Naar inhoud

Fysiotherapie na COVID-19 (corona)

Met FBTO Zorgverzekering krijg je onder voorwaarden paramedische herstelzorg zoals fysiotherapie, diëtist of logopedie na covid-19 (corona).

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2023
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Ja
Verwijzing nodig
Ja

Wat is paramedische herstel­zorg na COVID-19?

Heb je ernstige COVID-19 (corona) gehad? En heb je na je ziekte last van ernstige klachten en beperkingen? Zoals kortademigheid, conditieverlies en verzwakte spieren? Paramedische herstelzorg kan bijdragen aan je herstel.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Veelgestelde vragen

Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor paramedische herstelzorg na COVID-19 (corona). Je krijgt een vergoeding voor maximaal 6 maanden. Dit krijg je vergoed:

  • Maximaal 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
  • Maximaal 10 uur ergotherapie
  • Maximaal 7 uur begeleiding door een diëtist
  • Onbeperkte behandelingen door een logopedist
  • Een huisarts kan de vergoeding 1 keer verlengen met 6 maanden als hij dit nodig vindt.

Deze vergoeding is tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering tot 1 augustus 2023.

De vergoeding is voor mensen die:

  • (Mogelijk) ernstige COVID-19 (corona) hebben gehad en die in de herstelfase last hebben van ernstige klachten en beperkingen.

Voorwaarden voor deze tijdelijke vergoeding

  • Je moet deelnemen aan het onderzoek naar de effectiviteit van Paramedische herstelzorg voor COVID-19. Deelnemen aan het onderzoek is heel belangrijk. Op basis van de resultaten van het onderzoek besluit de minister of deze zorg een vast onderdeel van de zorg uit de basisverzekering kan worden. Wil je niet deelnemen aan het onderzoek? Dan heb je geen recht op deze zorg vanuit de basisverzekering. Je hebt dan alleen recht op fysiotherapie uit je aanvullende verzekering. Of als je deze niet hebt, dan moet je deze zorg zelf betalen.
  • Voor paramedische herstelzorg die begint op of na 1 november 2020 geldt een tijdsperiode van maximaal 6 maanden tussen het einde van het acute infectiestadium van de COVID-19 en het moment van verwijzing. Na verwijzing moet de eerste behandelsessie binnen 1 maand plaatsvinden.
  • Voor paramedische herstelzorg die is gestart vóór 1 november 2020 geldt geen nadere voorwaarde voor de tijdsperiode die ligt tussen het einde van het acute infectiestadium van de COVID-19 en het moment van verwijzing.
  • De vergoeding geldt maximaal 6 maanden vanaf de eerste behandeling.

De vergoeding is per 6 maanden. In Zorggebruik van FBTO zie je bij 'Zorgkosten' hoeveel behandelingen je al verbruikt hebt.

Heb je na 6 maanden meer herstelzorg nodig? Dan kan je medisch specialist (of in bijzondere gevallen je huisarts) 1 keer verlenging aanvragen. Deze 2e behandelperiode mag dan op zijn laatst 4 maanden na de laatste behandeling van de 1e behandelperiode starten.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

 Ja, je betaalt eigen risico. Het eigen risico is vanaf je 18e verjaardag.

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

 Je huisarts of specialist verwijst je door naar een of meerdere zorgverleners. Gecontracteerde zorgverleners vind je in de Zorgzoeker. Ga je naar een fysiotherapeut? Bij fysiotherapeuten staat ook of de fysiotherapeut de nascholing van COVID-19 heeft gevolgd. Dit is geen verplichting.

De zorgverlener waar je naartoe gaat, moet in elk geval een contract met ons hebben. Je vindt de gecontracteerde zorgverleners in onze FBTO Zorgzoeker.

Ja, je hebt een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Je hoeft de verwijzing niet naar ons te sturen. Je kunt de verwijzing aan de medisch specialist geven waar je een behandeling krijgt. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut.

Nee, je hoeft vooraf geen toestemming aan te vragen.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20222021, of 2020.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!