Naar inhoud

Palliatieve zorg in hospice of bijna-thuis-huis

Heeft je arts gezegd dat je levensverwachting gemiddeld 3 maanden of korter is? Dan kun je met een FBTO Zorgverzekering een vergoeding krijgen voor palliatief terminale zorg. Dit is zorg als iemand niet meer beter wordt. Met de aanvullende module Zorg & Herstel kun je een vergoeding voor de eigen bijdrage krijgen.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2024
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Zorg & Herstel
Eigen risico
Nee
Eigen bijdrage
Ja
Toestemming nodig
Alleen als je naar een niet-gecontracteerde wijkverpleegkundige gaat

Minder vergoed bij zorgverlener zonder contract

Met een niet-gecontracteerde zorgverlener hebben we geen afspraken. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

De vergoeding is voor mensen die:

  • ongeneeslijk ziek zijn
  • zorg nodig hebben in de laatste fase van hun ziekte

De basisverzekering vergoedt:

  • verpleging en verzorging als terminale zorg
  • begeleiding in de laatste stadium van uw ziekte
  • zorg bij je thuis met verpleging en verzorging door de wijkverpleging
  • zorg in een eerstelijnsverblijf. Een eerstelijns verblijf (ELV) kun je krijgen in allerlei zorginstellingen waarmee we een contract hebben. Zoals verpleeghuizen en zorgcentra. Heb je een ELV-indicatie? Dan kun je ook bij ELV-gecontracteerde zorghotels terecht. In deze situaties geldt geen eigen risico.

De module Zorg & Herstel vergoedt je eigen bijdrage voor palliatieve zorg in een hospice of een bijna-thuis-huis
Een hospice of een bijna-thuis-huis brengt een eigen bijdrage in rekening voor dagelijkse kosten zoals eten, drinken en de wasserette. De eigen bijdrage voor een hospice of een bijna-thuis-huis dat deel uitmaakt van een gezondheidsinstelling zoals een verpleeghuis, bejaardenhuis of verzorgingshuis vergoeden wij niet.

De maximale vergoeding van de module Zorg & Herstel is € 1500,- per kalenderjaar, per verzekerde. Goed om te weten, je krijgt misschien minder vergoed als je dit jaar al eerder zorg uit de module hebt gebruikt. In Zorggebruik zie je precies hoeveel je nog vergoed krijgt. 

Bekijk ook de vergoeding in 2023.

Je betaalt geen eigen risico. 

Een hospice of een bijna-thuis-huis brengt een eigen bijdrage in rekening. Vanuit de aanvullende module Zorg & Herstel vergoeden we de eigen bijdrage voor palliatieve zorg in een hospice of een bijna-thuis-huis.

Word je thuis verzorgd?
Dank kun je naar een BIG-geregistreerde HBO-verpleegkundige (niveau 5). Je vindt gecontracteerde verpleegkundige in onze FBTO Zorgzoeker.

Ga je naar een eerstelijnsverblijf?
Zoals een verpleeghuis, zorginstelling of hospice? Kijk dan in de FBTO Zorgzoeker naar palliatieve zorg bij jou in de buurt.

Nee, je mag rechtstreeks contact opnemen met een zorgverlener.

Je hebt een verklaring nodig. Vraag de verklaring aan bij je behandeld arts. In de verklaring staat dat je levensverwachting minder dan 3 maanden is. Met de verklaring kun je naar de wijkverpleegkundige. De wijkverpleegkundige stelt met jou een zorgplan op.

Kies je voor een niet-gecontracteerde wijkverpleegkundige?
Dan heb je vooraf toestemming van ons nodig.

De module Zorg & Herstel kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20232022, of 2021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!