Naar inhoud
Tandartsverzekering

Alles over de tandarts & je verzekering

Welke verzekering heb je nodig voor de tandarts? En wat krijg je dan vergoed? Op deze pagina lees je precies hoe het zit.
25 maart 2022
Een gezond gebit is belangrijk, je hebt het vroeger vast vaak gehoord. En dat is niet voor niets. Een gezond gebit zorgt er namelijk voor dat de rest van je lichaam ook gezonder is. Regelmatig naar de tandarts dus. Op deze pagina lees je precies hoe het zit met je tandartsverzekering en de vergoedingen die daarbij horen. Van controles tot beugels en een kunstgebit.

Tandarts in de basisverzekering

De meeste kosten voor tandzorg worden niet vergoed uit de basisverzekering, dat is wettelijk bepaald. In bijzondere gevallen krijg je als volwassene van 18 jaar en ouder nog wel een vergoeding voor de tandarts uit de basisverzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering lees je precies hoe dat zit. Je krijgt bijvoorbeeld een vergoeding voor:

Meerdere implantaten

Heb je meerdere implantaten nodig? Dan kun je dit vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Het is belangrijk dat je zorgverlener, bijvoorbeeld je tandarts, de behandeling dan wel eerst aanvraagt bij je zorgverzekering. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden.

Snij- of hoektanden vervangen

Ben je onder de 23? En mis je 1 of meer snij- of hoektanden? Bijvoorbeeld door een ongeluk? Of omdat ze gewoon niet zijn doorgekomen nadat je melktanden zijn uitgevallen? Dan kun je deze laten vervangen. Je krijgt hiervoor onder bepaalde voorwaarden een vergoeding vanuit de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding voor fronttandvervanging.

Extreme angst voor tandarts

Ben je heel erg bang voor de tandarts? Zo bang, dat het extreme vormen aanneemt? Dan kun je de 1e afspraak bij een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) vergoed krijgen. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden.

Kunstgebit

Als je helemaal geen tanden of kiezen in je kaak hebt, kun je kiezen voor een gebitsprothese. Dit krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoeding voor een kunstgebit.

Verstandskies trekken

Dit is een lastige, want het trekken van een verstandskies wordt niet altijd vergoed door de basisverzekering. Je krijgt de vergoeding alleen als dit gedaan moet worden door de kaakchirurg. Je hebt dan een verwijzing van de tandarts nodig. En vraag van tevoren aan de kaakchirurg of je een vergoeding krijgt. Wordt je verstandskies gewoon door de tandarts getrokken? Dan krijg je alleen een vergoeding met een aanvullende tandartsverzekering.

Goed om te weten: bij een behandeling die vergoed wordt vanuit de basisverzekering, betaal je wel eigen risico. Soms betaal je ook een eigen bijdrage.

Tandarts voor kinderen

Hoe zit het dan met een vergoeding voor de tandarts van je kind? Kinderen tot 18 jaar zijn met de basisverzekering verzekerd voor de meeste kosten van de tandarts, zoals controles. De overheid bepaalt ieder jaar wat kinderen uit de basisverzekering vergoed krijgen. Kinderen betalen geen eigen risico. Lees hier meer over de kosten van de tandarts voor kinderen.

Aanvullend verzekeren tandarts

De tandarts wordt dus alleen vergoed vanuit de basisverzekering in uitzonderlijke situaties. Meestal betaal je een bezoek aan de tandarts en de bijbehorende behandeling zelf.

Controles

Het is verstandig om je gebit minstens 1 keer per jaar te laten controleren door een tandarts. De tandarts kan je gebit dan goed in de gaten houden. En bijvoorbeeld tips geven over het poetsen. Zo voorkom je gaatjes. Of ben je er op tijd bij als er problemen dreigen te ontstaan. Je krijgt controles alleen vergoed met een aanvullende tandartsverzekering.

Vullingen

Ook als je vullingen nodig hebt en die behandeling vergoed wilt krijgen, heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig. Net als bij het trekken van tanden en kiezen.

Mondhygiënist

Je kunt ervoor kiezen om je gebit regelmatig professioneel te laten reinigen. Dit doe je bij een mondhygiënist. Goed om te weten: hiervoor gelden vaak andere vergoedingen dan voor de tandarts. Zoek dit daarom van tevoren op in de polisvoorwaarden van je verzekering.

Orthodontie

Heb je een beugel nodig? Dan maak je je misschien zorgen over de kosten. Een beugel is namelijk niet goedkoop. En je krijgt meestal geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Maar ook niet vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Hoe dat precies zit, verschilt per situatie.

Beugel kind

Met een aanvullende verzekering voor een beugel kun je een vergoeding krijgen voor de beugel van je kind. Is de verwachting dat je kind in de toekomst een beugel nodig heeft? Sluit op tijd een orthodontie verzekering af.

Beugel volwassenen

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een beugel niet als je ouder bent dan 18 jaar. Dat komt omdat het een erg dure behandeling is. Voor een aanvullende verzekering voor een beugel voor volwassen betaal je vaak dan ook een flinke premie. Bedenk daarom van tevoren goed of dit voor jou wel interessant is.

Beugel basisverzekering

In sommige gevallen kun je toch een vergoeding voor een beugel uit de basisverzekering krijgen. Bijvoorbeeld als je kaak zonder beugel niet meer goed werkt. Of als de beugel onderdeel is van een behandeling door een plastisch chirurg of andere arts. Lees hier meer over de vergoeding voor een beugel.

Tandarts na een ongeval

Je kunt dus kiezen voor een tandartsverzekering en voor een orthodontieverzekering. Maar er is nog een 3e aanvullende tandartsverzekering die je kunt kiezen bij je zorgverzekering. Dat is een tandongevallenverzekering, de module Tand ongeval. De naam zegt het eigenlijk al: met deze verzekering kun je een vergoeding krijgen als je naar de tandarts of kaakchirurg moet nadat je een ongeval hebt gehad. Bijvoorbeeld doordat je van de fiets gevallen bent. Of er in huis een ongeluk gebeurd is. Ook je kunstgebit is dan verzekerd. Lees hier meer over onze tandongevallenverzekering.

Tandartsverzekering vergelijken

Ingewikkeld, die verschillende verzekeringen voor je tanden? We hebben een korte samenvatting gemaakt in deze tabel. Zo krijg je een indruk van welke modules het beste bij jou passen.
Module Tand
Module Gezichtszorg & Orthodontie
Module Tand ongeval
Tandartscontrole
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Vullingen, bruggen, kronen en implantaten
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Mondhygiëniste (75%)
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Parodontologie (75%)
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Beugel onder de 18 jaar
Niet verzekerd
Wel verzekerd
Niet verzekerd
Beugel boven de 18 jaar
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Tandschade na een ongeval
Niet verzekerd
Niet verzekerd
Wel verzekerd
Deze modules gelden alleen voor verzekerden vanaf 18 jaar. Je kiest de module Tand en de module Gezichtszorg & Orthodontie tegelijk met je basisverzekering. De module Gezichtszorg & Orthodontie kies je bij Basis Plus en Basis Vrij. De module Tand en Tand ongeval kies je bij Basis, Basis Plus en Basis Vrij. De module Tand ongeval kun je op elk moment in het jaar aan zetten. De modules blijven aan staan tot en met 31 december.

Eigen risico of eigen bijdrage tandarts

Voor behandelingen die vergoed worden vanuit de module Tand, de module Gezichtszorg & Orthodontie of de module Tand ongeval betaal je geen eigen risico. Wordt je behandeling vergoed vanuit de basisverzekering? Dan betaal je wel een eigen risico. Als je jonger bent dan 18 jaar, betaal je overigens nooit een eigen risico. Bij zowel zorg uit aanvullende modules als zorg uit de basisverzekering, kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Lees meer over het eigen risico.

Geen tandartsverzekering, en dan?

Een tandartsverzekering is niet verplicht, je hoeft hem dus niet af te sluiten. Dat bepaal je zelf. Kies je niet voor deze aanvullende verzekering? Dan betaal je de behandeling van de tandarts of mondhygiënist dus helemaal zelf. Tenzij het vergoed wordt vanuit de basisverzekering natuurlijk. Het ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie of een tandartsverzekering voor jou interessant is.

Tandartsverzekering afsluiten

Ga jij regelmatig naar de tandarts? Voor een uitgebreide behandeling of gewoon ter controle, zodat je gebit gezond blijft? Dan kan een tandartsverzekering zeker interessant zijn voor jou. Bereken je premie en je weet precies wat je dat kost. Al binnen 2 minuten. Dat is snel uitgerekend.

Veelgestelde vragen

Heb je een aanvullende module afgesloten waarin de eigen bijdrage wordt vergoed? En heeft deze module het maximum nog niet bereikt? Dan betalen wij de eigen bijdrage direct aan de zorgverlener. Je hoeft dan zelf niets meer te doen.

Heb je de eigen bijdrage al betaald? Stuur de zorgnota naar ons op. Dan betalen wij de eigen bijdrage aan jou tot het maximum van jouw aanvullende module. Lees meer over eigen bijdrage.

Ja, als je als gevolg van een val van de fiets behandeld moet worden door een tandarts of kaakchirurg. Let op: je krijgt geen vergoeding als je onder invloed was van alcohol of drugs.

Ja, je kunt ook een second opinion door een tandarts aanvragen. Dat werkt precies hetzelfde als een second opinion door een arts. Je kunt contact opnemen met FBTO Zorgbemiddeling om dat te regelen.

Nee. De module Tand vergoedt de gewone tandartskosten zoals periodieke behandelingen, kosten voor de mondhygiëniste, vullen van gaatjes, wortelkanaalbehandelingen en kronen. Deze kosten worden tot een maximaal bedrag vergoed. Deze kies je zelf: € 250,-, € 500,- of € 750,-.

De module Tand ongeval vergoedt de kosten om je gebit te laten herstellen door een tandarts of kaakchirurg na een ongeval. We vergoeden maximaal € 10.000,- . Een ongeval kan bijvoorbeeld een ongeluk in het verkeer zijn met de fiets of met de auto. Maar ook in huis.

Een beugel is alleen verzekerd voor kinderen tot 18 jaar als je de module Gezichtszorg & Orthodontie aan hebt staan. Een beugel voor mensen boven de 18 jaar wordt bij FBTO nooit vergoed.

Nee, je kunt je bij FBTO niet verzekeren voor een beugel als je boven de 18 jaar bent. De vergoeding voor een beugel uit de module Gezichtszorg & Orthodontie geldt alleen voor kinderen onder de 18 jaar.

Wij vergoeden de kosten van een ongecompliceerde extractie (code 234032), ook wel het trekken van een tand of kies, uitgevoerd door een kaakchirurg uit de aanvullende module Tand. Goed om te weten, deze kosten vergoeden we niet als je Tand Basis (75% tot € 250,-) hebt.

Declareert de kaakchirurg een gecompliceerde extractie? Dan vergoeden we deze kosten uit de basisverzekering. Een gecompliceerde extractie betekent dat het trekken van een tand of kies moeilijk was. Bijvoorbeeld omdat de tandarts er niet goed bij kon.

Ja, de mondhygiëniste of parodontoloog wordt altijd voor 75% vergoed als je de module Tand aan hebt staan. Ook als je een 100% vergoeding binnen die module kiest. De enige uitzondering is een uitgebreide reiniging van de wortel. Deze krijg je wel 100% vergoed als je een module Tand met 100% vergoeding aan hebt staan.

Lees meer over je tandartsverzekering

Wil je meer weten over hoe het nou precies zit met die tanden? En de keuzes die je hebt voor een verzekering? Bekijk eens onze blogs, vol slimme tips en handige informatie.