Naar inhoud
Een coach helpt iemand in de sportruimte tijdens het GLI beweegprogramma

“Dankzij GLI voel ik me veel beter!”

Linda heeft behoorlijk overgewicht. Haar huisarts raadt haar gecombineerde leefstijlinterventie aan. Ze vertelt erover.
Vanwege haar overgewicht kan de jonge Linda niet optimaal genieten van haar leven. Tijd voor verandering. Samen met haar huisarts besluit ze gecombineerde leefstijlinterventie te proberen. Een intensief programma om een gezonde leefstijl te krijgen en te houden. Het blijkt een schot in de roos. “Ik voel me zó veel beter. En ik krijg het nog vergoed van m’n zorgverzekering ook.”

Tijd voor een interventie

Linda is pas 35, toch voelde ze zich soms een stuk ouder. “Traplopen was voor mij al lastig, laat staan een dagje shoppen met vriendinnen. Of een weekendje weg.” Met een BMI van 31 heeft Linda behoorlijk overgewicht. Door al het gewicht dat ze met zich meezeult, zijn de kleinste dingen voor haar een grote opgave. En dat is zonde, zeker voor iemand die nog zo jong is.

“Op een gegeven moment was ik het zat”, vertelt Linda. “Ik besloot de huisarts om hulp te vragen. Hij begreep mijn verhaal en was het met me eens: tijd voor actie. Zo kon het niet langer. Omdat ik zelf ook heel graag aan de slag wilde, stelde hij gecombineerde leefstijlinterventie voor.”

Wat is GLI?

Gecombineerde leefstijlinterventie, GLI, is een 2 jaar durend programma. Je krijgt advies en begeleiding van een specialist over voeding, beweging en gedrag. Daarnaast volg je groepssessies. De bedoeling is dat je na die 2 jaar flink wat gewicht kwijt bent. Maar ook dat je hebt geleerd hoe je je leven zo kunt inrichten, dat het gewicht wegblijft. Een heel andere leefstijl dus. “En dat is precies wat ik wilde.”

Beweegkuur GLI

Linda kiest voor de Beweegkuur GLI, dit is 1 van de 3 programma’s die erkend worden door het RIVM. “Dat ik daardoor een vergoeding kreeg vanuit de basisverzekering was natuurlijk mooi meegenomen. Het is geen goedkoop traject.”

Het traject gaat van start met een uitgebreide intake. “Behoorlijk uitgebreid ja”, knikt Linda. “Ze wilden alles van me weten. Maar het belangrijkste vonden ze of ik écht gemotiveerd was om te veranderen. En dat was ik.”

De behandelfase

Snel daarna start Linda in de begeleidingsfase van de GLI. “Ik dacht eerst dat ik 1 persoonlijke coach zou krijgen, maar er stond een heel team voor me klaar. Allemaal met hun eigen specialisme. Zo was er een leefstijlcoach, iemand die me hielp met sporten en een diëtist. In het begin was het best een beetje overweldigend, maar uiteindelijk vond ik het alleen maar fijn dat ik zo goed in de gaten gehouden werd.”

“Het fijne vond ik vooral dat ik van tevoren zelf mocht bepalen wat mijn doel was. En hoe ik dat wilde bereiken. Er werd me niks opgelegd en er waren niet direct torenhoge verwachtingen waar ik aan moest voldoen.”

Beweging

Dat geldt ook voor het sportprogramma dat voor Linda wordt samengesteld. Iets waar ze van tevoren bang voor is. “Ja, want sporten is niets voor mij. Ik heb nooit echt gesport dus dat vond ik wel spannend. Gelukkig hadden ze daar alle respect en begrip voor. Daardoor werden er schema’s gemaakt die voor mij goed te doen waren. Hoewel ik er wel behoorlijk spierpijn van kreeg.”

Voeding

Naast bewegen, is lekker en gezond eten ook iets dat Linda moet leren. “Dat die 2 überhaupt samen gaan joh”, lacht ze. “Ik had geen idee. Voor mij stond lekker eten gelijk aan vet en zoet. Iets dat ik mezelf wekenlang ontnam als ik weer een crash dieet deed. Om vervolgens natuurlijk weer volledig de fout in te gaan.” En dat is precies wat haar wordt afgeleerd tijdens de gecombineerde leefstijlinterventie. Van een diëtist leert Linda precies wat ze kan eten om verantwoord en blijvend af te vallen.

Gedrag

En dan is er nog de 3e pijler waar ze mee aan de slag moet: gedrag. “Dat was nog wel heftig, want dan ga je echt de diepte in. Waar komt mijn overgewicht eigenlijk écht vandaan? Waarom eet ik? En hoe verander ik dat gedrag? Gelukkig zaten er ook wat minder intensieve sessies bij. Dan hadden we het bijvoorbeeld over hoe ik voldoende kan ontspannen. En hoe het zit met mijn slaapgewoontes.”

De onderhoudsfase

Na een jaar zit het intensieve traject er voor Linda op. Maar dat betekent nog niet dat ze er is. “Gelukkig niet! Het fijne aan dit traject is dat je het langzaam zelf moet gaan doen. Je wordt dus niet na die intensieve begeleiding zomaar in het diepe gegooid. Het is nu anderhalf jaar geleden dat ik ben gestart. Ik heb nog regelmatig afspraken met de specialisten en word ik goed in de gaten gehouden. Daarnaast heb ik nog veel contact met de mensen die ik ken uit de groepssessies.”

En het resultaat, hoe zit het daarmee? “Dat gaat heel goed! Ik ben al bijna 20 kilo kwijt, maar dat is niet het belangrijkste. Dankzij de begeleiders weet ik nu wat ik verkeerd deed en hoe ik het anders moet doen. Het bewegen en de manier van eten van het traject is eigenlijk mijn nieuwe normaal geworden. Ik heb echt het gevoel dat ik het deze keer ga redden.”

GLI vergoed door je zorgverzekering

Ben je net als Linda ook op zoek naar intensieve begeleiding die je een compleet nieuwe leefstijl oplevert? Als je voldoet aan de voorwaarden, krijg je een GLI-traject vergoed vanuit de basisverzekering. Hoe dat precies zit, lees je op de pagina over GLI vergoeding.

Misschien vind je dit ook interessant...