Naar inhoud
Animatie van prinsjesdag koffer met een zonnetje en gezicht

Herstellen van een heftige burn-out

Jayden blikt terug op een nare periode in zijn leven. Hij was somber en bang. Had geen energie en al bij de gedachte aan werk, kreeg hij het benauwd. Het ging gewoon niet meer. 
19 september 2023

Wens Jayden: opties voor herstelzorg in de basisverzekering

Jayden (37) werkt als verpleegkundige in het Deventer Ziekenhuis. In mei 2022 re-integreerde hij na 7 maanden niet werken door een burn-out. “Ik heb nog steeds de angst om terug te vallen, dus ik werk hard aan mijn mentale gezondheid.”

Jayden werkte zo’n 5 jaar in het ziekenhuis toen in 2020 corona uitbrak. Een ontzettend heftige en hectische tijd. “Het was ook wel eng. Omdat we niet goed wisten of en wanneer het zou stoppen en wat het virus zou doen. 1,5 jaar lang heb ik samen met collega’s onder grote druk gewerkt. Het was ontzettend heftig om het ziekenhuis vol te zien stromen. We moesten ineens omgaan met een crisissituatie en het hoofd zo koel mogelijk proberen te houden.”

Eerste klachten

Eind 2021 merkte Jayden dat slapen steeds slechter ging, hij had geen energie meer en hij voelde zich de hele tijd angstig. “Ik werd een heel somber en bang persoon, terwijl ik juist heel vrolijk en open ben. Ik voelde zodanig veel stress van werk, dat het thuis ook niet meer wegging. En corona was natuurlijk overal, ik had er niet alleen op werk mee te maken. Dus die stress en angst waren er de hele tijd en overal. Ik herkende mezelf niet meer.”

Mentale gezondheid

Jayden merkte dat werken niet meer ging. Op advies van de bedrijfsarts stopte hij met werken. Hij heeft in totaal 7 maanden thuisgezeten. “Als ik aan werk dacht, kreeg ik al hartkloppen. Ik moest echt weg van alles.” Vanaf ongeveer de 2e helft van 2022 begon Jayden met behulp van de bedrijfsarts langzaam te re-integreren in het ziekenhuis. “Ik begon met 2 uurtjes in de week maar. Zodat ik het echt rustig op kon bouwen. Dat hebben we toen rustig verspreid en over meerdere maanden opgebouwd. Sinds eind 2022 is Jayden weer fulltime aan het werk. “Ik merkte toen hoe belangrijk het is dat ik me mentaal goed voel om die druk en stress in het ziekenhuis aan te kunnen.”

Herstelzorg

Ook al heeft Jayden zijn werkgeluk weer gevonden, hij vindt het nog steeds spannend niet terug te vallen in oude angsten. “Ik ben ontzettend goed begeleid tijdens mijn re-integratietraject. Maar ik merk dat ik met veel aandacht moet werken aan mijn mentale gezondheid nu ik weer aan het werk ben. Herstelzorg als module in je basiszorgverzekering zou hulp zoeken voor je mentale gezondheid een stuk toegankelijker maken, denk ik. Bijvoorbeeld een training mindfullness, of een slaapcoach als je slecht slaapt. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor het belang van je mentale gezondheid. Wat mij betreft hoort dit ook thuis in 1 of andere vorm in je zorgverzekering.” 

Misschien vind je dit ook interessant...