Naar inhoud

BAHA hoortoestel op softband

Heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) en ben je slechthorend? Dan kun je een vergoeding krijgen voor een BAHA.

Wat is een BAHA?

Een BAHA is een gehoorapparaat (hoortoestel) dat op het bot vast zit. Dat heet ook wel een botverankerd hoorsysteem (hoortoestel). Een BAHA geeft geluidstrillingen via de botten door aan het oor. Een BAHA op softband zit niet vast op het bot. Dat is voor kinderen en mensen die niet geopereerd mogen worden.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2021?

Je krijgt een vergoeding voor een BAHA botverankerd gehoorapparaat op softband. Die heb je in bruikleen. De vergoeding is voor:

  • Mensen die niet geopereerd mogen worden en een BAHA nodig hebben.
  • Kinderen bij wie het bot van de schedel nog niet dik en sterk genoeg is. Daardoor kan het BAHA gehoorapparaat nog niet door middel van een operatie geplaatst krijgen.

Krijg je de BAHA met een operatie geplaatst? Dan wordt dit vergoed als medisch specialistische zorg.

Ga voor reparatie of een nieuw hoortoestel naar de audicien die het hoortoestel geleverd heeft

Je gebruikt de BAHA op softband minimaal 5 jaar. Heb je een nieuwe nodig? Ga dan voor een nieuw hoortoestel naar de audicien. Heb je eerder een nieuw toestel nodig? Dan vraagt de audicien eerst toestemming aan bij ons.

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

  • Restitutiepolis: 100% vergoeding
  • Naturapolis: 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

  • Restitutiepolis: 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Als dat er niet is, dan krijg je 100% van het marktconforme tarief
  • Naturapolis: 75% vergoeding van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (het gecontracteerd tarief)

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract.

Heb ik een verwijzing nodig?

Ja, je hebt een aanvraag met motivatie nodig. In deze aanvraag staat waarom je de BAHA op softband nodig hebt. Je kunt de aanvraag met motivatie vragen via je kno-arts of het audiologisch centrum.

Heb ik vooraf toestemming nodig?

Nee, je hebt geen toestemming nodig. Je kunt direct contact opnemen met de leverancier van de BAHA op softband.

Waar kan ik naar toe?

Je kunt naar een leverancier die hulpmiddelen levert voor hoortoestellen. Alle leveranciers waarmee we een contract hebben vind je in de FBTO Zorgzoeker.

Heb ik eigen risico?

Ga je naar een leverancier waarmee we een contract hebben? Dan betaal je geen eigen risico. Ga je naar een leverancier zonder contract met FBTO? Dan moet je wel eigen risico betalen.

Wat zijn de voorwaarden voor 2021?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2020 of 2019.