Naar inhoud

Signaalhond

Ben je slechthorend en heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan kun je een vergoeding krijgen voor een signaalhond, een blindengeleidehond of een ADL-hond.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2024
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Voor de verzorging van de hond. Bij een leverancier zonder contract betaal je ook eigen risico voor de aanschaf van de hond
Verwijzing nodig
Ja, van je medisch specialist
Toestemming nodig
Ja

100% vergoed bij zorgverlener met contract

Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

De vergoeding is voor mensen die:

  • volledig doof zijn
  • ernstige en blijvende lichamelijke beperkingen hebben
  • voor het dagelijks leven op een hond aangewezen zijn 

Je krijgt een vergoeding voor:

  • een signaalhond voor ten minste 6 jaar
  • de verzorgingskosten van de signaalhond. Je krijgt hiervoor € 326,- per kwartaal. Goed om te weten, als je de hond halverwege het volgende kwartaal krijgt, dan krijg je de vergoeding voor de verzorging vanaf het volgende kwartaal.

Goed om te weten, ga je naar een gecontracteerde leverancier? Dan leen je de hond. Bij een niet-gecontracteerde leverancier koop je de hond.

Bekijk ook de vergoeding in 2023.

Je betaalt eigen risico voor de verzorgingskosten van de hond. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan betaal je ook eigen risico voor de aanschaf van de hond.

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

Je kunt naar een leverancier van signaalhonden. Alle leveranciers waarmee we een contract hebben staan in de FBTO Zorgzoeker.

Kies je voor een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet deze geaccrediteerd lid zijn van Assistance Dogs Europe (ADEU).

Je hebt een aanvraag nodig waarin staat waarom je een signaalhond nodig hebt. En waarom een eenvoudiger hulpmiddel, zoals wek- en waarschuwingsmateriaal niet genoeg is. Vraag hierom bij je behandelend KNO-arts of audiologisch centrum in overleg met een ergotherapeut.

Ja, je hebt toestemming nodig. Vraag toestemming met het aanvraagformulier hulpmiddelen. Stuur het formulier op samen met de offerte, aanvraag en motivatie.

Toestemming bij andere signaalhonden binnen 6 jaar
Heb je een andere signaalhond nodig? Neem dan contact op met de hondenschool. De hondenschool vraagt toestemming voor je aan.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20232022, of 2021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!