Naar inhoud
medisch gezondheidscoach Céline Peters

“Gezonde voeding heeft de meeste impact”

Drukke dag op je werk? Dan schiet gezonde voeding er soms even bij in. Geen zorgen! Céline Peters is medisch gezondheidscoach en geeft je enkele tips.
26 oktober 2023

Zit je lekker in je vel, dan is dat ook te merken in je werk. Hoe kan gezonde voeding daarbij helpen? Céline Peters is huisarts en heeft daarnaast een praktijk in leefstijlgeneeskunde. Wat dat is? Ze legt het uit: “Ik kijk niet alleen naar iemands gezondheidsklachten, maar naar alle onderdelen van het leven. Dus hoe voelt iemand zich emotioneel, hoe ziet het gezinsleven eruit en wat voor werk doet iemand bijvoorbeeld. Deze dingen beïnvloeden allemaal iemands leven. Daarbij leg ik de focus op gezonde voeding. Dat heeft op de korte termijn de meeste impact.”

Goede voeding geeft je leven kleur

Het is natuurlijk superbelangrijk dat je lekker in je vel zit. Ook op je werk. Gezonde voeding helpt daarbij. Céline: “Als je gezondheid goed is, heb je meer energie en dat geeft je leven kleur. Je geeft je leven vorm zoals jij het wilt en maakt je eigen keuzes.” Dat geldt ook voor je werk: zit je lekker in je vel, heb je meer energie en heb je het meer naar je zin!

4 tips om je lekker in je vel te voelen door voeding, ook op je werk

Het kan door drukte en chaos soms lastig zijn om gezond te eten. Céline heeft 4 tips voor je:

  • Maak je eten van tevoren klaar
  • Begin de dag fris en fruitig
  • Weinig moeite, toch gezond
  • Hou bij wat het je oplevert

Maak je eten van tevoren klaar

Wordt het een drukke week? De tip van Céline: “Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan de avond van tevoren. Vaak is een half uurtje al genoeg. Denk bijvoorbeeld aan een simpele salade van veldsla met blokjes gestoomde zoete aardappel, puntpaprika, cherrytomaat en eventueel wat kikkererwten en avocadoblokjes. Voor de dressing kan je (verse) sinaasappelsap met een teentje knoflook blenden. Makkelijk te maken, weer eens wat anders en je kan het zo 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Deze kleine moeite scheelt veel op de dag erna; je pakt ’s ochtends zo je lunch uit de koelkast mee naar werk. Zo ben je ook niet afhankelijk van wat er nog in de kantine te krijgen is.”

“Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan de avond van tevoren. Vaak is een half uurtje al genoeg.’’

Begin de dag fris en fruitig

“Begin je dag fris en fruitig met een groot glas water met wat citroen of limoen. Dat is ook nog eens gezond voor darmen en lever. Dus wat er daarna ook op je pad komt, een gezonde start heb je in ieder geval in de pocket.” Drink de hele dag voldoende water. Je gelooft het misschien niet, maar 1 van de gezondste voedingsmiddelen is water.

Weinig moeite, toch gezond

We houden er allemaal van om tussendoor wat te snoepen, en dat is eigenlijk alleen maar goed! Het is namelijk gezond om regelmatig wat te eten. Ook daar heeft Céline wat opties voor. “Je maakt heel makkelijk een sapje of smoothie. Zo krijg je eenvoudig energie en goede mineralen binnen. Kijk eens in je koelkast. Er ligt vaak nog genoeg groente en fruit waar je prima een smoothie van kan maken. Denk bijvoorbeeld aan banaan en spinazie met wat ontdooide mango diepvriesblokjes. Voeg een klein beetje water toe, gooi het in de blender en je bent klaar. Een ander goed tussendoortje zijn dadels. Daar kan je gewoon een doosje van op je bureau zetten.”

‘’Kijk eens in je koelkast. Er ligt vaak nog genoeg groente en fruit waar je prima een smoothie van kan maken.’’

Hou bij wat het je oplevert

Wil je meer met gezonde voeding op het werk aan de slag? Hou een week lang bij wat je eet, snackt en drinkt. En kijk daarna eens hoe jij je voelt. “Misschien merk je wel veranderingen op en kan je na een tijdje wat klachten van je lijstje afstrepen. Dat motiveert ook nog eens enorm!”

Lees verder over gezondheid & beweging