Naar inhoud
verplicht en vrijwillig eigen risico 2019

Eigen risico 2021: verplicht & vrijwillig

Bij je zorgverzekering hoort een eigen risico. Ook in 2021. Wat is verplicht en wat is vrijwillig? We leggen het je uit.
23 september 2020
Een gebroken been, ritje in de ambulance of een getrokken kies in het ziekenhuis. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Maar hoe werkt dat precies? Wat is het vrijwillige deel? En hoe het zit met het verplicht eigen risico in 2021? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen!

Wat is het verplicht eigen risico 2021?

Voor de basisverzekering heeft elke volwassene een verplicht eigen risico. Dit heeft de overheid ingevoerd in 2008. Dat betekent dat een deel van de medische kosten die je maakt vanuit de basisverzekering zelf betaalt, tot je (verplicht) eigen risico op is. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Dit bedrag is per persoon en kun je niet met iemand anders delen.

De overheid heeft het eigen risico ingevoerd, om iedereen bewuster te maken van de kosten van zorg. Tegelijkertijd kan dankzij het verplicht eigen risico de zorgpremie wat lager blijven.

Hoe hoog is het eigen risico?

De hoogte van dit bedrag heeft de overheid sinds 2017 vastgesteld op € 385,-. Dat blijft hetzelfde in 2021. Het gaat hier om het verplichte deel. Dit is wettelijk bepaald en voor iedereen gelijk. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het verplicht eigen risico te verhogen met een vrijwillig deel. Maar daar komen we later op terug.

Wat valt er onder?

Goed, je betaalt dus de 1e medische kosten tot € 385,-, maar wanneer betaal je dat nou precies? Pas vanaf je 18e verjaardag betaal je alle medische kosten die je maakt vanuit de basisverzekering in eerste instantie zelf, tot je aan het bedrag van je eigen risico komt. Kinderen betalen hiervoor dus niet. Vanaf je 18e geldt dat je in principe voor alle zorg uit de basisverzekering eerst het eigen risico betaalt. Pas daarna keert je zorgverzekering dus uit.

Waar betaal je het niet voor?

Voor medische kosten uit je aanvullende modules betaal je geen wettelijk eigen risico. Ook voor bepaalde zorg uit de basisverzekering krijg je geen rekening voor het eigen risico van je zorgverzekeraar. Welke uitzonderingen er precies zijn, lees je op de pagina over het eigen risico.

Wat is een vrijwillig eigen risico?

Zoals je eerder kon lezen, kun je ervoor kiezen om het wettelijk verplicht eigen risico van € 385,- op te hogen met een vrijwillig deel. Hoeveel je het precies kunt verhogen verschilt per zorgverzekeraar, maar de overheid heeft gezegd dat het maximaal € 500,- mag zijn. Dan kom je dus op een totaal bedrag van € 885,-. Dat is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voor de meeste zorg die je gebruikt uit de basisverzekering.

Waarom een hoog eigen risico kiezen?

Zo’n hoog bedrag kies je natuurlijk niet zomaar, je krijgt namelijk een flinke korting op je maandelijkse zorgpremie voor terug. Bij FBTO is dit in 2020 bijvoorbeeld € 22,- per maand wanneer je kiest voor een vrijwillig deel van € 500,-. Dat scheelt nogal. Verwacht je dus niet veel medische kosten te maken en denk je niet je volledige eigen risico te gebruiken het aankomende jaar? Dan kan het in jouw geval handig zijn te kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Hoe zit het dan met de eigen bijdrage?

Een term die vaak in 1 zin genoemd wordt met het eigen risico is de eigen bijdrage. Toch hebben deze 2 termen niks met elkaar te maken. Dat zit zo: voor sommige zorg betaal je een eigen bijdrage, dit is wettelijk bepaald. De overheid bepaalt voor welke zorg je eigen bijdrage betaalt en hoeveel dit is.

Een eigen bijdrage voor zorg of een geneesmiddel betaal je altijd vóór je het eigen risico betaalt. We hebben een rekenvoorbeeld voor je gemaakt:

Je moet naar het ziekenhuis voor een behandeling. Om naar het ziekenhuis te komen, maak je gebruik van ziekenvervoer. Je voldoet aan de voorwaarden om dit vergoed te krijgen. In totaal kost het vervoer € 205,-. De eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer is wettelijk vastgesteld op € 105,-. Die € 105,- betaal je dus eerst zelf. De overige € 100,- valt pas binnen je eigen risico.

Verplicht én vrijwillig eigen risico betalen in termijnen

Klinkt interessant, zo’n hoog bedrag in ruil voor een lagere maandelijkse premie. Maar wat als je onverwacht toch medische kosten maakt en in 1 keer dat volledige bedrag moet betalen? Dat lukt je misschien niet zomaar. Of misschien wil je gewoon niet in 1 keer zoveel geld betalen. Geen zorgen, bij FBTO kun je al vanaf € 50,- je verplicht én vrijwillig eigen risico in termijnen betalen. Dus ook die vrijwillige € 500,-. Dat scheelt weer!

Wil je weten hoeveel jij per maand betaalt voor je zorgverzekering? In- of exclusief dat vrijwillige eigen risico? Bereken je premie en weet het binnen 2 minuten. 

Misschien vind je dit ook interessant...