Naar inhoud
Koffer van prinsjesdag

Keuze in zorgpakket voor fysiotherapie

Sporten staat centraal in het leven van Gizem. Want zo blijft zij mentaal en lichamelijk fit. De kans op blessures is daardoor wel groter.
19 september 2023

Gizem's wens: meer speling in het zorgpakket fysiotherapie

Gizem (43) is een enthousiaste sporter - “Ik vind het belangrijk om zowel lichamelijk als mentaal fit te blijven. Sporten helpt daarbij” - maar is daardoor wel gevoelig voor blessures. Daarom bezoekt ze af en toe een fysiotherapeut voor een controle of voor wat nieuwe oefeningen. 

Gizem voetbalde als kind al graag en heeft dat dan ook tot haar 31e gedaan bij verschillende clubs in Groningen. “Ik voetbalde altijd met vriendjes in de straat en ik mocht op mijn 7e echt op voetbal. Ik was altijd ontzettend fanatiek.” Helaas brengt die liefde voor sport ook risico op blessures met zich mee. “Al die jaren heb ik vaker kleine blessures gehad door overbelasting. Op mijn 31e verdraaide ik mijn knie op zo’n manier dat mijn meniscus scheurde. Het herstel duurde lang en ik heb erna niet echt meer goed kunnen voetballen.” 

Andere sporten

Om wel in beweging te blijven, is Gizem gaan hardlopen, fietsen en zwemmen. “Ik vind het heerlijk om in de lente en zomer op een gravelbike door de bossen te crossen. In de winter ben ik wat vaker in het zwembad te vinden. Dat is voor mijn gewrichten ook een goede tegenhanger van het fietsen en hardlopen.” 

Halve marathon

Gizem is wel blessuregevoelig, dus heeft ze zo nu en dan fysiotherapie. “Zo trainde ik in 2022 voor een halve marathon. Ik wilde zeker weten dat mijn knie dat zou houden. Daardoor ben ik dus wat vaker langs de fysio gegaan. Dit jaar doe ik het weer iets rustiger aan met grote sportuitdagingen en zwem ik 1 keer in de week. Dus zijn de fysio-bezoekjes dit jaar juist weer minder.”

Flexibel met zorgpakket

Gizem gaat dagelijks zelf aan de slag met oefeningen van de fysio, maar gebruikt daarnaast ook de FBTO Online Fysio app. “Op die manier geef ik niet te veel geld uit aan fysiotherapie. Maar als ik dan wat meer sport, zoals vorig jaar met de marathon, is het wel fijn dat ik gewoon langs kan gaan. Het zou mooi zijn als ik die flexibiliteit terugzie in mijn zorgpakket. Dus dat ik die kan afstemmen op mijn situatie. Bijvoorbeeld door dezelfde onderdelen in mijn modules te behouden, maar voor een lagere dekking in zo’n rustiger jaar als dit jaar.”

Misschien vind je dit ook interessant...