Naar inhoud
2 lachende kleine kinderen met koksmutsen op, smeren meel op elkaars neusje

Verzeker je ook je kind tegen een ongeval?

Je wilt er liever niet aan denken, dat je kind een ongeluk krijgt. Hoe verzeker je je tegen de financiële gevolgen?
21 september 2020
Wie kinderen heeft, herkent het. Als ouder moet je steeds meer loslaten. Als ze voor het eerst alleen buitenspelen, oversteken, meegaan op schoolreisje, overnachten op een kamp of zelf naar school fietsen. Je kunt ze niet eeuwig beschermen. Als je een ongevallenverzekering  hebt, kun je je kind als verzekerde toevoegen. Verstandig of overbodig? Dat lees je in dit artikel.

Kinderen zien minder snel gevaar

Elk jaar worden in Nederland zo'n 240.000 kinderen tot 18 jaar medisch behandeld na een ongeval. Dat blijkt uit cijfers van veiligheid.nl. Niet zo gek ook. Kinderen en jongeren zien minder snel gevaar. Ze zijn snel afgeleid. Doen alles rennend, zelfs op de trap. Klimmen in hoge bomen, spelen met vuur of doen iets onhandigs met sporten. Daarnaast zijn ze minder ervaren in het verkeer en worden nog wel eens over het hoofd gezien. Soms ben je blij als ze na een lange dag weer veilig in hun bed liggen.

Heb ik een ongevallen­verzekering nodig voor mijn kind?

Oké, kinderen zijn soms onvoorzichtig of onvoorspelbaar. Maar moet je je ook verzekeren tegen een ongeval van je kind? Laten we voor we die vraag beantwoorden eerst eens kijken wat een ongevallenverzekering nou eigenlijk is. Er zijn 3 dingen goed om te weten:

1. Een ongevallen­verzekering is voor het hele gezin

Je kunt een ongevallenverzekering niet afsluiten voor alléén je kind. Het is een verzekering voor jezelf (1 persoon), jezelf en je partner of kind (2 personen) of voor het hele gezin (3 of meer personen). Heb je al een ongevallenverzekering? Voor een paar euro per maand verzeker je ook je kinderen mee.

2. De verzekering keert alleen uit bij invaliditeit of overlijden

Een ongevallenverzekering keert alleen een bedrag uit als de verzekerde blijvend invalide raakt of overlijdt na een ongeval. Invalide betekent dat je een bepaald lichaamsdeel niet meer kunt gebruiken. Je kunt zelf een bedrag kiezen dat je verzekert. Aan de hand van de zogenoemde Gliedertaxe tabel wordt bepaald hoeveel procent van dat verzekerde bedrag je krijgt.

3. Ondersteuning bij herstel kun je ook verzekeren

Iemand in jouw gezin kan ook een ongeluk krijgen zonder blijvend letsel. Hij of zij is dan niet invalide, maar er kunnen wel kosten zijn voor het herstel. Bij FBTO kun je je hiervoor aanvullend verzekeren met deze modules:

  1. Tand ongeval, om het gebit te herstellen na een ongeval
  2. Extra zorgkosten voor herstel, zoals krukken of fysiotherapie
  3. Praktische hulp. Bijvoorbeeld kinderopvang of hulp in de huishouding als dat
    even niet meer kan

Wat is er niet verzekerd bij een ongevallen­verzekering?

De naam zegt het al. Je bent alleen verzekerd tegen een ongeval. Niet tegen een ziekte die invaliditeit of overlijden veroorzaakt. Je gezin is ook niet verzekerd tegen schade aan waardevolle spullen.

Een ongevallen­verzekering voor je kind: zin of onzin?

Dan nu de hamvraag: heb je een ongevallenverzekering nodig voor je kind? Dat ligt helemaal aan jouw situatie. Neem deze dingen in overweging:

  • Een verzekering is bedoeld om je te beschermen tegen onverwachte kosten die je zelf moeilijk kunt dragen. Geldt dat ook voor jou? Heb je bijvoorbeeld spaargeld? Bedenk ook dat degene die invalide raakt later mogelijk minder of geen inkomen kan verdienen.
  • Wat is de situatie van jouw kind? Gaat hij of zij bijvoorbeeld voor het eerst naar de middelbare school, fietsend langs een drukke weg? Of doet je kind veel activiteiten en wil je sowieso zijn of haar gebit verzekeren tegen een val?
  • Heb je kinderen die niet meer thuis wonen en fulltime studeren en zijn zij niet getrouwd? Dan kunnen ze gewoon worden meeverzekerd. Gebeurt er iets vervelends tijdens het klussen of op een studiereis? Dan is jouw volwassen kind bij een ongeval tóch verzekerd.

Heb je al een FBTO Ongevallenverzekering? Dan kun je voor een paar euro per maand je kinderen meeverzekeren. Bereken je premie en je weet in 2 minuten wat dat kost.

Misschien vind je dit ook interessant...