Naar inhoud

Bijzondere optische hulp­middelen

Heb je bijzondere optische hulpmiddelen nodig? Een ptosisbril, kappenbril of loeplamp? Met de FBTO Zorgverzekering krijg je een vergoeding.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.
2023
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Ja
Eigen bijdrage
Nee
Verwijzing nodig
Ja
Toestemming nodig
Ja

Wat is zijn bijzondere optische hulp­middelen?

Als je slecht ziet en een bril of contactlenzen je niet meer helpen, dan kun je gebruik maken van bijzondere optische hulpmiddelen. Hierbij kun je denken aan een ptosisbril, kappenbril of loeplamp.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Veelgestelde vragen

Als je slechtziend bent, krijg je vanuit de basisverzekering een vergoeding voor:

  • een elektronische handloep in bruikleen
  • loep- en telescoopbrillen in bruikleen
  • verrekijker in bruikleen
  • een ptosisbril en een kappenbril in eigendom

Moet je hulpmiddel vervangen of gerepareerd worden?
Neem dan contact op met de leverancier of verkoper van je hulpmiddel. De gebruikerstermijn is minimaal 5 jaar. Moet je hulpmiddel binnen 5 jaar vervangen worden? Dan vraagt je leverancier of verkoper toestemming voor je aan. Bij een niet-gecontracteerde leverancier vraag je eerst zelf toestemming bij ons aan. Met de aanvraag stuur je de medische reden en een offerte mee.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

  • Eenvoudige hand-, stand- en schuifloepen (minder dan 10 dioptrie)
  • Technische hulpmiddelen die een vergroot voorwerp projecteren, zoals de epidiascoop
  • Extra’s voor een kappenbril, zoals glazen op sterkte, duurdere kappen of een duurder montuur
  • Eenvoudig lees- en schrijfmateriaal

Ja, je hebt een eigen risico voor een ptosisbril en een kappenbril. Deze hulpmiddelen krijg je in eigendom. Je betaalt geen eigen risico voor hulpmiddelen die je in bruikleen krijgt.

Je hebt geen eigen bijdrage

Je bestelt je hulpmiddelen makkelijk en veilig online bij een medische speciaalzaak. Naar welke leverancier je kunt, hangt af van de basisverzekering die je hebt.

FBTO Basis
Je bestelt je hulpmiddelen bij Optelec. Ga je naar een andere leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 65% van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Plus
Je kunt je hulpmiddelen bestellen bij verschillende leveranciers. We hebben met veel leveranciers afspraken gemaakt. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker. Goed om te weten: hebben we geen contract met je leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 75% van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Vrij

Je kiest zelf waar je je hulpmiddelen wilt bestellen. Maar met veel leveranciers maken wij afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en de prijs van de zorg. Ga je naar een van deze leveranciers? Dan weet je zeker dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker.

Goed om te weten: ga je naar een leverancier waar we geen contract mee hebben? Deze leverancier moet aangesloten zijn bij de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven als Low Vision bedrijf.

Je hebt een aanvraag met een medische reden  nodig. In deze aanvraag staat de reden waarom je het hulpmiddel nodig hebt. Vraag dit aan je oogarts of een regionaal centrum voor blinden en slechtzienden. Heb je een elektronische handloep nodig? Vraag dan de aanvraag met reden aan bij je behandeld arts. Met deze aanvraag kun je direct contact opnemen met je leverancier of verkoper.

 

Soms heb je toestemming nodig. Je hebt vooraf toestemming nodig als je:

  • kiest voor een niet-gecontracteerde leverancier
  • een bijzonder optisch hulpmiddel voor dichtbij krijgt en je ooit eerder een beeldschermloep hebt gekregen

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20222021, of 2020.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!