Naar inhoud

Transgender man naar vrouw

Geboren als man, maar heb je niet het gevoel een man te zijn? Wat kun je doen als je met deze gevoelens worstelt? Welke behandelingen zijn er? Wij geven je graag een overzicht.

Met een FBTO Zorgverzekering kun je een vergoeding krijgen voor operaties, behandelingen en hulpmiddelen.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2024
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Ja
Verwijzing nodig
Ja
Toestemming nodig
Ja

100% vergoed bij zorgverlener met contract

Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

In je transitie doorloop je verschillende fasen. Je kunt behandelingen vergoed krijgen uit de basisverzekering.

Diagnose - Voel je je niet thuis in je eigen lichaam? Je huisarts of medisch specialist kan je voor onderzoek naar een genderteam verwijzen.

Een genderteam bestaat uit zorgverleners die gespecialiseerd zijn in genderincongruentie. Ze werken samen in jouw behandeltraject. Ze gebruiken vaste behandelprotocollen voor genderincongruentie. Dit betekent dat je behandeling vaste stappen volgt. Tijdens je traject houdt 1 vakdeskundige overzicht op je behandeling. Dit is de regiebehandelaar. Je krijgt een vergoeding voor:

Hormoonbehandeling - Na je gesprekken is duidelijk of het genderteam je in behandeling kan nemen. Als dat zo is, begin je vaak met het slikken van hormonen. Je krijgt een vergoeding voor:

  • (Hormonale) medicijnen. Je krijgt dit vergoed als geneesmiddel. Goed om te weten, je krijgt meestal alleen het goedkoopste medicijn vergoed. Zo houden wij de premie laag.

Operaties, behandelingen en hulpmiddelen - Je bent gaan leven volgens de genderrol die bij je past. Dit is de sociale transitie. Gaat dit goed? En zegt je psycholoog dat je klaar bent voor operaties? Dan kun je de volgende stap in je verandertraject nemen. De volgende operaties worden vergoed als plastische chirurgie

  • Vaginaplastiek: het verwijderen penis en scrotum en de constructie van een neovagina. Ook de epilatie van de schaamstreek hoort hierbij.
  • Orchidectomie: het verwijderen van alleen de testis.
  • Gezichtoperaties: aan je kaak, kin, voorhoofd en neus
  • Adamsappelreductie: met deze ingreep wordt je adamsappel verkleind als deze meer de 5 mm uitsteekt
  • Stemverhogende operatie
  • Borstvergroting: je krijgt een vergoeding als je na een hormoonbehandeling van minimaal 2 jaar geen of nauwelijks borstvorming hebt. Dat betekent dat je geen aantoonbare inframammaiere plooi hebt en je klierweefsel kleiner is dan 1 cm. Krijg je geen vergoeding? Dan kun je bij Dienst uitvoering Subsidies aan Instellingen een subsidie van € 3.830,- aanvragen voor het plaatsen van borstprotheses.

In de Vereenvoudigde Vereniging Artsen Volksgezondheid Werkwijzer (pdf) staat meer informatie over de voorwaarden van plastische chirurgie.

Overige behandelingen en hulpmiddelen

  • Invriezen van sperma: als je een operatie krijgt waardoor je onvruchtbaar kunt raken
  • Logopedie
  • Pruik: je kunt een vergoeding krijgen als je (gedeeltelijk) kaal bent.
  • Epilatie van je gezicht: je krijgt maximaal € 1.750,- vergoed als je toestemming van ons hebt gekregen. Voor een vergoeding moet je in behandeling zijn bij een erkend genderteam. Zij doen de aanvraag voor epilatiebehandelingen. Je mag zelf de ontharingsmethode kiezen. Deze moet wel bewezen effectief zijn en worden uitgevoerd door een huidtherapeut die staat ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

    Doe je een 3e aanvraag voor epilatie van je gezicht? Dan hebben we 2 dingen nodig:
  • Een verklaring van je huidtherapeut: hierin staat wat de medische noodzaak van de behandeling is, waarom eerdere behandelingen onvoldoende resultaat hebben gehad en waarom de nieuwe behandeling wel resultaat gaat opleveren.
  • Foto’s voor de beoordeling: alleen bij opvallende donkere baard- en snorgroei kun je een vergoeding krijgen. Bijvoorbeeld als je na een halve dag weer moet scheren.

Goed om te weten, je krijgt geen vergoeding voor reiskosten van en naar de transgenderbehandelingen en -operaties.

Bekijk ook de vergoeding in 2023.

Ja, je hebt een eigen risico

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

Ga eerst naar je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een genderteam voor onderzoek.

In FBTO Zorgzoeker vind je de ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in transgenderbehandelingen.

Je huisarts of medisch specialist kan je naar een genderteam verwijzen. Voor vervolgbehandelingen heb je een verwijzing nodig van een medisch specialist uit het genderteam.

Ja, je hebt toestemming nodig. Vraag je zorgverlener om dit aan te vragen.

Ik ga naar een zorgverlener met een contract

Voor de volgende behandelingen heb je altijd toestemming nodig van onze medisch adviseur. 

  • Gezichtoperaties: je zorgverlener moet met foto’s onderbouwen dat je last hebt van een passabiliteitsprobleem. Dit betekent dat voorbijgangers je niet herkennen als je gender. Je zorgverlener geeft aan welke kenmerken het meest bijdragen aan het probleem en met welke ingrepen dit kan worden verbeterd.
  • Adamsappelreductie: we hebben foto’s nodig waarop duidelijk zichtbaar is dat je adamsappel meer dan 5 mm uitsteekt
  • Borstvergroting
  • Epilatie van het gezicht
  • Stemverhogende operatie
  • Pruik: je kunt een vergoeding krijgen als je kaal bent. Bij gedeeltelijke kaalheid (bijvoorbeeld inhammen of kaalheid op de kruin) beoordeelt onze medisch adviseur aan de hand van foto’s of je een vergoeding krijgt.

Ik ga naar een zorgverlener zonder contract

Voor de volgende behandelingen heb alleen je toestemming nodig als je naar een zorgverlener zonder contract gaat.

  • Vaginaplastiek
  • Orchidectomie

Ik ga naar een zorgverlener in het buitenland

Je hebt toestemming nodig als je naar een zorgverlener zonder contract of in het buitenland gaat.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20232022, of 2021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!