Naar inhoud

Tinnitus­maskeerder

Heb je last van tinnitus of oorsuizen? Met de FBTO Zorgverzekering kun je een vergoeding krijgen voor een tinnitus­maskeerder. Dit apparaatje geeft een tegengeluid, waardoor het oorsuizen minder opvalt.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2024
Basisverzekering
100% tot 18 jaar, 75% vanaf 18 jaar
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Alleen als je naar een zorgverlener zonder contract gaat
Eigen bijdrage
25% vanaf 18 jaar
Verwijzing nodig
Ja
Toestemming nodig
Alleen als je naar een leverancier zonder contract gaat

Minder vergoed bij zorgverlener zonder contract

Met een niet-gecontracteerde zorgverlener hebben we geen afspraken. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

Mensen met oorsuizen of tinnitus krijgen een vergoeding. Je krijgt dan een vergoeding voor een tinnitusmaskeerder in bruikleen.

Je vergoeding hangt af van je leeftijd
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijgt je 100% van de kosten vergoed. Ben je 18 jaar of ouder? Dan krijg je 75% vergoed. De overige 25% betaal je dan zelf. 

Bekijk ook de vergoeding in 2023.

Je gebruikt de tinnitusmaskeerder minimaal 5 jaar. Heb je een nieuwe nodig? Ga dan voor een nieuwe tinnitusmaskeerder naar de leverancier. Heb je eerder een nieuwe tinnitusmaskeerder nodig? Dan vraagt de leverancier eerst toestemming aan bij ons.

Kies je voor een niet-gecontracteerde leverancier, dan betaal je wel eigen risico. Goed om te weten, het hulpmiddel wordt dan je eigendom.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je een eigen bijdrage van 25%.

Je kunt naar een leverancier van hoortoestellen (gehoorapparaten). Alle leveranciers en zorgverleners met een contract vind je in de FBTO Zorgzoeker.

Je hebt een audiogram en een aanvraag nodig waarin staat waarom je een  tinnitus­maskeerder nodig hebt. Vraag hierom bij je kno-arts of audiologisch centrum.

Een audiogram laat zien wat je wel en niet hoort. Met de aanvraag en het audiogram kun je direct contact opnemen met een gecontracteerde leverancier. Deze beoordeelt je aanvraag.

Ga je naar een leverancier met een contract?
Dan heb je geen toestemming nodig. De gecontracteerde leverancier weet of je een vergoeding kunt krijgen.

Ga je naar een leverancier zonder contract?
Dan heb je wel toestemming nodig. Overleg met je leverancier wie de toestemming aanvraagt. Moet je het zelf doen? Gebruik dan het online aanvraagformulier.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20232022, of 2021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!