Naar inhoud
Meisje poetst haar tanden

De tandarts voor kinderen: zo zit het

Wat krijg je vergoed? Wanneer moet je gaan? En hoe vaak dan? Lees hier alles over naar de tandarts gaan met je kind.
30 augustus 2021
Met je kind naar de tandarts gaan. Niet iedereen doet het. En dat is jammer, want het kan een hoop problemen voorkomen. Gaatjes natuurlijk, maar ook angst voor de tandarts. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een bezoekje brengt met je kind. Enne, die controle wordt vergoed door de basisverzekering. In deze blog lees je precies hoe dat zit.

Wat betaal je voor de tandarts voor kinderen?

De tandarts voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed door de basisverzekering. Het gaat dan bijvoorbeeld om controles, het maken van foto’s en fluoridebehandelingen. Maar ook wortelkanaalbehandelingen, het vullen van gaatjes en tandsteen verwijderen wordt gewoon vergoedt door de basisverzekering.

Waar betaal ik dan wel voor?

De tandartskosten voor kinderen die niet vergoed worden door de basisverzekering betaal je zelf. Dit zijn vaak de ingrijpende behandelingen. Zoals kronen en implantaten. Ook een beugel wordt niet vergoed. Hiervoor kun je je wel extra verzekeren. Bij FBTO kan dit met de module Gezichtszorg & Orthodontie. Je krijgt dan een gedeelte van de kosten voor een beugel voor je kind vergoed.

Betaal ik eigen risico voor kinderen bij de tandarts?

Nee, je betaalt geen eigen risico als je met je kind naar de tandarts gaat.

Vanaf welke leeftijd moet ik mijn kind meenemen naar de tandarts?

Zo snel mogelijk. Sommige ouders gaan zelfs al zodra het 1e tandje is doorgekomen. Zo laat je een kind wennen aan de tandarts. Je kunt er ook mee beginnen door je kind eerst alleen mee te nemen tijdens jouw controle. De volgende keer kun je een afspraak maken die aansluit op jouw eigen afspraak. Rond twee jaar heeft je kind als het goed is een flink gebit en is het slim om dit te laten controleren.

Hoe gaat zo’n 1e afspraak?

De eerste tandartsafspraak van je kind is vooral een kennismaking. Zo raakt hij of zij vertrouwd met de tandarts. De tandarts kijkt even naar de tandjes, maar zal verder geen behandeling uitvoeren. Wel kan die zo zien of het gebit gezond is. Of er geen sprake is van verkleuringen bijvoorbeeld.

Hoe vaak moet je met je kind naar de tandarts?

Een jaarlijkse controle is vaak voldoende. Maar bespreek dit vooral ook met je tandarts. Hij of zij kan op basis van het gebit van je kind beoordelen wat verstandig is.

Wat als je 18 jaar word?

Dan krijg je de tandarts niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt de behandeling zelf of sluit een aanvullende tandartsverzekering af. Met de module Tand  kun je zelf kiezen hoeveel je vergoed wilt krijgen. Alleen de controles bijvoorbeeld. Of ook uitgebreidere behandelingen. Jij kiest!

Misschien vind je dit ook interessant...