Naar inhoud

Brillen

Heb je een FBTO Zorgverzekering en heb je de module Gezichtszorg & Orthodontie aanstaan? Dan krijg je een vergoeding voor brillen.

Wat is een bril?

Met een bril kun je de scherpte van het zicht verbeteren.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2021?

Je krijgt geen vergoeding voor een bril vanuit de basisverzekering. Heb je een medische indicatie voor een (speciale) bril of lenzen? Dan kun je soms wel een vergoeding krijgen. Je leest hierover meer op de pagina vergoeding voor hulpmiddelen

Wat vergoedt de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie?

Met de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie krijg je een brillenvergoeding. Voor de vergoeding van brillen hebben we afspraken gemaakt met Specsavers:

 • Je kan 1 keer per jaar een complete bril op sterkte uitzoeken en ontvangt daarvoor een vergoeding van € 100,-.
 • Daarnaast kan elk meeverzekerd kind tot 18 jaar 1 keer per jaar een (kinder)bril uitzoeken en ontvangt daarvoor een vergoeding van € 100,-.
 • Extra glasopties of duurdere monturen moet je zelf betalen.
 • De volwassen klant besteedt minimaal € 100,- voor een bril voor volwassenen en minimaal € 100,- per kind tot 18 jaar voor een (kinder)bril.

Specsavers rekent geen extra kosten voor sterkte, prisma en cilinder in alle enkelvoudige en varifocale glazen. De extra kosten voor andere speciale glasopties of een duurder montuur betaal je zelf.

Wanneer kan ik de module aanzetten?

De aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Wat krijg ik zonder de module Gezichtszorg & Orthodontie?

Heb je de module niet aan staan? Als klant van FBTO krijg je de volgende voordelen:

 • Als je een bril van € 89,- of meer koopt krijg je 1 van de volgende voordelen:
  • De 2e bril gratis
  • Standaard varifocale glazen
  • Gratis standaard ontspiegeling
 • Liever lenzen? Dan krijg je elke 2 jaar een gratis bril met de waarde van € 59,- bij een contactlensabonnement

Je kunt ook een vergoeding krijgen voor een beeldschermbril

Wil je een beeldschermbril (computerbril)? Dan krijg je bij Specsavers als klant van FBTO 25% korting als je een montuur van € 89,- of meer koopt. Belangrijk om te weten: neem wel de kortingsvoucher speciaal voor klanten van FBTO mee. Je kunt hem geprint of digitaal meenemen naar de winkel.

Goed om te weten: je krijgt deze voordelen alleen in Nederland. Je kunt de voordelen niet met elkaar combineren.

Waar kan ik naartoe?

Je kunt naar de winkels van Specsavers. De vergoedingen zijn te combineren met andere kortingen of acties van Specsavers. De vergoeding wordt gelijk bij het betalen in de winkel verrekend. Vergeet niet om je zorgpas mee te nemen naar de winkel.

Let op: Soms zijn de kosten hoger dan de vergoeding. Dat verschil betaal je zelf. Bijvoorbeeld: je kiest een montuur met glazen, bril uit waar je € 200,- voor betaalt. De maximale vergoeding uit de module Gezichtszorg & Orthodontie is € 100,-. Je betaalt in dit voorbeeld dus € 100,- zelf.

Heb ik eigen risico?

Er geldt geen eigen risico voor vergoedingen uit de aanvullende module.

Wat zijn de voorwaarden voor 2021?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2020 of 2019.