Naar inhoud

Dit vergoedt de reisverzekering

Je bent met de FBTO Reisverzekering verzekerd voor bijvoorbeeld verloren bagage, schade aan je vakantieadres en de kosten van vervangende reisdocumenten. Je bent verzekerd vanaf het moment dat je uit huis vertrekt tot het moment dat je weer thuis bent. Heb je schade aan je bagage of spullen? Dan krijg je een vergoeding. Dat is de nieuwwaarde of de dagwaarde. Je vindt hier alle informatie over de vergoedingen van de FBTO Reisverzekering.

Het 1e jaar krijg je de nieuwwaarde vergoed

Is je reisbagage niet ouder dan 1 jaar? En kan de schade niet gerepareerd worden? Dan krijg je de nieuwwaarde vergoed. De nieuwwaarde is het bedrag dat je moet betalen om de spullen nu nieuw te kopen. We kijken dan naar de prijs wat de spullen op dit moment kosten. En niet wat je er toen voor hebt betaald. Zijn de spullen ouder dan 1 jaar? Dan krijg je de dagwaarde vergoed. Je betaalt per gebeurtenis € 100,- bij schade. Dit bedrag wordt van de schade afgetrokken.

Na 1 jaar krijg je de dagwaarde vergoed

De dagwaarde is de waarde die de spullen op het moment van schade nog hadden. FBTO gebruikt afschrijvingslijsten om te bepalen welk bedrag je vergoed krijgt. Spullen hebben afschrijving omdat ze minder waard worden door bijvoorbeeld slijtage. Maar ook omdat de techniek steeds nieuwer wordt. Dat zorgt ervoor dat vooral de waarde van elektronica snel daalt.

Bekijk de afschrijving

We hebben een overzicht voor je gemaakt met voorbeelden van veelgebruikte spullen en welke afschrijving daarbij geldt. In de laatste kolom staat het aantal jaren hoelang je nieuwwaarde vergoed krijgt. Let op! Deze tabel is een richtlijn. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Voorwerp Afschrij­ving per jaar 
Broek, trui of t-shirt 33,3%
Smartphone/iPhone  33,3% 
Laptop  25%
Tablet/iPad 25%
Bril 25%
Televisie 10%

Een voorbeeld

Esther is op reis en heeft schade aan haar iPad. De iPad kostte haar € 500,- en is nog geen jaar oud . Ze krijgt dus de nieuwwaarde vergoed. Op dit moment is dezelfde iPad te koop voor € 450,-. Dat krijgt ze vergoed van de FBTO Reisverzekering. Was de iPad ouder dan 1 jaar geweest? Dan kreeg ze de dagwaarde vergoed. Om de dagwaarde te bepalen kijken we naar de afschrijving. Voor een iPad is dat 25% per jaar. Na 1 jaar gaat er 25% van de nieuwwaarde op dat moment af. Ze zou in die situatie dus € 337,50 vergoed krijgen. Daar gaat nog haar eigen risico van € 100,- vanaf. Ze krijgt in totaal € 237,50 vergoed.

Soms krijg je het maximale bedrag vergoed

In dit overzicht met veelgebruikte spullen zie je welke afschrijving geldt en wat de maximale vergoeding is. Deze tabel is een richtlijn. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Let op: je eigen risicovan € 100,- gaat nog van de maximale vergoeding af.

Voor welke bagage betalen wij?  Wat betalen wij hiervoor maximaal per reis? 
Opvouwbare of opblaasbare boten zonder motor, zeilplanken en invalide­wagens.  € 250,-
Sneeuwkettingen, gereedschappen en reserve­onderdelen van het voertuig waarmee je reist. € 250,-
Juwelen, echte parels en sieraden van platina, goud en zilver. Edelstenen of zaken van edel­metaal en munten waarmee je niet kunt betalen. 
€ 250,-
Horloges, horlogebanden en horlogekettingen. € 250,-
GSM, smartphone, PDA, navigatie­apparatuur en andere apparatuur die hierop lijkt. En de zaken die daarbij horen.   € 250,-
Brillen en contactlenzen.  € 250,-
Bagagerek, skibox, bagagebox, allesdrager, imperial, fiets­imperial en fietsen­drager. Er moet schade aan het slot zijn bij (een poging tot) diefstal.  € 500,-
Fietsen en elektrische fietsen met de zaken die daarbij horen, zoals fietstassen en fietsstoeltjes.  € 500,-
Gebitsprothesen en gehoorapparaten. Maar alleen als je zorgverzekeraar vervanging niet betaalt.  € 1.250,-
Apparatuur voor foto’s, film, beeld of geluid, computers, laptops en tablet­computers en andere elektronische apparatuur met de zaken die erbij horen. Zoals statieven, geheugen­kaarten en software.  € 1.250,-

Een voorbeeld

Esther is op reis en heeft schade aan haar camera. De camera kostte € 1.500,- en is nog geen jaar oud. Ze krijgt dus de nieuwwaarde vergoed. Volgens het overzicht krijgt Esther maximaal € 1.250,- vergoed. Hier trekken we het eigen risico van € 100,- nog van af. Esther krijgt met haar FBTO Reisverzekering dus € 1.150,- vergoed. Je krijgt per polis maximaal € 7.500,-. Per gebeurtenis betaal je € 100,- eigen risico.

Documenten

Lees alles over de reisverzekering in de polisvoorwaarden. Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument.