Naar inhoud

Vergoedingen reisverzekering

Je bent met de FBTO Reisverzekering verzekerd voor bijvoorbeeld hulp en onverwachte kosten op reis. Ook je bagage is verzekerd.

Je bent verzekerd vanaf het moment dat je uit huis vertrekt naar je vakantiebestemming tot het moment dat je weer thuis bent.

Het 1e jaar krijg je de nieuwwaarde vergoed

Je neemt vaak meer dure spullen mee op vakantie dan je denkt. Bijvoorbeeld je tablet, camera of sportuitrusting. Krijg je schade aan je bagage of spullen? Of wordt het gestolen? Dan krijg je van ons een vergoeding. 

Je spullen kunnen gerepareerd worden

  • Wij betalen de reparatiekosten.
  • Zijn je spullen na de reparatie minder waard dan voor de schade? Dan krijg je het verschil terug. 
  • Zijn de reparatiekosten hoger dan het bedrag om dezelfde spullen te kopen? Dan krijg je het bedrag om dezelfde spullen opnieuw te kopen. 

In de polisvoorwaarden van de doorlopende reisverzekering en de kortlopende reisverzekering lees je precies wat we wel of niet vergoeden. 

Je spullen kunnen niet gerepareerd worden

  • Zijn je spullen jonger dan 1 jaar? Dan krijg je het bedrag om dezelfde spullen te kopen.
  • Zijn je spullen ouder dan 1 jaar? Dan krijg je het bedrag dat de spullen waard waren direct voor de schade.
  • Heb je een Nederlands taxatierapport? Dan betalen wij de taxatiewaarde. Het taxatierapport moet jonger zijn dan 6 jaar.

In de polisvoorwaarden van de doorlopende reisverzekering en de kortlopende reisverzekering lees je precies wat we wel of niet vergoeden. 

Afschrijving van je spullen

Spullen hebben een afschrijving, omdat ze minder waard worden door bijvoorbeeld slijtage. Maar ook omdat de techniek steeds nieuwer wordt. Dat zorgt ervoor dat vooral de waarde van elektronica snel daalt. 

We hebben een overzicht voor je gemaakt met voorbeelden van veelgebruikte spullen en welke afschrijving daarbij geldt. Goed om te weten: deze tabel is een richtlijn. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Voorwerp Afschrij­ving per jaar 
Broek, trui of t-shirt 33,3%
Smartphone/iPhone  33,3% 
Laptop  25%
Tablet/iPad 25%
Bril 25%
Televisie 10%

Een voorbeeld: vergoeding iPad

Esther is op reis en heeft een doorlopende reisverzekering. Ze krijgt schade aan haar iPad. De iPad kan niet meer gerepareerd worden. Hij kostte haar € 500,- en is nog geen jaar oud . Ze krijgt dus de nieuwwaarde vergoed. Op dit moment is dezelfde iPad te koop voor € 450,-. Dat krijgt ze vergoed van de FBTO Reisverzekering.

Was de iPad ouder dan 1 jaar geweest? Dan kreeg ze de dagwaarde vergoed. Om de dagwaarde te bepalen kijken we naar de afschrijving. Voor een iPad is dat 25% per jaar. Na 1 jaar gaat er 25% van de nieuwwaarde op dat moment af. Ze zou in die situatie dus € 337,50 vergoed krijgen. Daar gaat nog haar eigen risico van € 50,- vanaf. Ze krijgt in totaal € 287,50 vergoed.

Maximale vergoeding uit je reisverzekering

Soms krijg je het maximale bedrag vergoed. In dit overzicht met veelgebruikte spullen zie je welke afschrijving geldt en wat de maximale vergoeding is.

Deze tabel is een richtlijn. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. In de voorwaarden vind je de complete tabel.

Voor welke bagage betalen wij? 

Doorlopende reisverzekering

Kortlopende reisverzekering

Opvouwbare of opblaasbare boten zonder motor, zeilplanken en invalide­wagens.  € 250,-  € 250,-
Set sneeuwkettingen. € 500,-  € 250,-
Juwelen, echte parels en sieraden van platina, goud en zilver. Edelstenen of zaken van edel­metaal en munten waarmee je niet kunt betalen. 
€ 250,-  € 250,-
Horloges, horlogebanden en horlogekettingen. € 250,-  € 250,-
GSM, smartphone, PDA, navigatie­apparatuur en andere apparatuur die hierop lijkt. En de zaken die daarbij horen.   € 300,-  € 250,-
Brillen en contactlenzen.  € 500,-  € 250,-
Bagagerek, skibox, bagagebox, allesdrager, imperial, fiets­imperial en fietsen­drager. Er moet schade aan het slot zijn bij (een poging tot) diefstal.  € 500,-  € 500,-
Fietsen en elektrische fietsen met de zaken die daarbij horen, zoals fietstassen en fietsstoeltjes.  € 500,-  € 500,-
Gebitsprothesen en gehoorapparaten. Maar alleen als je zorgverzekeraar vervanging niet betaalt.  € 500,-  € 1.250

Apparatuur voor foto’s, film, beeld of geluid, computers, laptops en tablet­computers en andere elektronische apparatuur met de zaken die erbij horen. Zoals statieven, geheugen­kaarten en software. 

Let op, je eigen risico gaat nog van je maximale vergoeding af.

€ 1.250,-  €1.250,-

Een voorbeeld: vergoeding camera

Esther is op reis en heeft een doorlopende reisverzekering. Ze krijgt schade aan haar camera. De camera kan niet meer gerepareerd worden. Hij  kostte € 1.500,- en is nog geen jaar oud. Ze krijgt dus de nieuwwaarde vergoed. Volgens het overzicht betalen wij Esther € 1.250,-.

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo kun je heel gemakkelijk de verzekeringen vergelijken.