Naar inhoud
Prinsjedag koffer met een wolkje met rode kruis

Steeds meer medische hulp online bij FBTO

Online medische hulp groeit. Steeds meer mensen maken gebruik van technologie om de gezondheid te verbeteren en te ondersteunen. Check hier een praktijkvoorbeeld met Lisa en Mark.

Online EHBO-cursus helpt Lisa & Mark verder bij droomreis

Lisa (36) & Mark (35) deden als voorbereiding van hun avontuurlijke reis in Nepal een online EHBO- en reanimatiecursus via FBTO. En die bleek goed van pas te komen.

In 2022 maakten Lisa en Mark hun droomreis: een maand lang trekken door de bergen in Nepal. Lisa vertelt: “We begonnen een paar maanden van tevoren met de voorbereidingen. We zochten onze spullen bij elkaar, kochten nieuwe bergschoenen, liepen ze in en maakten lijstjes van wat we nodig hadden. Het leek ons ook verstandig wat basis EHBO-benodigdheden mee te nemen zoals blaarpleisters en wat verband.”

Op pad!

Door het Annapurna-gebergte wandelen was al jaren een grote droom van Lisa. “Ik hield altijd van wandelvakanties en maakte kleine tochten in Duitsland en Schotland. Nu was ik klaar voor het grote werk!” Bij aankomst in Nepal hebben Mark en Lisa 2 dagen om te acclimatiseren en vertrekken dan met een gids richting het gebergte. Lisa: “Ik kreeg steeds meer kippenvel naar mate we dichterbij kwamen. Wat een waanzinnig prachtig beeld was dat.” 

Uitglijder

Tijdens de eerste dagen is het wennen en genieten. Wennen aan de onbekende weersomstandigheden (overdag flink warm tijdens het lopen, ’s nachts erg koud). En genieten van het landschap en uitzicht. Na enkele dagen begint het weer om te slaan en is er veel regen overdag. Mark: “Wij, onze kleding én spullen werden op de proef gesteld door al die regen. Af en toe was het flink doorzetten, maar dat had ook wel weer wat moois.” Door de regen zijn enkele paden flink glad geworden. Op een steil pad zet Mark zijn voet net niet goed neer en glijdt een stuk naar beneden. Lisa: “We schrokken er allebei van. We waren echt goed aan het opletten, maar door al die regen waren de stenen losser gaan zitten.” 

Pijnlijke enkel

Mark staat voorzichtig op. Hij heeft wat schrammen op zijn armen. In zijn hand zit een snee van een steen, omdat hij zichzelf moest opvangen. Bij het opstaan, merkt hij dat hij net niet lekker kan staan op zijn linkervoet. Hier moet wat aan gedaan worden. Het stel staat nog maar aan het begin van hun reis, dus is het van belang dat die enkel goed verzorgd wordt. Ook moet de snee in zijn hand verbonden worden. 

Online cursus

Gelukkig hebben Lisa en Mark ter voorbereiding van hun reis ook een EHBO-en reanimatiecursus gedaan. Mark: “Al onze vakantiedagen zaten in onze reis. Dus we konden niet zomaar vrij nemen van werk om zo’n cursus doen. Maar bij FBTO konden we super toegankelijk een cursus online doen. Ze duurde allebei maar twee uur dus dat gemakkelijk in de avonduren.” 

Verbinden en zwachtelen

Lisa en Mark hebben in hun backpacks verband en sporttape meegenomen. Lisa maakt Mark zijn hand schoon met ontsmettingsmiddel dat de gids bij zich heeft en verbindt Mark z’n hand. Om zijn enkel te ondersteunen plakt Lisa eerst sporttape en zwachtelt dan zijn enkel in zoals ze geleerd heeft in de online cursus. Mark: “Hierdoor voelde mijn enkel goed ondersteund en kon ik de laatste 1,5 uur naar het kamp redelijk goed lopen, met af en toe ondersteuning van de gids op wat steile stukken.” 

Dokter op Zak

Als ze in het kamp zijn aangekomen, pakt Mark zijn Dokter op Zak-app erbij. Mark: “Ik wilde toch zeker weten of ik nog door kon lopen met die enkel. Via de chat vertelden we aan een dokter het verhaal en stuurden we foto’s van mijn enkel en hand op. Zo konden we ook meteen checken of mijn hand goed verbonden was. Ik kreeg het advies de enkel goed hoog te houden en voldoende rust te nemen. Mijn hand was goed verbonden. We moesten na een paar dagen even checken of de snee al dichtging en dan mocht het verband eraf blijven.” 

Verkorte reis

Mark en Lisa blijven een dag langer in het kamp dan gepland om rustig aan te doen. Lisa: “De dagen erna zijn we weer langzaam op gaan starten. We hielden genoeg rust tussendoor als Mark merkte dat het veel van zijn enkel vroeg.” Met behulp van de Dokter op Zak-app kunnen Mark en Lisa met een gerust hart hun droomreis voltooien. “De tocht is wel wat minder ver geworden in kilometers dan in eerste instantie gedacht, maar dat gaf niks. Het was nog steeds een waanzinnige en supermooie ervaring!”

Klinkt interessant? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat je gaat betalen voor je zorgverzekering. Met gratis e-health natuurlijk.

Misschien vind je dit ook interessant...