Naar inhoud

IVF en ICSI

Heb je een FBTO Zorgverzekering ? Dan kun je een vergoeding voor IVF of ICSI krijgen. Bij IVF worden de spermacellen en de eicel samengebracht in een reageerbuis. Bij ICSI kiest het laboratorium 1 sterke spermacel uit en injecteert deze in de eicel.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2024
Basisverzekering
3 pogingen per doorgaande zwangerschap
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Ja
Eigen bijdrage
Soms voor geneesmiddelen
Verwijzing nodig
Ja, van je behandeld arts in het ziekenhuis
Toestemming nodig
Alleen als je voor een behandeling naar het buitenland gaat

100% vergoed bij zorgverlener met contract

Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

Je krijgt 3 pogingen per doorgaande zwangerschap vergoed bij een gecontracteerde zorgverlener. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijg je meestal minder vergoed.

De vergoeding is voor: vrouwen die 42 jaar of jonger zijn.

Je krijgt een vergoeding voor:

 • IVF-geneesmiddelen (hormonen) voor het rijpen van de eicellen
 • weghalen van eicellen (punctie)
 • bevruchten van eicellen in laboratorium
 • opkweken van embryo's
 • terugplaatsen van embryo's

Een poging telt mee vanaf een geslaagde punctie. Bij een punctie probeert de arts rijpe eicellen uit je lichaam te halen. Vanaf dat de punctie is uitgevoerd, tellen we de behandeling mee als poging. Ook als het niet is gelukt daadwerkelijk eicellen te verkrijgen.

Na een doorgaande zwangerschap is een poging voorbij. Met een doorgaande zwangerschap bedoelen we dat je minimaal een aantal weken zwanger bent, namelijk:

 • 10 weken vanaf de punctie
 • 9 weken en 3 dagen na het terugplaatsen van een ingevroren embryo
 • 12 weken wanneer je spontaan zwanger werd

Een poging is mislukt als je niet doorgaand zwanger wordt. Soms mislukt de poging al aan het begin. Bijvoorbeeld als de bevruchting in de reageerbuis niet lukt. Of het gebeurt later, bijvoorbeeld als het embryo zich niet nestelt in de baarmoeder. Heb je geen embryo’s laten invriezen? Dan vergoeden wij nog maximaal 2 pogingen. Heb je wel embryo’s laten invriezen? Dan telt het bevruchten en terugplaatsen nog bij die poging. Een nieuwe poging start namelijk vanaf de punctie.

Een arts plaatst 1 of 2 embryo’s per poging. Meestal plaatst de arts 1 embryo terug in je baarmoeder. Soms mag je 2 embryo’s laten plaatsen, namelijk als:

 • je jonger bent dan 38 jaar en het is de 3e poging
 • je 38 jaar of ouder bent

Andere embryo’s kan de arts invriezen. Heb je meerdere embryo’s van goede kwaliteit? Dan kan de arts ze invriezen. Een bevroren embryo heet een cryo.

Je kunt alle cryo’s gebruiken. Je kunt alle cryo’s laten terugplaatsen in je baarmoeder, totdat de cryo’s op zijn. Het terugplaatsen telt niet als een nieuwe poging.

Een behandeling die gestart is voor het 43e jaar, mag worden afgemaakt. De cryo's mogen dan ook na het 42e jaar worden teruggeplaatst. Het terugplaatsen van een cryo na een niet-doorgaande zwangerschap is dezelfde poging. We vergoeden het terugplaatsen van een cryo in dat geval ook nog. Het terugplaatsen van een cryo na een doorgaande zwangerschap is niet dezelfde poging. We vergoeden het terugplaatsen van een cryo in dat geval niet meer.

Bij een volgende zwangerschap krijg je 3 nieuwe pogingen. Ben je doorgaand zwanger geweest? Dan krijg je opnieuw 3 pogingen vergoed uit de basisverzekering. Ook als je een miskraam kreeg na een doorgaande zwangerschap.

Je krijgt géén vergoeding voor:

 • geneesmiddelen voor de 4e en volgende poging per zwangerschap
 • behandelingen in een ziekenhuis zonder vergunning voor IVF en ICSI

Bekijk ook de vergoeding in 2023.

Ja, je betaalt een eigen risico.

Voor geneesmiddelen betaal je soms een eigen bijdrage.

Een IVF-behandeling bestaat uit 2 delen. Het eerste deel van de behandeling is de bevruchting van de eicel. Het tweede deel is het terugplaatsen van de bevruchte eicel.

Je kunt alleen naar een instelling met een vergunning voor IVF en ICSI. De meeste instellingen mogen alleen het eerste deel van de behandeling uitvoeren. Het tweede deel van de behandeling vindt dan plaats in een andere instelling. Je IVF-geneesmiddelen haal je bij de apotheek van het ziekenhuis.

Je vindt de gecontracteerde zorgverleners in onze FBTO Zorgzoeker. Voor een IVF-behandeling in het buitenland kun je terecht bij deze ziekenhuizen.

Ja, je hebt een indicatie van je behandelend arts in het ziekenhuis nodig. Je huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Je hebt toestemming nodig als je voor de behandeling naar het buitenland wilt. Je kunt dit online aanvragen.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20232022, of 2021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!