Als je slecht ziet en een bril of contactlenzen je niet meer helpen, dan kun je gebruik maken van bijzondere optische hulpmiddelen. Hierbij kun je denken aan een ptosisbril, kappenbril of loeflamp.
Je krijgt een vergoeding vanuit de basisverzekering voor:
Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de hulpmiddelen krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de leveranciers met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.
Zorgverlener met contract:
Zorgverlener zonder contract:
Bekijk de maximale tarieven die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract.
Mensen die slechtziend zijn krijgen een vergoeding.
Je hebt een aanvraag met een medische reden nodig. In deze aanvraag staat de reden waarom je het hulpmiddel nodig hebt. Vraag dit aan je oogarts of een regionaal centrum voor blinden en slechtzienden. Heb je een elektronische handloep nodig? Vraag dan de aanvraag met reden aan bij je behandeld arts. Met deze aanvraag kun je direct contact opnemen met je leverancier of verkoper.
Soms heb je toestemming nodig. Je hebt vooraf toestemming nodig als je:
Neem dan contact op met de leverancier of verkoper van je hulpmiddel. De gebruikerstermijn is minimaal 5 jaar. Moet je hulpmiddel binnen 5 jaar vervangen worden? Dan vraagt je leverancier of verkoper toestemming voor je aan. Bj een niet-gecontracteerde leverancier vraag je eerst zelf toestemming bij ons aan. Met de aanvraag stuur je de medische reden en een offerte mee.
Je kunt terecht bij een leverancier voor bijzondere optische hulpmiddelen, zoals een opticien. Je vindt de gecontracteerde zorgverleners in onze FBTO Zorgzoeker. Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener? Deze moet aangesloten bij de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven als Low Vision bedrijf (op de ledenzoeker van de NUVO kun je zoeken op ‘Optiekbedrijven en Low-Visionbedrijven’).
Ja, je hebt een eigen risico voor een ptosisbril en een kappenbril. Deze hulpmiddelen krijg je in eigendom. Je betaalt geen eigen risico voor hulpmiddelen die je in bruikleen krijgt.
Je betaalt alleen een eigen bijdrage voor ptosisbrillen en kapbrillen met brillenglazen op sterkte. Je eigen bijdrage is € 59,- per brillenglas met een maximum van € 118,- per kalenderjaar.