Naar inhoud
tandartsverzekering stralende glimlach

Tandarts­verze­kering, voor een goed gebit

Ga je regelmatig naar de tandarts? Voor een check of behandeling? Lees hier hoe het zit met de kosten en vergoedingen.
18 oktober 2021
Een gezond gebit is erg belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat je bijvoorbeeld pijnvrij kunt eten. Maar het zorgt ook voor een stralende glimlach! Nederlanders gaan gemiddeld 2 keer per jaar naar de tandarts. Dat is verstandig, want je bent er snel bij als je een vervolgbehandeling nodig hebt. Maar het is ook een behoorlijke kostenpost. Daarom kun je kiezen voor een tandartsverzekering. Hoe dat precies zit, lees je hier.

De tandarts vergoed vanuit de basisverzekering

Voor je die keuze kunt maken, is het belangrijk om te weten wat je precies wel en niet vergoed krijgt. Dat zit zo. Totdat je 18 jaar bent, krijg je de meeste kosten voor de tandarts gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Zoals controles, het verwijderen van tandsteen en het vullen van gaatjes. Maar ben je ouder dan 18 jaar? Dan betaal je de kosten voor de tandarts meestal gewoon zelf. Het kan dan dus voordelig zijn om je hiervoor aanvullend te verzekeren.

Aanvullende vergoeding voor de tandarts

Wat je precies vergoed krijgt vanuit een aanvullende tandartsverzekering, verschilt per verzekeraar. Het is daarom slim om dat van tevoren op te zoeken. Zo krijg je bij FBTO een vergoeding voor bijvoorbeeld:

  • Tandartscontroles
  • Vullingen
  • Tandsteen weghalen
  • Kronen en bruggen
  • Implantaten

Kies je voor een tandartsverzekering van FBTO? En heb je Basis Plus of een Basis Vrij als basisverzekering? Dan kun je kiezen voor een maximale vergoeding per kalenderjaar van € 250,-, € 500,- of € 750,-. Heb je Basis als basisverzekering? Dan krijg je een vergoeding tot maximaal € 250,- per kalenderjaar. Je kunt dan kiezen tussen een vergoeding van 100% of 75% van je rekening. Kies je voor 75%? Dan krijg je alleen een vergoeding voor controles, mondhygiëne, vullingen en verdovingen. Hoe hoog de premie is die je betaalt, hangt af van de vergoeding die je kiest. Bereken je premie en je ziet direct wat het verschil is.

Kosten tandarts

Een bezoekje aan de tandarts is meestal niet goedkoop. Niet voor niets is de tandartsverzekering in Nederland de meest gekozen aanvullende verzekering. Voor je beslist of het voor jou interessant is om er eentje af te sluiten, wil je natuurlijk weten wat je precies betaalt. De tandarts rekent vaste prijzen die je je vaak online kunt opzoeken. Iedere behandeling heeft een code, die code vind je terug op de factuur of begroting die je krijgt van de tandarts.

Verwacht de tandarts dat de behandeling die je nodig hebt duurder is dan € 250,-? Dan is hij of zij verplicht om je vooraf een begroting mee te geven. Je kunt dan beslissen of je de behandeling wilt laten uitvoeren.

Wanneer kies je voor de tandartsverzekering?

Goed, je weet nu wat een aanvullende tandartsverzekering kost en wat je dan vergoed krijgt. Dan is het tijd om te bedenken of het voor jou handig is. We geven je een aantal voorbeelden:

Je gaat alleen naar de tandarts voor controles

Ook controles krijg je vergoed vanuit de tandartsverzekering. Net als bijvoorbeeld röntgenfoto’s en het reinigen van je gebit door de tandarts. Ga je 2 keer per jaar voor controle naar de tandarts? Dan kan een tandartsverzekering zeker interessant zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een lage maximale vergoeding per jaar, in ruil voor een lagere premie.

Je hebt veel tandartsbehandelingen nodig

Ga je regelmatig naar de tandarts? Bijvoorbeeld omdat je structurele problemen aan je gebit hebt? Of heb je vaak gaatjes die gevuld moeten worden? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. In dit geval is het misschien interessant om voor de hoogste vergoeding te kiezen.

Je gaat vaak naar de mondhygiënist

Laat je je gebit vaak reinigen bij de mondhygiënist? Ook dat kun je vergoed krijgen met een tandartsverzekering. Wel is het goed om te weten dat je voor de mondhygiënist niet meer dan 75% van de kosten vergoed krijgt.

Je wilt een vergoeding voor een beugel

Ben je op zoek naar een tandartsverzekering voor een beugel? De kosten voor orthodontie, zoals die voor een beugel, worden vergoed door een andere aanvullende verzekering. Bij FBTO is dat de module Gezichtszorg en Orthodontie. Je kunt alleen een vergoeding krijgen voor een beugel als je jonger bent dan 18 jaar.

Verzekeringen voor je tanden vergelijken

Wil je meer weten over de verschillende tandartsverzekeringen? Op deze pagina kun je de orthodontie, ongeval en tandartsverzekering vergelijken.

Misschien vind je dit ook interessant...