Naar inhoud

Restitutie of natura basisverzekering?

Je zorgverzekering kies je zelf. Natura of restitutie bijvoorbeeld. Wat is het verschil? En wat past het beste bij jou?
18 november 2019

Het is weer die tijd van het jaar: je gaat je verdiepen in je zorgverzekering. In november worden de zorgpremies bekend gemaakt. Hét moment om te kijken of je nog wel goed zit bij je huidige verzekeraar. En of je misschien een ander type verzekering wilt kiezen. Je hebt de keuze tussen restitutie en natura. Dat klinkt ingewikkeld. We leggen je dan ook graag uit wat precies het verschil is. En wat in welke situatie een goede keuze is.

Basisverzekering kiezen

In Nederland bepaalt de overheid welke zorg in de basisverzekering verzekerd is. Dit is dus bij alle zorgverzekeraars gelijk. Ook bij FBTO. Toch krijg je bij het afsluiten van een basisverzekering direct te maken met een keuze, namelijk: de basisverzekering (natura) of de basisverzekering met de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutie). Welke voor jou de beste keuze is, hangt af van je wensen en situatie.

De naturapolis

Kies je voor een basisverzekering, dan kies je voor een naturapolis. Dit betekent dat de zorgkosten die je maakt 100% vergoed worden als je kiest voor een zorgverlener waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, betekent dit absoluut niet dat je als Amsterdammer alleen terecht kunt in een ziekenhuis in Alkmaar. Of dat je wonend in Harlingen naar een ziekenhuis in Groningen moet. Er is er altijd wel eentje in de buurt waar je terecht kunt.

Wil je toch naar een zorgverlener waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, terwijl je alleen de basisverzekering hebt? Dan krijg je niet het volledige bedrag vergoed. Meestal krijg je in dat geval 75% vergoed.

Vrije keuze zorgverlener

Kies je voor een basisverzekering met de optie Vrije keuze zorgverlener, dan kies je voor een restitutiepolis. Dit betekent dat je altijd 100% van het marktconforme tarief vergoed krijgt. Ook als je naar een zorgverlener gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft. Je kunt dus altijd naar jouw favoriete fysiotherapeut of de diëtist bij je om de hoek.

Goed om te weten: bij FBTO betaal je in 2020 per maand € 122,50 voor een restitutieverzekering. Kies je hierbij voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-? Dan komt je maandelijkse premie op € 100,50 en dat is 1 van de voordeligste die je kunt vinden in 2020. 

Restitutie en natura: de verschillen

Het verschil tussen de basisverzekering en de optie Vrije keuze zorgverlener zit hem dus in de vergoeding die je krijgt. Kies je een zorgverlener die geen contract heeft bij je zorgverzekeraar? Dan krijg je bij een naturapolis niet alle kosten vergoed, maar bij een restitutiepolis wel. Dit heeft natuurlijk wel invloed op de hoogte van je premie. Wil je alle zorgkosten vergoed krijgen en kies je voor een restitutiepolis? Dan betaal je een hogere premie.

Welke zorgverzekering kies jij?

We kunnen je natuurlijk niet vertellen wat voor jou de beste keuze is. Wil je toevallig naar die ene zorgverlener waar je zorgverzekeraar net geen contract mee heeft? En vind je het dan niet erg om een iets hogere premie te betalen? Dan is de optie Vrije keuze zorgverlener misschien een handige keuze voor je. Je betaalt dan € 5,55 per maand extra. Maakt het je niet zoveel uit wie je zorgverlener is, maar wil je wel graag alle kosten vergoed? Dan is de basisverzekering voor jou voldoende.

Zorgpremie berekenen

Wil je precies weten hoeveel jij per maand gaat betalen voor je zorgverzekering? Dat kan natuurlijk ook. Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Als je wilt kun je direct online afsluiten. Zonder dat je medische vragen hoeft te beantwoorden. Het opzeggen van de oude verzekering regelen wij tot 31 december 2019 voor je. Snel geregeld!

Misschien vind je dit ook interessant...