en je zorgverzekering.

Welk geneesmiddel krijg ik bij de apotheek? 

Meerdere fabrikanten maken dus een geneesmiddel met precies dezelfde werking. Waar zit het verschil dan wel in? Het verschil zit in de prijzen en de verpakkingen van het geneesmiddel. De apotheek geeft in basis een merkloze variant mee van het geneesmiddel dat je nodig hebt. Hierover hebben we afspraken gemaakt met apotheken in Nederland. Een apotheek kan kiezen voor een IDEA-overeenkomst of een overeenkomst met preferentiebeleid (voorkeursbeleid).

Genees­middelen­beleid uitgelegd

Benieuwd hoe het zit met genees­middelen­beleid en welke afspraken er precies zijn gemaakt? In minder dan 2 minuten leggen we het je uit. Bekijk de video!

Door onze afspraken krijg je voordeel

Omdat we afspraken maken, besparen we op kosten van medicijnen. En dat zie je terug in je portemonnee:

  • Je verzekeringspremie blijft zo laag mogelijk
  • Je betaalt de laagste prijs voor geneesmiddelen waarvoor een alternatief bestaat
  • Je betaalt minder eigen risico

De apotheker met een IDEA-contract

Bij een IDEA-contract kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel. De meeste apothekers kiezen voor dit contract. De middelen waarvoor dit geldt en wie de voorkeursfabrikant is, vindt u op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Gebruik de FBTO Zorgzoeker om te kijken welk contract jouw apotheek heeft. Als de apotheek een IDEA-contract heeft, staat dit erbij.

De apotheker met contract met preferentiebeleid

Bij apotheken met een preferentiecontract krijg je het geneesmiddel mee van de fabrikant die wij hebben gekozen. Deze voorkeursfabrikanten vind je op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). In het overzicht zie je de naam van de werkzame stof, de dosering en de fabrikant. Als een medicijn van een voorkeursfabrikant niet leverbaar is, dan krijgt je het middel van een andere fabrikant. Je apotheek kan je hierover goed adviseren.

Apothekers zonder contract met FBTO

Sommige apothekers hebben ervoor gekozen om geen contract met ons af te sluiten De apotheker mag dan in basis elk merk kiezen. Maar je krijgt alleen een vergoeding voor de middelen van de voorkeursfabrikanten op onze lijst met preferente geneesmiddelen (pdf). Let dus goed op of jouw geneesmiddel op deze lijst staat en of je dat van de voorkeursleverancier krijgt afgeleverd. Bij niet- gecontracteerde apotheken moet u alle geneesmiddelen eerst zelf voorschieten.

Uitzondering bij medische noodzaak

Het kan zijn dat je liever een geneesmiddel van een andere fabrikant gebruikt dan je van de apotheek krijgt. Je betaalt het geneesmiddel dan zelf, tenzij er een medische noodzaak is voor een bepaalde fabrikant. Een medische noodzaak betekent in deze situatie dat je arts alleen een bepaald merk geneesmiddel veilig vindt voor je behandeling. Dit kan alleen het geval zijn bij medicijnen die je al eerder heeft gebruikt. Je arts schrijft dit op het recept. De apotheker toetst vervolgens of de medische noodzaak terecht is. Alleen als uw apotheker akkoord is met de medische noodzaak, dan krijgt je dit (duurdere) merk vergoed.