Naar inhoud

Tinnitusmaskeerder

Heb je een FBTO Zorgverzekering  (basisverzekering) en heb je last van tinnitus of oorsuizen? Dan kun je een vergoeding krijgen voor een tinnitusmaskeerder tegen oorsuizen.

Wat is een tinnitusmaskeerder?

Een tinnitusmaskeerder is een apparaatje wat je in je oor doet. Het geeft bij oorsuizen een tegengeluid. Door dit tegengeluid valt het oorsuizen minder op.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Mensen met oorsuizen of tinnitus krijgen een vergoeding. Je krijgt dan een vergoeding voor een tinnitusmaskeerder in bruikleen.

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van je leeftijd

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijgt je 100% van de kosten vergoed. Ben je 18 jaar of ouder? Dan krijg je 75% vergoed. De overige 25% betaal je dan zelf.

Ga voor reparatie of een nieuw hoortoestel naar de audicien die het hoortoestel geleverd heeft

Je gebruikt de tinnitusmaskeerder minimaal 5 jaar. Heb je een nieuwe nodig? Ga dan voor een nieuwe tinnitusmaskeerder naar de leverancier. Heb je eerder een nieuwe tinnitusmaskeerder nodig? Dan vraagt de leverancier eerst toestemming aan bij ons.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Tot max. 65% of 75% van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (gecontracteerd tarief).
** Tot max. 100% van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Is dat er niet? Dan van het marktconforme tarief.

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Heb je een verwijzing nodig?

Ja, je hebt een aanvraag met motivatie nodig. In deze aanvraag staat waarom je een tinnitusmaskeerder nodig hebt. Je kunt de aanvraag met motivatie vragen aan je kno-arts of audiologisch centrum.
Naast deze aanvraag heb je een audiogram nodig. Dat is een grafiek of diagram die gemaakt wordt met een audiometer. De grafiek laat zien welke tonen je nog kunt horen. Als je een audiogram en de aanvraag hebt, kun je contact opnemen met een leverancier of zorgverlener. De leverancier beoordeelt dan je aanvraag.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Bespreek met je leverancier wie de toestemming aanvraagt. Meestal vraagt je leverancier de toestemming voor u aan. Vraagt je leverancier geen toestemming voor je aan? Neem dan contact op met het FBTO Zorgteam. Zij helpen je graag.

Waar kun je naar toe?

Je kunt naar een leverancier van hoortoestellen(gehoorapparaten). Alle leveranciers en zorgverleners met een contract vind je in de FBTO Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Kies je voor een niet-gecontracteerde leverancier, dan betaal je wel eigen risico. Goed om te weten: het hulpmiddel wordt dan je eigendom.

Heb je een eigen bijdrage?

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je een eigen bijdrage van 25%.

Wat krijg je vergoed in 2021?

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020 of 2019.