Naar inhoud

Tandartsverzekering en orthodontie vergoeding

Waar moet je op letten wanneer je een tandartsverzekering afsluit? Heb je een aanvullende tandarts verzekering nodig? Welke vergoeding voor orthodontie ontvang je? En is het nodig om een tandongevallen verzekering te hebben? Er komt veel kijken bij het afsluiten van een zorgverzekering. Op deze pagina geven we je antwoord op deze vragen. En vertellen we wat de basisverzekering en aanvullende modules vergoeden.

Wanneer een tandartsverzekering nodig is

Of een tandartsverzekering nodig is, hangt af van hoe vaak je de tandarts bezoekt en welke vergoeding je hiervoor wilt. De meeste kosten voor de tandarts worden tot je 18e jaar vergoed uit de basisverzekering. Daarna niet meer. Wil je verzekerd zijn tegen (hoge) tandartskosten of onverwachte behandelingen? Dan is het verstandig om hiervoor een tandartsverzekering af te sluiten.

Vergoeding tandarts basisverzekering

De meeste kosten voor tandzorg worden dus niet vergoed uit de basisverzekering, dat is wettelijk bepaald. Soms krijg je als volwassene van 18 jaar en ouder nog wel een tandarts vergoeding uit de basisverzekering. Dit vergoedt de basisverzekering voor volwassenen van 18 jaar en ouder:

  • Tandzorg in bijzondere gevallen die omschreven staan in artikel 10 van de polisvoorwaarden. Je zorgverlener vraagt de behandeling eerst bij ons aan.
  •  Extreme angst voor de tandarts: je krijgt de eerste afspraak bij een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) altijd vergoed.
  • Meerdere implantaten: je zorgverlener vraagt de behandeling eerst bij ons aan.

In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering lees je precies wanneer je in aanmerking komt voor een vergoeding van deze zorg. Wordt de behandeling die je krijgt, vergoed vanuit de basisverzekering? Dan betaal je eigen risico. Soms geldt ook een eigen bijdrage. We vergoeden maximaal de wettelijke tarieven die zijn vastgesteld door de NZa tot het gekozen dekkingsbedrag.

Tandartsverzekering: een aanvullende verzekering

De meeste behandelingen van de tandarts worden niet vergoed uit de basisverzekering. Je kunt daarom een tandartsverzekering als aanvullende verzekering kiezen. Welke aanvullende tandartsverzekering je precies nodig hebt, ligt aan jouw situatie. Welke zorg heb je nodig? Daarbij kunnen 3 aanvullende verzekeringen passen:

Vergelijk je tandartsverzekering

Wat je precies vergoed krijgt per module, lees je in de voorwaarden. Een korte samenvatting hebben we voor je gemaakt in deze tabel. Zo krijg je vast een indruk van welke modules het beste bij jou passen.
Module Tand
Module Gezichtszorg & Orthodontie
Module Tand ongeval
Tandartscontrole
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Vullingen, bruggen, kronen en implantaten
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Mondhygiëniste (75%)
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Parodontologie (75%)
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Beugel onder de 18 jaar
Niet verzekerd
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Beugel boven de 18 jaar
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Tandschade na een ongeval
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Wel verzekerd
Deze modules gelden alleen voor verzekerden vanaf 18 jaar. Je kiest de module Tand en de module Gezichtszorg & Orthodontie tegelijk met je basisverzekering. De module Tand ongeval kun je op elk moment in het jaar aan zetten. De modules blijven aan staan tot en met 31 december.

Tandartsverzekering voor kinderen

Hoe zit het dan met een vergoeding voor de tandarts van je kind? Kinderen tot 18 jaar zijn met de basisverzekering verzekerd voor de meeste kosten van de tandarts, zoals controles. De overheid bepaalt ieder jaar wat kinderen uit de basisverzekering vergoed krijgen. Kinderen betalen geen eigen risico.

Orthodontie: vergoeding voor een beugel voor je kind

De kosten van een beugel worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Met de module Gezichtszorg & Orthodontie kun je je aanvullend verzekeren voor de vergoeding van een beugel voor je kind. Laat je goed informeren door je tandarts of er in de toekomst een beugel nodig is. Is de verwachting dat je kind in de toekomst een beugel nodig heeft? Sluit op tijd een orthodontie verzekering af. Lees meer over de vergoeding voor orthodontie.

Eigen risico of eigen bijdrage tandarts

Voor behandelingen die vergoed worden vanuit de module Tand, de module Gezichtszorg & Orthodontie of de module Tand ongeval betaal je geen eigen risico. Ook als je jonger bent dan 18 jaar betaal je geen eigen risico. Wordt je behandeling vergoed vanuit de basisverzekering? Dan betaal je wel een eigen risico. Bij zowel zorg uit aanvullende modules als zorg uit de basisverzekering, kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Lees meer over het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage.

Veelgestelde vragen

Heb je een aanvullende module afgesloten waarin de eigen bijdrage wordt vergoed? En heeft deze module het maximum nog niet bereikt? Dan betalen wij de eigen bijdrage direct aan de zorgverlener. Je hoeft dan zelf niets meer te doen. Stuur je zelf een nota naar ons op? Dan betalen wij de eigen bijdrage aan jou tot het maximum van jouw aanvullende module. Lees meer over eigen bijdrage.

Ja, als je als gevolg van een val van de fiets behandeld moet worden door een tandarts of kaakchirurg. Let op: je krijgt geen vergoeding als je onder invloed was van alcohol of drugs.

Ja, je kunt ook een second opinion door een tandarts aanvragen. Dat werkt precies hetzelfde als een second opinion door een arts. Je kunt contact opnemen met het FBTO Zorgteam om dat te regelen.

Met de module Tand vergoeden we de kosten voor tandheelkundige zorg voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Dit kunnen kosten zijn voor bijvoorbeeld tandartscontroles en parodontologische behandelingen. De maximale vergoeding per kalenderjaar, per verzekerde kies je zelf: € 250,-, € 500,- of € 750,-. Kies je voor een vergoeding van € 250,-? Dan kun je kiezen uit 75% of 100% vergoeding van je tandartskosten. Mondhygiëne en parodontologische behandelingen worden altijd tot maximaal 75% vergoed.

Met de module Tand ongeval vergoeden we de kosten voor tandheelkundige zorg door een tandarts of kaakchirurg na een ongeval. We vergoeden maximaal € 10.000,- per kalenderjaar, per verzekerde. Je krijgt een vergoeding tot je het maximale bedrag hebt bereikt. Een ongeval kan bijvoorbeeld een ongeluk in het verkeer zijn met de fiets of met de auto. Maar ook in huis. Je krijgt geen vergoeding als je de schade had kunnen voorkomen.

Lees meer over je zorgverzekering

Wil je meer weten over het afsluiten van je zorgverzekering en de keuzes die je hebt? Bekijk eens onze blogs, vol slimme tips en handige informatie.