Naar inhoud

Bevallen met medische indicatie

Beval je met medische indicatie in het ziekenhuis? Met een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) krijg je een vergoeding voor verloskundige zorg en zorg tijdens de bevalling.

Wat is bevalling en verloskundige zorg met medische indicatie?

Ben je zwanger? Dan heb je zorg nodig voor jou en je baby. Ook tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld wanneer er complicaties zijn tijdens de bevalling. In sommige gevallen krijg je al voor de bevalling een medische indicatie. Bij een medische indicatie beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum. Je krijgt een vergoeding voor verloskunde. Dit is hulp van een verloskundige die je krijgt tijdens en na de bevalling.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2021?

Bij de vergoeding vanuit de basisverzekering maken we verschil tussen medische indicatie en geen medische indicatie. Heb je een medische indicatie? Dan beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum.

Je krijgt vergoed:

  • zorg van een verloskundige uit het ziekenhuis of gynaecoloog tijdens de zwangerschap
  • klinische bevalling
  • poliklinische bevalling met medische indicatiebevalling in het ziekenhuis met sociale indicatie
  • opname en verpleging in het ziekenhuis van moeder en kind bij ziekte, bijvoorbeeld na een operatie of een vroeggeboorte

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

  • Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis): 100% vergoeding
  • Basisverzekering (naturapolis): 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

  • Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis): maximaal 100% van het Wmg-tarief of marktconform bedrag (exclusief eigen bijdrage) 
  • Basisverzekering (naturapolis): 75% vergoeding van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (het gecontracteerd tarief) exclusief eigen bijdrage 

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract. 

Waar kan ik naartoe?

Je kunt naar alle zorgverleners waarmee we een contract hebben. Wil je zorg van een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan kan de vergoeding lager zijn dan bij een zorgverlener die wij wél gecontracteerd hebben. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de Zorgzoeker.

Heb ik eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico.

Heb ik een eigen bijdrage?

Je hebt met een medische indicatie geen eigen bijdrage. 

Wat zijn de voorwaarden voor 2021?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2020 of 2019.