Naar inhoud
handen in roze latex handschoenen zijn bezig met een gebit met beugel

De orthodontist en je verzekering

Alina moet een beugel, haar moeder zit de bui al hangen. Wat een geld! In dit artikel lees je hoe het zit met de orthodontist en je verzekering.
31 augustus 2020
Alina dacht dat ze het kon vermijden, een beugel. Lange tijd leek het erop dat die overbeet net niet erg genoeg was voor een ijzeren gevaarte in haar mond. Maar toen ze ouder werd, begonnen die tanden toch verder scheef te groeien. En dus moest ze eraan geloven: een beugel. “Vreselijk vond ik het”, knikt ze. “En m’n moeder stond ook niet te springen. Wat kost dat wel niet?” In dit artikel vertelt Alina over hoe het zat met de orthodontist en haar verzekering.

De kosten van een beugel

Waar Alina het vooral in haar mond voelt, die beugel, voelt haar moeder het in haar portemonnee. Een beugel is namelijk niet goedkoop. “Dat had ze toevallig gehoord van een bevriende tandarts”, weet Alina nog. “Die vertelde haar dat ze toch zeker moest rekenen op een bedrag van tussen de € 2000,- en € 3000,-. Wat een geld hè!” Geen gek idee dus, dat de moeder van Alina haar zorgverzekering eens onder de loep nam.

Een aanvullende verzekering

“Al snel kwamen we erachter dat we een aanvullende verzekering nodig hadden voor die beugel”, vertelt Alina. En dat klopt. De basisverzekering vergoedt normale orthodontie niet. Alina is 16 jaar als ze hoort dat ze een beugel moet. Daarom staat ze nog op de zorgverzekering van haar moeder.

Een goede leeftijd, want onder de 18 jaar kun je je nog aanvullend verzekeren om een vergoeding te krijgen voor een beugel. Soms heb je dan wel te maken met een wachttijd. “Wij konden alleen per 1 januari die verzekering afsluiten. Maar dat was niet erg.”

Op naar de orthodontist

In januari kon Alina naar de orthodontist. “Gelukkig kon ik vrij snel terecht. En viel het uiteindelijk allemaal best mee met de pijn. Ook voor mijn moeder, want de verzekering betaalde een deel van de kosten. Als mijn tanden straks weer helemaal recht staan, ben ik blij dat we dit toch gedaan hebben.”

Verzekering voor de beugel van je kind

Is jouw kind, net als bij Alina, ook een beugel aangeraden? Dan kan het zeker verstandig zijn om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Bij FBTO kan dat met de module Gezichtszorg & Orthodontie. Dat kan nog tot je kind 18 jaar wordt. Benieuwd wat dat kost? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten!

Misschien vind je dit ook interessant...