Naar inhoud
Op een straat met bladeren staat een FBTO koffer

Prinsjesdag & je zorg­verzeke­ring in 2023

Wat wordt er gezegd tijdens Prinsjesdag 2022 over je zorgverzekering in 2023? We beantwoorden de meest gestelde vragen.
20 september 2022
De 3e dinsdag van september, je kent het wel. Prachtige hoeden, het koffertje, een glazen koets en een ellenlange troonrede. Maar waar het eigenlijk om draait is de inhoud van dat koffertje. Tijdens Prinsjesdag 2022 presenteert het kabinet de plannen voor 2023. Bijvoorbeeld voor de zorgverzekering. Hoe dat precies zit? Dat lees je hier.

Wat is Prinsjesdag eigenlijk?

Prinsjesdag is altijd op de 3e dinsdag van september. Koning Willem Alexander leest op die dag de troonrede voor. Hierin staan de plannen van de regering voor het komende jaar, in dit geval dus 2023. Daarnaast worden de miljoenennota en rijksbegroting gepresenteerd. Hierin staan onder meer de plannen voor de zorgverzekering.

Wat zeggen ze over de zorgverzekering in 2023?

Op Prinsjesdag vertelt het kabinet wat er verandert in de basisverzekering . Dit wordt namelijk ieder jaar opnieuw wettelijk bepaald. De basisverzekering is dus voor iedereen gelijk, het maakt niet uit bij welke verzekeraar jij je zorgverzekering hebt afgesloten.

Wat verandert er in de basisverzekering in 2023?

Niet zoveel. De 3 grootste veranderingen in de basisverzekering in 2023 zijn:

  1. Vergoeding voor paramedische herstelzorg na COVID-19 is verlengd
    Je kunt vanuit de basisverzekering een vergoeding krijgen voor paramedische zorg. Dit krijg je als je corona hebt gehad. En daardoor nog steeds last hebt van ernstige klachten en beperkingen. Paramedische zorg is bijvoorbeeld fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtiek. Deze vergoeding is eerder tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering. En blijft zeker tot 1 augustus 2023 in de basisverzekering.

  2. De vergoeding voor prenatale screening verandert
    De vergoeding voor een combinatietest stopt. Hiervoor in de plaats komt de vergoeding van de NIPT. Je hebt hier wel een medische indicatie voor nodig. Je betaalt geen eigen risico.

  3. De vergoeding van voetzorg wordt uitgebreid
    Eerst kreeg je voetzorg alleen maar vergoed als je diabetes had én daarbij een verhoogd risico op voetulcus (diepe ontsteking aan de voet). Vanaf 2023 krijg je ook een vergoeding bij andere aandoeningen of door een medische behandeling en daarbij een verhoogd risico op een voetulcus.

Weten welke voorwaarden vanaf 2023 bij deze vergoedingen horen? Dat lees je vanaf half november op onze site.

Blijven de Prinsjesdagplannen geheim?

Martijn beschermt hét koffertje met z’n leven. Of dat dit jaar ook lukt?

Hoe hoog is het eigen risico in 2023?

In 2023 is het eigen risico € 385,-. Dit is net zo hoog als in 2022. Daar is dus niets aan veranderd. Lees hier meer over wanneer en hoeveel eigen risico je betaalt.

En de zorgtoeslag?

Die stijgt in 2023! De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid. Op deze manier komt de overheid mensen met een lager inkomen tegemoet in de kosten van de zorgverzekering. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. Zorgtoeslag vraag je aan bij de belastingdienst. En daar lees je hoe het precies werkt en of je er recht op hebt.
Tijdlijn zorg 2023

Hoe zit het met de aanvullende zorgverzekering in 2023?

Dat weten we op dit moment nog niet. Half november wordt bekend gemaakt wat verandert in de aanvullende zorgverzekering. Dit doet iedere zorgverzekeraar zelf, omdat per verzekering verschilt wat er verandert. Lees hier meer over je zorgverzekering in 2023.

Wanneer wordt de nieuwe zorgpremie bekend gemaakt?

Ook de precieze premie voor je zorgverzekering in 2023 wordt half november bekend gemaakt. Wil je de 1e zijn die hoort hoeveel je straks betaalt? Meld je dan aan voor de premie alert. Je krijgt dan een e-mail zodra de zorgpremie bekend is.

Misschien vind je dit ook interessant...