Naar inhoud

Fysiotherapie na COVID-19 (corona)

Met FBTO Zorgverzekering krijg je onder voorwaarden paramedische herstelzorg zoals fysiotherapie, diëtist of logopedie na covid-19 (corona).

Wat is paramedische herstelzorg na COVID-19 (corona)?

Heb je ernstige COVID-19 (corona) gehad? En heb je na je ziekte last van ernstige klachten en beperkingen? Zoals kortademigheid, conditieverlies en verzwakte spieren? Paramedische herstelzorg kan bijdragen aan je herstel.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2021? 

Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor paramedische herstelzorg na COVID-19 (corona). Je krijgt een vergoeding voor maximaal 6 maanden. Dit krijg je vergoed:

 • Maximaal 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
 • Maximaal 10 uur ergotherapie
 • Maximaal 7 uur begeleiding door een diëtist
 • Onbeperkte behandelingen door een logopedist
 • Een medisch specialist kan de vergoeding 1 keer verlengen met 6 maanden als hij dit nodig vindt.

Voorwaarden voor deze tijdelijke vergoeding

Je krijgt alleen een vergoeding als je (mogelijk) erg last hebt gehad van corona en:

 • Je tijdens je herstel erg last hebt van klachten en beperkingen.
 • Meedoet aan het onderzoek waarin wordt getest of de paramedische herstelzorg voor COVID-19 goed werkt.

Goed om te weten: maak je op of na 1 november 2020 gebruik van paramedische herstelzorg? Dan mag er maximaal 6 maanden zitten tussen het moment dat je acute COVID-19 had en het moment dat je verwezen werd. Heb je de verwijzing gekregen? Dan moet je 1e behandeling binnen 1 maand zijn.

Heb je vóór 1 november 2020 gebruik gemaakt van paramedische herstelzorg? Dan maakt het niet uit hoeveel tijd zit tussen het moment dat je acute COVID-19 had en het moment dat je verwezen werd. 

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

 • Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis): 100% vergoeding
 • Basisverzekering (naturapolis): 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

 • Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis): 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief) of als dat er niet is 100% van het marktconforme tarief
 • Basisverzekering (naturapolis): 75% vergoeding van het gemiddeld door ons gecontracteerd tarief

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract.

Heb ik een verwijzing nodig? 

Ja. Je hebt een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Je hoeft de verwijzing niet naar ons te sturen. Je kunt de verwijzing aan de medisch specialist geven waar je een behandeling krijgt. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut.

Waar kan ik naar toe?

 Je kunt naar een diëtist, logopedist of fysiotherapeut. Ga je naar een fysiotherapeut? Sommige fysiotherapeuten hebben de nascholing van COVID-19 afgerond en staan ook zo geregistreerd. Deze fysiotherapeuten staan in 1 van de lijsten op Chronisch Zorgnet of De Fysiotherapeut.

De zorgverlener waar je naartoe gaat, moet in elk geval een contract met ons hebben. Je vindt de gecontracteerde zorgverleners in onze FBTO Zorgzoeker.

Heb ik eigen risico?

 Ja, je betaalt eigen risico. Het eigen risico is vanaf je 18e verjaardag.

Wat zijn de voorwaarden? 

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.

Wat zijn de voorwaarden voor 2021?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2020 of 2019.