Naar inhoud

Transgender vrouw naar man

‘Geboren als vrouw, maar heb je niet het gevoel een vrouw te zijn?’ Wat kun je doen als je met deze gevoelens worstelt? Maak eerst een afspraak met je huisarts. Jouw huisarts of medisch specialist kan je verwijzen naar een genderteam of psycholoog die gespecialiseerd is in genderidentiteitsstoornis.

Welke behandelingen zijn er? Wij geven je graag een overzicht. Heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Dan heb je recht op een vergoeding van operaties, behandelingen en hulpmiddelen.

Een diagnose stellen

Je huisarts of medisch specialist kunnen je verwijzen naar een genderteam (bijvoorbeeld het VUMC). Dit team bepaalt aan de hand van onderzoeken en gesprekken hoe ernstig je genderprobleem is. En of je een medische indicatie hebt om een behandeling te krijgen. Voor kinderen zijn de behandelingen anders dan voor volwassenen.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

De zorg van het genderteam (diagnostiek, onderzoek en (psychologische) begeleiding) krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering volgens de voorwaarden van medische specialistische zorg.

 • Hormoonbehandeling
 • Geslacht veranderende behandelingen
 • Mastectomie: het verwijderen van de borsten, of een eventuele borstcorrectie.
 • Hysterectomie en adnectomie: het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken.
 • Colpectomie: het verwijderen van de vagina.
 • Testisprothese: een constructie van een penis, met of zonder urinebuis. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij.
 • Phalloplastiek: een constructie van een penis, met of zonder urinebuis. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij.
 • Metadoioplastiek: een constructie van een micropenis, met of zonder urinebuisverlenging.
 • Erectieprothese: een erectieprothese (penisprothese, penispompje) is een implantaat dat in de penis wordt gebracht. Dit kan alleen als je ook een phalloplastiek-operatie hebt gehad.

Goed om te weten: voor de beoordeling van je aanvraag volgens wij de richtlijnen van het Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU). De kosten van een uitwendige penisprothese, hesje of binder krijgt u niet vergoed.

 • Invriezen van eicellen

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Tot max. 65% of 75% van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (gecontracteerd tarief).
** Tot max. 100% van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Is dat er niet? Dan van het marktconforme tarief.

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat vergoeden we niet?

 • Reiskosten van en naar de transgenderbehandelingen en -operaties krijg je niet vergoed.
 • Bij een erectieprothese krijg je de kosten van een uitwendige penisprothese, hesje of binder niet vergoed.

Heb je een verwijzing nodig?

Je hebt een verwijzing nodig.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Je hebt vooraf toestemming nodig als je naar een zorgverlener gaat waar we geen contract mee hebben. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020 of 2019.