Naar inhoud

Huisarts

Heb je vragen over gezondheid of ziekte? De huisarts is je eerste aanspreekpunt. De huisarts kijkt wat er met je aan de hand is. En helpt je meteen. Of verwijst je door naar de juiste zorgverlener. Met de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) krijg je huisartsenzorg vergoed.

Wat is huisartsenzorg?

Huisartsenzorg is alle zorg die je huisarts zelf aan je geeft. Maar de zorg kan ook worden gedaan door een hulpverlener die onder de medische verantwoordelijkheid van een huisarts werkt. Zoals een assistente of een praktijkondersteuner.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2021?

Vanuit de basisverzekering krijg je huisartsenzorg vergoed:

 • zorg van de huisarts
 • zorg van de praktijkondersteuner van de huisarts

De huisarts vraagt inschrijfgeld

Een huisarts mag ieder kwartaal geld aan ons vragen. Dit mag hij doen voor alle patiënten die bij hem staan ingeschreven. Dat noemen we inschrijfgeld. Het zijn eigenlijk een soort 'abonnementskosten' bij je huisarts. Het maakt niet uit of je wel of niet bij de huisarts bent geweest. Je hebt ook geen eigen risico. Je ziet de kosten wel terug in je declaratieoverzicht bij zorggebruik in MijnFBTO.

Wat vergoeden we niet?

 • keuringen voor een rijbewijs, duikbewijs of vaarbewijs
 • diensten geleverd door de SOS-arts
 • diensten geleverd door een evenementenarts of Medical Assistance International
 • reizigersadvisering
 • de griepprik (je krijgt wel vergoeding als de prik voor jou medisch noodzakelijk is)
 • gezondheidsverklaring voor je werk

Waar kan ik naar toe?

Je kunt terecht bij een huisarts of huisartsenpraktijk. Je vindt de zorgverleners met een contract in de FBTO Zorgzoeker. Ben je verhuisd en heb je nog geen nieuwe arts? Het FBTO Zorgteam helpt je graag om de juiste arts bij jou in de buurt te vinden. In de avond, nacht of het weekend kun je naar een huisartsenpost of naar een huisarts die dienst heeft.

Je kan ook naar een andere huisarts

Je bent bijvoorbeeld in Nederland op vakantie of ergens op bezoek. En je wordt ziek. Dan kun je naar een huisarts in de buurt. Krijg je hiervan een nota? Dan betalen wij deze helemaal.

De huisarts verwijst je door

Soms verwijst je huisarts je door naar een medisch specialist of andere zorgverlener. Je mag altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Je krijgt advies van je huisarts. Maar je huisarts weet niet hoe je verzekerd bent. Check daarom:

 • Wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering of een aanvullende module? Kijk hiervoor op de pagina over vergoedingen. Zo weet je of je zelf moet (bij)betalen.
 • Heeft de zorgverlener waarnaar de huisarts je verwijst een contract met ons? . Heeft de zorgverlener geen contract met ons, dan kan het zijn dat je moet bijbetalen. Kijk in de FBTO Zorgzoeker voor alle zorgverleners waar wij afspraken mee hebben. Wij maken per behandeling afspraken met zorgverleners.

Heb ik eigen risico?

Voor een bezoek aan de huisarts heb je geen eigen risico. Je krijgt dus alles vergoed.

Je betaalt wel eigen risico als je huisarts:

 • medicijnen voorschrijft
 • een onderzoek laat doen in een laboratorium (bijvoorbeeld bloedonderzoek)
 • een röntgenonderzoek laat doen
 • je doorverwijst naar een specialist

Wat zijn de voorwaarden voor 2021?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2020 of 2019.