Naar inhoud

Personen­alarmering

Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan kun je een vergoeding krijgen voor personen­alarmering. Met personenalarmering kun je in een noodgeval verbinding maken met directe hulp.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2024
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Zorg & Herstel
Eigen risico
Als je naar een leverancier zonder contract gaat
Verwijzing nodig
Als je naar een leverancier zonder contract gaat
Toestemming nodig
Als je naar een leverancier zonder contract gaat

100% vergoed bij zorgverlener met contract

Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

De basisverzekering vergoedt personenalarmering voor mensen die

 • terminaal zijn
 • Parkinson, MS of ALS hebben
 • gezondheidsproblemen hebben waardoor ze risico lopen om in een noodsituatie terecht te komen.

Je krijgt een vergoeding voor:

 • Een draagbaar en zelfstandig te bedienen alarm, in bruikleen
 • Installatie en instructie bij je thuis
 • Onderhoud, reparatie of vervanging van een kapot alarm

Ook krijg je 1 keer een vergoeding voor de installatie en de instructie van de personenalarmering bij je thuis. Je krijgt de vergoeding maar 1 keer, dus niet per kalenderjaar. Ga je verhuizen? Dan krijg je wel opnieuw een vergoeding.

Je krijgt geen vergoeding voor:

 • abonnement op de alarmcentrale (je krijgt wel een vergoeding uit de module Zorg & Herstel)
 • telefoonkosten voor bellen naar de alarmcentrale
 • epi-alarm
 • een alarmbelmat
 • alarmeringsapparatuur voor sociale veiligheid

Wat vergoedt de aanvullende module Zorg & Herstel?

Met de aanvullende module Zorg & Herstel krijg je voor abonnementskosten voor personenalarmering samen met andere vergoedingen tot maximaal € 1500,- vergoed. Wij vergoeden de abonnementskosten voor personenalarmering bij onze leveranciers met een contract.

Goed om te weten, je krijgt misschien minder vergoed als je dit jaar al eerder zorg uit de module hebt gebruikt. In Zorggebruik zie je precies hoeveel je nog vergoed krijgt.

Korting op de mantelzorg-app Hello 24/7
Met de app van onze partner Hello 24/7 regel je zorgtaken met familie, vrienden en buren. Je krijgt 15% korting op een abonnement met je FBTO Zorgverzekering.

Bekijk ook de vergoeding in 2023.

Neem dan contact op met de leverancier van je alarm. Hebben we geen contract meer met deze leverancier? Ga dan naar een leverancier waar we wel afspraken mee hebben gemaakt. Deze vind je met de FBTO Zorgzoeker

Je betaalt eigen risico als je naar een leverancier gaat waarmee we geen contract hebben.

Je betaalt geen eigen risico als je naar leverancier gaat waarmee we wel een contract hebben. Er is ook geen eigen risico voor vergoedingen uit de aanvullende module.

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

Voor personenalarmering kun je naar een leverancier waarmee wij een contract hebben. De gecontracteerde leverancier beoordeelt of iemand hiervoor in aanmerking komt. Je vindt een gecontracteerde leverancier in de FBTO Zorgzoeker

Ga je naar een leverancier waarmee we een contract hebben? Dan bepaalt de leverancier of je recht hebt op een vergoeding. Dat doet de leverancier door je vragen te stellen via een online formulier. Zo brengt de leverancier je persoonlijke medische situatie in kaart. Afhankelijk van je situatie krijg je een vergoeding.

Ga je naar een leverancier waarmee we geen contract hebben? Dan heb je een verwijzing van een arts of BIG-geregistreerd verpleegkundige nodig.

Je hebt vooraf toestemming nodig als je kiest voor een leverancier waarmee we geen contract hebben. Overleg met je leverancier wie de toestemming aanvraagt. Moet je het zelf doen? Gebruik dan het online aanvraagformulier.

De module Zorg & Herstel kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20232022, of 2021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!