Naar inhoud
Het

Prinsjesdag & je zorg­verzekering in 2022

Wat wordt er gezegd tijdens Prinsjesdag 2021 over je zorgverzekering in 2022? We beantwoorden de meest gestelde vragen.
21 september 2021
De 3e dinsdag van september, je kent het wel. Prachtige hoeden, het koffertje, een gouden koets – meestal dan – en ellenlange troonrede. Maar waar het eigenlijk om draait is de inhoud van dat koffertje. Tijdens Prinsjesdag 2021 presenteert het kabinet de plannen voor 2022. Bijvoorbeeld voor de zorgverzekering. Hoe dat precies zit? Dat lees je hier.

Wat is Prinsjesdag eigenlijk?

Prinsjesdag is altijd op de 3e dinsdag van september. Koning Willem Alexander leest op die dag de troonrede voor. Hierin staan de plannen van de regering voor het komende jaar, in dit geval dus 2022. Daarnaast worden de miljoenennota en rijksbegroting gepresenteerd. Hierin staan onder meer de plannen voor de zorgverzekering.

Wat zeggen ze over de zorgverzekering in 2022?

Op Prinsjesdag vertelt het kabinet wat er verandert in de basisverzekering . Dit wordt namelijk ieder jaar opnieuw wettelijk bepaald. De basisverzekering is dus voor iedereen gelijk, het maakt niet uit bij welke verzekeraar jij je zorgverzekering hebt afgesloten.

Wat verandert er in de basisverzekering in 2022?

Niet zoveel. En wat er verandert is vooral van toepassing op een hele kleine groep. De 2 grootste veranderingen in de basisverzekering in 2022 zijn:

  • Autotransplantaten worden vergoed vanuit de basisverzekering als je aan de voorwaarden voldoet. Dit is het verplaatsen van een eigen tand of kies naar een plek in je mond waar een tand of kies mist. Je betaalt wel eigen risico voor deze behandeling.
  • Je krijgt een vergoeding van de overnachtingskosten na een ziekenhuisbehandeling. Bijvoorbeeld bij CAR-T Celtherapie, een behandeling tegen kanker. Omdat dit een zware behandeling is, verblijf je 2 weken in een gespecialiseerd ziekenhuis. Daarna is er nog steeds kans op ernstige complicaties. Daarom krijg je een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten voor het overnachten in de buurt van het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in een hotel of Airbnb. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen.
  • Heb je corona gehad? En daardoor nog steeds last van ernstige klachten en beperkingen? Dan kun je vanuit de basisverzekering een vergoeding krijgen voor paramedische zorg. Dat is bijvoorbeeld fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtiek. Deze vergoeding blijft zeker tot 1 augustus 2022 in de basisverzekering.

Meer weten over de veranderingen? Bekijk de pagina met veranderingen van je zorgverzekering.

Blijven de Prinsjesdagplannen geheim?

Martijn beschermt hét koffertje met z’n leven. Ook op vakantie. Maar of dat altijd goed gaat…

Hoe hoog is het eigen risico in 2022?

In 2022 is het eigen risico € 385,-. Dit is net zo hoog als in 2021. Daar is dus niets aan veranderd. Lees hier meer over wanneer en hoeveel eigen risico je betaalt.

En de zorgtoeslag?

Die stijgt! In 2022 krijgt een 1-persoonshuishouden maximaal € 36,- per jaar meer. De zorgtoeslag voor een meerpersoonshuishouden stijgt met maximaal € 40,- per jaar. Lees hier meer over hoe het precies werkt en of je recht hebt op zorgtoeslag.
Tijdlijn met belangrijke data voor je zorgverzekering 2022

Hoe zit het met de aanvullende zorgverzekering in 2022?

Dat weten we op dit moment nog niet. Half november wordt bekend gemaakt wat verandert in de aanvullende zorgverzekering. Dit doet iedere zorgverzekeraar zelf, omdat per verzekering verschilt wat er verandert. Lees hier meer over je zorgverzekering in 2022.

Wanneer wordt de nieuwe zorgpremie bekend gemaakt?

Ook de precieze premie voor je zorgverzekering in 2022 wordt half november bekend gemaakt. Wil je de 1e zijn die hoort hoeveel je straks betaalt? Meld je dan aan voor de premie alert. Je krijgt dan een e-mail zodra de zorgpremie bekend is.

Misschien vind je dit ook interessant...