Naar inhoud

Kraamzorg

Vanuit de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) heb je recht op kraamzorg.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2023
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Nee
Eigen bijdrage
Ja

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is de zorg voor jou en je baby na de geboorte. Ook geeft de kraamhulp advies. Je krijgt bijvoorbeeld hulp bij het wassen van de baby of het geven van borstvoeding. Thuis zorgt de kraamhulp ook voor je gezin en het huishouden.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Veelgestelde vragen

  • Het kraamcentrum bekijkt hoeveel uur kraamzorg past bij jouw situatie. Hiervoor gebruiken ze het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg.
  • Je krijgt minimaal 24 uur kraamzorg tijdens de eerste 8 dagen na de bevalling. In bijzondere gevallen krijg je maximaal 80 uur kraamzorg. Deze 80 uur is inclusief kraamzorg op dag 9 en 10. Een verloskundige wijst kraamzorg voor de 9e en 10e dag toe als dat nodig is. De meeste vrouwen hebben voldoende aan 45 uur tot 49 uur kraamzorg.

Kraamzorg in het ziekenhuis op medische indicatie

Je krijgt de kraamzorg van het ziekenhuis.

Kraamzorg in het ziekenhuis zonder medische indicatie

Je krijgt maximaal 10 dagen kraamzorg vergoed. Je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Dit krijg je vergoed:

  • zorg en advies van een kraamhulp in het ziekenhuis
  • overige dagen kraamzorg thuis, als je binnen 8 dagen met de baby naar huis gaat. Voor dag 9 en 10 geldt dat deze alleen toegewezen kunnen worden op basis van een herindicatie door de verloskundige.

Kraamzorg thuis

Je krijgt maximaal 10 dagen kraamzorg vergoed. En je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Het kraambureau overlegt met je hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Hiervoor gebruiken ze het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf).

Kraamzorg thuis wordt soms vergoed aan de voogd
Ben je de voogd van de pasgeborene? Bijvoorbeeld na adoptie of omdat de moeder overleden is tijdens of vlak na de bevalling? Dan heb je ook recht op kraamzorg thuis.

Bevalling in een geboortecentrum of kraamcentrum

Voor ligdagen in een geboorte- of kraamcentrum wordt maximaal 8 uur kraamzorg per ligdag in rekening gebracht. Je hebt recht op maximaal 4 ligdagen. Voor de resterende geïndiceerde kraamzorguren heb je recht op kraamzorg thuis. Je betaalt een deel zelf. Dat is je eigen bijdrage. Het kraambureau overlegt met je hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Hiervoor gebruiken ze het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (pdf).

Kraampakket kopen?

Er komt veel op je af tijdens een zwangerschap. En heb je ook al gedacht aan producten die je in huis moet hebben voor de bevalling? Dat is nogal wat. We helpen je graag. Je kunt namelijk via ons een kraampakket kopen.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

Je krijgt geen vergoeding voor uitgestelde kraamzorg. Dat is kraamzorg die je na de eerste 10 dagen krijgt. Bijvoorbeeld omdat je kindje in de couveuse moet en je niet binnen 10 dagen naar huis kan.

Je hebt voor kraamzorg geen eigen risico.

Eigen bijdrage:

  • Kraamzorg thuis € 4,80 per uur.
  • Kraamzorg in het ziekenhuis zonder medische indicatie € 38,- per dag. Rekent het ziekenhuis een bedrag voor kraamzorg dat hoger is dan € 268,- per dag? Dan betaal je naast de € 38,- ook het bedrag dat boven de € 268,- per dag uitkomt.
  • Kraamzorg in het ziekenhuis met medische indicatie, dan betaal je geen eigen bijdrage voor kraamzorg.

Voor kraamzorg kun je naar:

  • een kraamzorgbureau
  • een geboortecentrum of kraamhotel
  • kraamcentrum

Neem voor de 5de maand van je zwangerschap contact op. Zo weet je zeker dat je goede hulp krijgt. De zorgverleners waarmee wij een contract hebben vind je met de FBTO Zorgzoeker.

Goed om te weten: beval je in het ziekenhuis? Dan moet je wel van tevoren zelf je kraamzorg regelen.

Nee, je je kunt rechtstreeks een afspraak maken met een kraamzorgbureau, geboortehotel of kraamcentrum. Dat hoef je niet aan ons door te geven.

Nee, je hoeft vooraf geen toestemming aan te vragen.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20222021, of 2020.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!