‘Geboren als vrouw, maar heb je niet het gevoel een vrouw te zijn?’ Wat kun je doen als je met deze gevoelens worstelt? Welke behandelingen zijn er? Wij geven je graag een overzicht.
Heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Dan heb je recht op een vergoeding van operaties, behandelingen en hulpmiddelen.
Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie lees je in de Veelgestelde vragen.
Je huisarts of medisch specialist kunnen je verwijzen naar een genderteam (bijvoorbeeld het VUMC). Dit team bepaalt aan de hand van onderzoeken en gesprekken hoe ernstig je genderprobleem is. En of je een medische indicatie hebt om een behandeling te krijgen. Voor kinderen zijn de behandelingen anders dan voor volwassenen.
* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief
De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.
De zorg van het genderteam (diagnostiek, onderzoek en (psychologische) begeleiding) krijg je vergoed vanuit de basisverzekering volgens de voorwaarden van medische specialistische zorg.
Goed om te weten: voor de beoordeling van je aanvraag volgens wij de richtlijnen van het Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU). De kosten van een uitwendige penisprothese, hesje of binder krijg je niet vergoed.
Bekijk ook de vergoeding in 2022.
Nee, je hebt geen eigen bijdrage.
Je hebt een verwijzing nodig van een medisch specialist uit het genderteam.
Je hebt vooraf toestemming nodig als je naar een zorgverlener gaat waar we geen contract mee hebben. Dit geldt voor zowel zorgaanbieders in Nederland als in het buitenland.